A vörös diktatúra börtönei

2019. augusztus 09. 07:53

A vörös diktatúra rémtetteire a pontot az augusztusi román megszállás és a balkáni botozás bevezetése tette fel.

2019. augusztus 09. 07:53
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

„A Monarchia összeomlásakor nálunk is kiadták Bécs vezető publicistájának, Karl Krausnak Búcsúztató című terjedelmes pamfletjét: Halotti ének az Osztrák–Magyar Monarchia fölött. A börtönökből, fogdákból és a hadifogolytáborokból megindulnak az emberek, vörös szalagos, részeg tengerészek járják teherautói­kon Pest utcáit és – olvashatjuk a Bujdosó könyvben – »ami a legsúlyosabb, a katonai parancsnokság úgy adja át a kardját, hogy meg se kísérli kihúzni«. Budapest tele van elszabadult fegyveresekkel, erdélyi és galíciai menekültekkel: az utóbbiakat – köztük sok zsidót – osztrák–magyar állampolgárként, honosként fogad be a magyar állam.

Száz éve, 1919. január elején megalakult a Magyarországi Rendőralkalmazottak Szakegyesülete, amelynek titkára az a Linder Béla lett, akinek nevéhez fűződik a Károlyi-kormány hadügyminisztereként a frontról visszajövő, még intakt katonai alakulatok leszerelése. (Özvegye, Tito és Kádár kegyeltjeként elbűvölő szenilitással mondogatta: Hát nem szép mondat volt a férjemtől, hogy nem akarok katonát látni?) Februárban a Népszava Conti utcai székháza előtti tömegtüntetésen tűzharc tört ki, s a kommunisták legismertebb vezetőit letartóztatták, majd a toloncházba vitték. A tűzharcban meghalt három rendőr temetésekor társaik betörtek a toloncházba, s követelték, mutassák meg nekik a letartóztatottak közt a kommunista vezéreket.

A vezető rendőrtanácsos tiltakozása ellenére kirángatták celláikból Kun Bélát és társait, s a lincseléstől néhány törvénytisztelő rendőr mentette meg őket: a Mosonyi utcai börtönkórházba kerültek. Alig egy hónappal később, március 21-én az antantbarát Károlyiék által letartóztatott kommunista vezetők és a szociáldemokraták megegyezése után kikiáltották a Tanácsköztársaságot. Ijesztő kép: a proletárdiktatúra szülője a főváros két legnagyobb börtöne, a Mosonyi utcai toloncház és a Gyűjtőfogház.

A börtönőrséget beolvasztják a Vörös Őrség kötelékébe. Bevezetik a bizalmi rendszert, és az őrök egy része nyíltan vörös. Szegeden a vörös tengerészek és katonák megtámadják a francia katonaság őrizte fogdát, hogy kiszabadítsák az oda bezárt orosz bolsevikokat. A mária­nosztrai női fegyház vaskos ajtaját félig berobbantják azok az anarchisták, akik szerint a gyilkosokat is ki kell szabadítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kandeláber
2019. augusztus 11. 11:04
Nagy kár volt megmenteni őket a lincselésből. 133 napos proliuralom lett az eredmény.
Bástyaelvtárs
2019. augusztus 10. 13:30
és ez most miről jutott eszedbe tomika? vagy olyan vagy mint móricka, hogy neked mindenről "az" jut eszedbe? Vagy sokkal profánabb oka van ennek a kis komcsizásnak? ilyen cikket rendelt tőled a fideszes médiai alapítvány.
Akitlosz
2019. augusztus 09. 19:41
Talán ez az első alkalom az életemben, hogy védeni kényszerülök a Tanácsköztársaságot, de ha valami nem a Tanácsköztársaság sara, akkor az a román megszállás. A románok számára Magyarország megszállásához a Tanácsköztársaság csak ürügy, jönn(é)ek a románok szívesen bármikor Budapestet megszállni csak legyen rá ürügy és nemzetközi támogatás. Az osztrákok is megszállták az Őrvidéket, pedig akkor már régen nem volt Tanácsköztársaság. Ha nem lett volna Tanácsköztársaság, akkor is megszállták volna a románok egész Erdélyt, sőt még többet is, egészen a jelenlegi határig ugyanúgy.
Öreg
2019. augusztus 09. 12:09
A románok legnagyobb bűne, hogy nem kapták el a népbiztosok bandáját és nem lógatták fel őket! Jaj mit is mondok! Mi lett volna akkor a filozófiai iskolával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!