A civil fordulat igénye: legyen a politika ügyek versenye!

2019. szeptember 09. 09:32

Senki ne hitegesse magát azzal, hogy ez még így is a létező világok legjobbika!

2019. szeptember 09. 09:32
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Magyar Hang

„Vona Gábor pártmentes önkormányzatokról szóló javaslatát zavarodottság kísérte a hazai közélet színterein. »Mit akar Vona ezzel, hisz pártok képviselik az emberek érdekeit, ösztöneit és szeszélyeit, amióta csak világ a világ?! Különben is, bármit talál ki, azt a Fidesz úgysem hagyja majd megvalósulni.« A dühödt O1G-tábor azon értetlenkedett, hogy miért kell most ezzel foglalkozni, amikor az ellenzéki pártoknak épp minél több pozíciót és forrást kell megszerezniük, hogy a fáraót 2022-ben végre visszazavarhassák Felcsútra. A Fidesz hívei a lekezelő gúny hangján közölték, hogy nem dőlnek be Vonának és szánalmas tervének, hogy migránssimogató Soros-ügynökökkel töltse fel a polgármesteri hivatalokat.

A hazai közvélemény elszokott már az elvi vitáktól, az iránt pedig soha nem tanúsított különösebb affinitást, hogy a meglévő helyett egy jobb világot képzeljen el. Az erősebb kutya közösülése és a korpásodásért járó pénz frázisai képezik a politikáról való gondolkodás vezérfonalait a Kárpát-medencében, legyen a megszólaló akár politológus, akár piaci kofa, akár taxisofőr. Nekem ugyanakkor hallatlanul imponál az, ha elvi kérdések kerülnek terítékre, ha az értelmiség a pártosság diskurzusai helyett rendszerkritikát folytat, ha a közszereplők nem azt keresik, mire gerjed a közvélemény, hanem olyan témákat találnak, amelyek mögött érdekek helyett ideák húzódnak.

Vona felvetése két részből áll. Egyik szerint a pártok maradjanak a nagypolitikában, és foglalkozzanak országos ügyekkel; a másik pedig ebből következik: az önkormányzatokat, a helyi döntéseket Vona Gábor tehermentesítené a hatalmi logikától, a pártok mohóságától és korruptságától. »Egy alkalmas és tisztességes ember logó nélkül is polgármester lehet, de egy hitvány és alkalmatlan csak pártlogóval« – fogalmazza meg tételmondatát a Jobbik egykori elnöke. Felvetésének második felével egyet is értek:

Nyomorúságos, hogy az egykori fiatal demokraták, akik ma már vén autokraták, az ország nagy részében akár Orbán Viktor felcsúti szamarát is elindíthatnák, a szamár neve mellett lévő pártlogó és a pártlogó kíséretében érkező Erzsébet-utalványok, zsák krumplik meg a soha nem enyhülő gyűlöletpropaganda szólamai a szamarat bárki emberfia ellen toronymagas esélyessé tennék.
Még a hazai átlagnál is rosszabb a helyzet Debrecenben, ahol többször is polgármester lett az a Kósa Lajos, aki a maga részéről nem hisz az amazonasi tűzvészben, hiába műholdképek, tudományos és személyes beszámolók tömkelege – a milliárdos örökösnő meséjének viszont muszáj volt hinnie, annyira kapzsi és ostoba. Döbbenetes, de igaz: ez a Kósa Lajos a Fidesz legszűkebb elitjének tagja – nem pusztán egy falusi polgármester vagy egy helyi képviselő.

Amivel vitába szállok, az Vona Gábor felvetésének első fele: az országos politikában miért van szükség pártokra? Nem az volna ideális, ha az Országgyűlésben is civilek ülnének? Olyanok, akiknek a politika nem megélhetést és karriert, hízelgést és intrikát, nyalást és taposást, hanem ügyek képviseletét jelenti. Az én felvetésem nyilván még távolabb van a realitástól, mint Vona Gáboré, de ha a diagnózisa helytálló, akkor javaslata a parlament tevékenységére fokozottan kell, hogy vonatkozzék. A pártok tőkesúlya valaha az ideológia volt, amely egyenesben tartotta a politikai hajótesteket, és amely nem engedte, hogy a politikusok a tetszés és a szavazat szajháivá zülljenek – s végül ez az ideológia tette őket vérszomjas szörnyetegekké: nemzetiszocialistákká és kommunistákká. A jelenkor pártjai mögött többé nincs ideológia. A párt önérdek, cégszerű működésének funkciója a szavazatmaximalizálás, a közvélemény tetszésének és a céges partnerek érdekeinek elvtelen kiszolgálása. S mert a választói tetszés és a választói érdek különböző, a pártok kizárólagos célja immár az uralom, a népképviselet paravánjai mindössze az elit legitimitását szolgálják. Az ideológia helyét a marketing veszi át, a kampányígéreteket többé sem a politikusok, sem választóik nem gondolják komolyan. Aki igazán jó stratégiát választ, már nem is ígér, csak gyűlölködik. Meg sem próbálja elmondani, hogy ő miért alkalmas, kizárólag arról beszél, hogy ellenjelöltje miért civilizációáruló fasiszta vagy nemzetáruló kommunista – igény szerint. Ugyan kinek hiányoznának ezek a politikusok? Melyik jobboldali magyar ragaszkodna Orbánhoz és bandájához, ha eltűnésük fejében Gyurcsány és bandája is eltűnne? Melyik baloldali vagy liberális állampolgár ne mondana le az MSZP és a DK közéleti szerepéről, ha ez volna a Fidesz és a KDNP bukásának ára?

Jöjjenek helyettük civilek! Egyének, akik helyi közösségektől nyerik el legitimitásukat, nem cégektől és nem a huszadik század tömeggyilkosaitól. Meg kell gátolni a politikai és az üzleti szféra összefonódását, meg kell gátolni, hogy milliárdos vagyonok álljanak szemben jogkövető állampolgárokkal! Meg kell gátolni, hogy monopóliumok épüljenek! Ha a cégek világában fontos a sokszereplős verseny, ahol néhány hatalmas vállalat nem képes kartellbe vagy trösztbe tömörülve piacot manipulálni, akkor mennyivel fontosabb ugyanez a demokrácia piacán! Jelzem ugyanakkor, hogy civilek alatt nem nemzetközi szervezetek által fizetett alkalmazottakat vagy újracsomagolt pártkatonákat értek, hanem olyan egyéneket, akiknek nem karrierépítésre kell a pozíció, akik nincsenek egzisztenciálisan kiszolgáltatva a politikai posztoknak, akiknek saját ügyeik vannak, amelyeket kivívni akarnak, és nem megélni belőlük. Meggyőződésem, hogy ha valódi civilek ülnének az önkormányzatokban és a törvényhozásban, akkor sokkal több lenne a vita, ugyanakkor volnának olyan közös ügyek, amelyeket végre elintéznének a képviselők, akiknek nem kellene többé pártfegyelemből félrenézniük, ha alkalmatlanságot vagy korrupciót tapasztalnak. Végre visszatérhetnénk a klasszikus hatalommegosztáshoz, ahol az ország vezetőit nemcsak a független sajtó ellenőrzi, hanem a delegált képviselők is. Végre nemcsak az ellenzéki képviselők kontrollálnák a kormányt, hanem a teljes Országgyűlés. Az ellenzéknek a pártlogika alapján soha nem lesz ereje hatékonyan érvényesíteni a közérdeket – így marad, ami eddig: lopás és lopás, a társadalom dolga pedig annyi marad, hogy számon tartsa, melyik párt lopott több milliárdot a neki rendelt ciklus során. A civilség az ügyből következik. Az ügy szenteli meg a politikát és szervezi meg a közösséget, nem a remélt zsákmány, nem a külső vagy a belső ellenség. Ha ügyük megvalósul, a civilek feloszlanak, majd új ügyet találnak, s a mögött újraszerveződnek. Talán olyanokkal is kooperálnak, akikkel korábban a barikád két ellentétes oldalán harcoltak. Nyilván sok minden kell ehhez, ami ma még nem adott: működő internetdemokrácia, ahol az ország, a megye és a város legfontosabb kérdéseiről népszavazások döntenek; olyan sajtó, közigazgatás, bíráskodás, oktatás és kultúra, amely a civilek kontrollját működőképessé és hatékonnyá teszi; olyan korszakváltás, amelyre jelenleg remény sem mutatkozik – csakhogy akkora a válság az ökológiai kihívásoknak, a demokratikus intézmények kiüresedésének, a világgazdaság fenntarthatatlan növekedésének és az egyenlőtlenségek mértékének terén, hogy vagy bekövetkezik a semmiből egy hatalmas minőségi ugrás, amely messze túlszárnyalja bármelyikünk képzeletét, vagy az emberiségre menthetetlenül globális tragédiák sora vár.

Senki ne hitegesse magát azzal, hogy ez még így is a létező világok legjobbika! Az ancien régime korában a földesúr birtokán együtt élt az úrfi , akiből úr lett, és a szolgafi, akiből szolga. Az egyén helyzete ma éppilyen determinált, a különbség mindössze az, hogy úr és szolga többé nem szív közös levegőt. Két elszigetelt világban élnek, a győztesek és a vesztesek világában, amelyeknek már nincs metszéspontja. Orbán Ráhel és Mark Zuckerberg soha semmilyen módon nem érintkezik az ózdi cigánysorral és az etiópiai nyomortelepekkel. A liberális demokrácia válsága nem az illiberális populisták kihívásában rejlik, hanem abban, hogy a politikai és a gazdasági kasztok felszámolják a versenyt.

A demokrácia ma olyan futóverseny, amelyen sokan mezítláb indulnak, másoknak sportcipőjük van, megint mások Ferrarival, egyesek pedig tankkal neveznek. Jó ötlet felszámolni a sportszerűtlen előnyöket, de az önkormányzatoknál nem szabad megállni! Legalább el kell játszani a gondolattal, hogy milyen volna egy olyan világ, ahol nem gyűlölet verseng gyűlölettel, ahol nem pénz verseng pénzzel, hanem ügyek versengenek ügyekkel. Talán el is lennének intézve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2019. szeptember 11. 17:10
Hehe. Miért nem víziók versengenek víziókkal? Tudom! Mert akkor pártok rendelődnek a víziókhoz. A kérdés csak az, hogy akkor Puzsér Róbert miért egy vízióval kampányol?
sors
2019. szeptember 09. 16:06
Kedves Robi, szerinted a mai világnak tényleg az a baja, hogy nincs elég képviselt ügy és esetleg azok nincsenek elintézve? Pontosan arra lenne szükség, hogy kicsit csökkentsünk végre az ügyek számán és ne ez az aktivitásmániás politikai és életbeli hozzáállás uralkodjon el a világon.
Héja
2019. szeptember 09. 13:31
"El kell játszani a gondolattal", meddig erőlködik Puzsér? Vonával szemben akar hülyeségi versenyt nyerni? Eddig csak Karácsonnyal bokázott. Ez a rúgni mindenkibe ritka eszetlen taktika. Bár Karigeri estében megértem.
tango47
2019. szeptember 09. 11:40
Ja kérem, az élet nem egy habostorta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!