Nemzetállami szuverenitás: van ennek még bármi értelme?

2019. szeptember 02. 07:53

Élhetünk egymással, ne adj’ Isten egymásért is. Ez a szolidaritás, a testvériség alapgondolata.

2019. szeptember 02. 07:53
Kapelner Zsolt
Mérce

„Létezik az emberi együttélésnek egy nem antagonisztikus, hanem kooperatív, nem az egymás legyőzésére és a fennsőbbség megszerzésére törekvő, hanem a kölcsönös érdekérvényesítést célzó együttműködést hangsúlyozó formája is. Létezik egy olyan felfogás is, amely szerint a társadalomban és a társadalmak társadalmában nem szükségszerű, hogy egymás ellen éljünk: élhetünk egymással, ne adj’ Isten egymásért is. Ez a szolidaritás, a testvériség alapgondolata.

A szuverenitás, egyúttal a népszuverenitás elve is alapvetően ellentétes ezzel a gondolattal. Ahogy egy korábbi cikkemben írtam, a szuverén nemzetállamok rendszerének kialakulása a 17. században annak a folyamatnak a része volt, amelyet »a föld felparcellázásának« nevezhetünk: a világ felosztását jól elkülöníthető egységekre, melyek fölött hatalmi igények jelenthetők be, amelyek tulajdonba vehetők és így menedzselhetővé válnak. Ez a folyamat:

»létrehozta a tágan értett természeti és emberi erőforrásokhoz való hozzáférés aszimmetrikus viszonyait – a puszta földterülettől a társadalmi kooperáció által termelt közjavakig. Az ezen erőforrásokhoz való aszimmetrikus hozzáférés, amelyet a kizárás különféle politikái tettek lehetővé, megteremtette azokat a transznacionális hatalmi egyenlőtlenségeket, kiszolgáltatottságokat, amelyek nélkül a kapitalista világgazdaságot alkotó függési viszonyok nem lettek volna létrehozhatóak.«

A népszuverenitás elvét hangoztatók – legyenek jobb- vagy baloldaliak – adottnak veszik, hogy a föld jól elhatárolt parcellákra oszlik, amelyek fölött hatalmi küzdelem folyik és e küzdelmek nyertese – hol a »nép«, hol az elitek – szabadok és önrendelkezők. A szuverenisták így hozzájárulnak azoknak az egyenlőtlenségeknek és hatalmi asszimmetriáknak a fenntartásához, amelyeket ez a gondolkodási- és intézményrendszer az elmúlt évszázadok során kitermelt magából, holott egy valóban baloldali és emancipatorikus politika célja éppen ezen egyenlőtlenségek meghaladása kellene, hogy legyen.

A követelés, hogy Magyarország, Németország vagy Nagy-Britannia népe vegye vissza az irányítást és követelje szuverenitását a nemzetközi közöséggel szemben, fenntartja azt az előfeltevést, hogy ezek az egységek – Magyarország, Németország, Nagy-Britannia – a politikai hatalom természetes egységei, holott azok a folyamatok, amelyek a világ területét és lakosságát épp ezekre a részekre osztották nem kőbe vésett természeti törvények, hanem hatalmi küzdelmek termékei voltak, melyek során a globális centrum kialakította és megerősítette hatalmát a perifériák és azok erőforrásai felett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. szeptember 02. 23:30
Kíváncsi vagyok, ezt hogyan magyarázná el egy muszlimnak?
Akitlosz
2019. szeptember 02. 22:07
Van. A nemzet állama biztosítja a nemzet túlélését. A kicsi, saját ország nélküli népek kihalnak. Persze nem biológiailag. Hanem kulturálisan, nyelvileg. Ahhoz, hogy ezer év múlva is legyenek magyarok addig is minden generációnak meg kell tennie a magáét. Messze sokkal többet, mint a szaporodás, mert azzal még csak a gének maradnak fent, a nyelv, a kultúra nem. Sohasem lesz több közünk más emberekhez, a Földön mint a magyarokhoz. A nemzetállamok pedig már az ókorban létrejöttek. Egyiptom egyiptomi volt, Görögország görög, Japán japán, a Római Birodalom római stb. stb. stb.
Óbor Dezső
2019. szeptember 02. 15:55
Neoliberális f-kalap, csűröd itt a szavaidat, alig érthető ékesszóló, minek szeretnéd láttatni magad f-szfej? ....pubi...
Peter8811
2019. szeptember 02. 14:29
"Élhetünk egymással, ne adj’ Isten egymásért is. Ez a szolidaritás, a testvériség alapgondolata." Én is ezt hittem de amikor ugrott nagyapám földje és megfeleztétek a nyugdíjamat, akkor tudtam már hogy ez ilyen avas bolsevik duma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!