Heller, Rajk, Konrád

2019. szeptember 17. 11:17

Hatalmas hősök ezek az emberek. Erősebbek voltak, mint mi bármikor.

2019. szeptember 17. 11:17
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

„Egyáltalán nem érdekel, hogy kiknek fognak tetszeni a következő sorok.

Heller, Rajk, Konrád halála, a megrendítő emlékezés visszahozta a nyolcvanas évek hangulatát, a rendszerváltozás előkészítésének éveit, küzdelmeit.

Én a demokratikus ellenzék létezéséről akkor szinte semmit nem tudtam. A szocializmus megreformálásában hittem a rendszer lázadózó egyetemistájaként. De van, amit nem lehet, nem érdemes megreformálni. Ma már tudom.

Most újraolvasom ezeknek az embereknek a küzdelmeit. Meghat bátorságuk. Az erő, hogy teljes életüket, családjukat, a holnap kínlódós megélhetését, a parizer-zsemle-ágy biztonságát is kockáztatták egy szabad, demokratikus, független Magyarországért.

Mire számíthattak? Semmire. Ki hitte a nyolcvanas évek elején, hogy a rendszer meg fog dőlni? Senki. De tették. És megyőződésükre feltették egész életüket.

Hatalmas hősök ezek az emberek. Erősebbek voltak, mint mi bármikor. Árnyékok vagyunk árnyékaikban.

Most meg itt ülnek rajtunk ezek a szottyos lelkű és erkölcsű parvenük, és ítélkeznek felettük. Feslett életű Pilátusok. Ezeknek az embereknek a sarkán a repedt bőr többet ért, mint bármelyiketek. Nyilván nem undorodtok magatoktól. Nem is gondoltuk. Elég, ha minden tisztességes ember azt gondolja, hogy egy Heller, Rajk vagy Konrád ezerszer többet ér, mint belőletek százak, ezrek, vagy bármennyi.

Porszemek lesztek a sziklák árnyékában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. szeptember 18. 10:45
Feltárják az 56 utáni megtorlásokat A Kúria, a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) vezetői közös szándéknyilatkozatot írtak alá az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás feltárásáról a Kúria épületében, kedden... És a felelősségre vonás ,, néptől elzabrált vagyonban ülnek , 1989 után kommunistáktól teljes vagyon elkobzást kellett volna végrehajtani . Sőt 1989 még jobban meggazdagodtak kifosztották az államot a magyar népet ,büntetlenül tették . ... Magyar népet inkább a jelen érdekli , sajnos nyugat felől sötét felhők közelednek . Hogyan éljük túl ,ha túl éljük mennyit szenvedünk még a nyugat rosszindulatától. Ne felejtsük 1989 után a bukott kommunistákat nyugati tőkés világ karolta fel ,hogy a volt kgst országokat bekebelezze kifossza elnyomja..,. Magyar nép nem kapott elégtételt , kárpótlás átverés volt kifosztás egyik változata.
ellenforradalmár
2019. szeptember 18. 09:43
Heller, Rajk, Konrád, Terry Black...
NTLLK
2019. szeptember 18. 06:35
Úgy nézett ki, hogy az ellenkező oldalon vótatok, vagy mégis össze vótatok dumálva?!
Bástyaelvtárs
2019. szeptember 18. 04:06
és tényleg igaza van Fletónak, ők voltak az igazi hazafiak. Ehhez képest orbán saját magáról készíttet kampány filmet mint 89-es hős és vetíttet le mai fiataloknak a fesztiválokon. Azt gondolja velük még meg lehet etetni, mert ők nem voltak ott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!