Nemzeti és európai identitás

2019. szeptember 16. 09:52

A nemzeti identitás nem olyan dolog, amely mechanikusan helyettesíthető akár az emberiséggel, akár valami európai identitással.

2019. szeptember 16. 09:52
Paár Ádám
Népszava

„Manapság nagyon divatos, hogy a fő törésvonalat Európán belül azok között vizionáljuk, akik a föderáció, azaz az európai egység elmélyítésének a hívei, és akik a nemzetállam(ok) szuverenitásának védelmezői. Mindkét tábor adós a válaszokkal. 

Az első tábor nem tud választ adni arra a kérdésre, milyen lehetne az egységes európai identitás, milyen értékekre, identitásokra épülhetne. Az Európai Szociális Modell, amelyre hivatkoznak, kissé álságos, annak fényében, hogy az 1990-es évek óta a neoliberális logika erősen erodálja a szociális biztonságot. Ennek estek áldozatul a szocialista, szociáldemokrata pártok, amelyek Tony Blairt követve – és a speciális nemzeti hagyományokkal nem számolva – a deregulációt, a piacok liberalizálását és az egységes nép helyett a részérdekek és a biopolitikai részidentitások (nem, gender, bőrszín, szexuális orientáció) reprezentálását választották. Skandinávia szociáldemokráciájáról gumilabdaként pattant le a blairi-giddensi-schröderi »harmadik út« javaslata. Nem véletlen, hogy a skandináv szociáldemokrácia máig jobb helyzetben van, mint a brit, a német vagy a közép-európai. A másik oldal viszont azzal nem tud mit kezdeni, hogyan lehetne a globális kihívásokra nemzet(állam)i válaszokat adni úgy, hogy közben azért a szuverenitás minél nagyobb része a kormányoknál maradjon.

A legfontosabb dolog azonban az, hogy egyik oldal sem kerülheti meg a nemzethez való viszony kérdését. Mi több, a nemzeti identitás kérdését. A baloldalnak is be kell látnia, hogy a nemzeti identitás sokkal régibb, mint maga a nemzet. Jóval a polgári nemzetállam kialakulása előtt már létezett egy olyan »puha« értékrendszer, amely révén az egy területen élő emberek identifikálták magukat. A nemzeti identitások hosszú évszázadok révén formálódtak részidentitásokból. A nemzettel kapcsolatban tehát eléggé lapos és nem teljesen igaz közhely, amit a baloldal vall, miszerint a nemzet mesterséges egység. Magának a nemzetállamnak a lényege, az állami adminisztráció és annak intézményrendszere (közoktatás, közegészségügy stb.) valóban modern képződmény. De az egyének és csoportok identitása már jóval a nemzetállam kialakulása előtt létrejött, és létezhetett a modern állami adminisztráció nélkül is. A nemzeti identitás ezért nem olyan dolog, amely mechanikusan helyettesíthető akár az emberiséggel, akár valami európai identitással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saladine
2019. szeptember 16. 20:07
"Az emberiség holt fogalom. (...) minden szélhámos az emberiséget szereti. Aki önző, aki a testvérének se ad egy falat kenyeret, aki alattomos, annak az emberiség az ideálja. Embereket akasztanak és gyilkolnak, de szeretik az emberiséget. Bepiszkolják családi szentélyeiket, kirúgják feleségeiket, nem törődnek apjukkal, anyjukkal, gyermekeikkel, de szeretik az emberiséget. Nincs is ennél kényelmesebb valami. Végre semmire se kötelez. Soha senki se jön elém, aki úgy mutatkozik be, hogy én az emberiség vagyok. Az emberiség nem kér enni, ruhát se kér, hanem tisztes távolban marad, a háttérben, dicsfénnyel fennkölt homlokán. Csak Péter és Pál van. Emberek vannak. Nincs emberiség." Kosztolányi Dezső
Aerion
2019. szeptember 16. 13:39
... A nemzeti identitás nem olyan dolog, amely mechanikusan helyettesíthető akár az emberiséggel, akár valami európai identitással … Jól látok? Értelmes gondolat a népszara hasábjain? Amit a nemzeti identitással kapcsolatban a szerző feszeget: … Sajnálatos módon nem kerülhető meg a nemzeti identitások kialakításában a xenofóbia, azaz az idegenellenesség … abszolútum, de nem negatív, hanem pozitív értelemben. Identitás csak úgy jöhet létre, ha nemcsak azt határozza meg, hogy mi alapján létezik, hanem azt is, hogy mivel szemben létezik. A nemzeti identitás az egymással rivalizáló nemzetek és etnikumok természetes létezés leképződése, a 'MI' tudat szubsztrátuma, ami nélkül nem létezhetne egyetlen nemzet sem. Az európai identitás azért nem létezik, mert nincs ilyen MI tudat, nincs ami ellen, és nincs amiért kialakulhatott volna. És nem is lesz, ha az itt élő államalkotó nemzeteket feloldják, mint valami tablettát egy pohár vízben.
duzur
2019. szeptember 16. 13:12
Mivel maga a nemzet se egy korai képzödmény és fogalom, valamikor biztos a törzs, a csoport, stb volt az az egység ami az összetartozó identitás alapja volt. Sajnos a "nemzeti" kifejezés is egy, azok közül a nemes fogalmak közül, amit bizonyos csoportoknak sikerült, az idök folyamán, pervertálni. Ezek a csoportok mindmáig inkább arra használják e szép fogalmat, hogy mások ellen uszítsanak, ahelyett, hogy a nemzethez tartozók MINDEGYIKÉNEK, a fizikai, és lelki egészségét erösítenák... Az elégedett emberek könnyen azonosúlnak egy nemzettel. És Europával is, ha értik és elfogadják az intézkedéseit. Persze kompromisszum-készség nékül semmilyen közösség nem tud konstruktívan müködni. Ez a készség pedig igen fontos az élet minden részében.
tintapaca
2019. szeptember 16. 13:02
A szerző megfogalmazhatta volna a svéd és dán példa helyett azt, hogy a szlovák, román, szerb identitás (sovinizmus) hogyan fogalmazta meg magát az I. világháború előtt és után, a második világháború előtt és után, hogyan vezetett identitásmegfogalmazásuk a magyarok jogfosztásához, kifosztásához, legyilkolásához, másod-harmadrendő polgárként kezeléséhez. De ehhez bátorság kellene, nem álokoskodó nyálzás. Az európai identitásba bőven belefér a Benes-dekrétumok elfogadása, a romániai restitúció akadályozása, a katalán vezetők bebörtönzése stb. Csak aktuálpolitika van, identitás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!