Ez az Összefogás azért nem olyan összefogás

2019. szeptember 25. 13:36

Egy nagy közös listán a választók dönthették volna el, ki járatódott le és ki nem.

2019. szeptember 25. 13:36
Cúth Csaba
Bumm.sk

„A bejegyzés előtt álló ötödik magyar párt – bár az Összefogás nevet viseli –, mégsem ezen az úton jár. Ezt részben külső körülményeknek, részben pedig maguknak köszönhetik. Az átláthatóság érdekében igyekeztem pontokba szedni a felmerülő kérdéseket és aggályokat.

- A Híd és az MKDSZ megvalósított egy mini-összefogást, ami azt jelenti, hogy az ő jelöltjeik már biztosan nem lesznek rajta az Összefogás mozgalom listáján, így az nem lehet teljes, általános összefogás. Kérdés, védhető-e így az új párt névválasztása.

- Az MKP bejelentette, hogy indulni fog a választáson – ha az Összefogás mozgalom külön indul, akkor legalább három külön listáról beszélhetünk (összefogásról semmiképpen), ha az MKP-val közösen indulnak, akkor viszont a pártalapítás mozzanatának értelme kérdőjeleződik meg (csak kívülről előztek a jobb pozíciókért az MKP-s és MKP-szimpatizáns civil ifjak?).

- A Magyar Fórum egyeztetni egyeztet mindenkivel a Hídon kívül, de olyanok, mint matematikában az 1-es: nem osztanak, nem szoroznak. A többiek még kisebb jelentőséggel bírnak.

- Minden magyar jellegű politikai szerveződés igazi kihívója a Progresszív Szlovákia, amely olyat tud ajánlani, amit más nem: biztos 5%-ot, el nem vesző szavazatot!

- Az Összefogás mozgalom (lánykori nevén közösen2020 petíció) már a kezdetektől fogva nem olyan listában gondolkodott, amelyen mindenkinek helye van. Már a pártok közös listáját is általuk »lejáratódott«-nak címkézett politikusok nélkül képzelték el. A petíciós időszakhoz képest annyi változott, hogy korábban a pártok struktúráját használták volna a »e nem járatódott« politikusok előretörésében, míg most már saját pártot alapítottak. Igaz, az MKP struktúráinak egy részére most is támaszkodtak.

- Azért abban megegyezhetünk, meglehetősen szubjektív dolog annak megítélése, hogy ki járatódott le és ki nem és ez nem elsősorban életkor kérdése (szerintem például az Összefogás mozgalom tagjai között is van már lejáratódott személy – de a hangsúly itt a »szerintem«-en van). Egy nagy közös listának éppen azért kellett volna lehetőség szerint minél több ismert személyiségnek teret adnia, hogy a választók eldönthessék, szerintük ki járatódott le és ki nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!