Jelöltek

2019. augusztus 31. 09:59

Most, hogy ez az írás éppen augusztus 31-én jelenik meg, vagyis a hírhedt „kékcédulás hadművelet” évfordulóján, belekukkantottam az akkori pártok országos listáin jelöltek névsorába. A kommunista párt első három helyén: Rákosi, Rajk, Gerő.

2019. augusztus 31. 09:59
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Megint választások következnek, az ember tényleg úgy érzi, egy pillanatnyi fellélegzésre sincs idő. Országgyűlés, Európai Parlament, önkormányzat, időnként egy-egy helyi vagy országos népszavazás, időközi választás. Mintha egy ciklus nyugodt szakasza maximum két évig tartana, de mára már ez sem igaz, hiszen jól kitalált eszközökkel gondoskodnak róla, hogy állandóan döntenünk kelljen ügyekről, személyekről, pártokról. Hümmögünk a jelöltek nevét hallva, s még inkább az önjelöltek »bátorságán«. A legnagyobb baj nem is az, hogy nevetséges celebek jelentkeznek, hanem hogy egyik másik parlamenti párt jelöltjei – úgy tűnik – rosszabbak, ártalmasabbak, mint az önjelöltek, vagy a választást eleve lejáratni kívánó csoportok, pártok.

Most, hogy ez az írás éppen augusztus 31-én jelenik meg, vagyis a hírhedt »kékcédulás hadművelet« évfordulóján, belekukkantottam az akkori pártok országos listáin jelöltek névsorába. A kommunista párt első három helyén: Rákosi, Rajk, Gerő. Róluk mindent tud már a kedves olvasó: az első és a harmadik kivégeztette a másodikat, aztán a harmadik leváltotta az elsőt, végül mindkettőjüket lenyomta Kádár János. A jelöltek túlnyomó többsége miniszter, államtitkár, főtitkár, titkár, főtitkár-helyettes, alispán, főispán, igazgató, elnök, alelnök stb. Három egyetemi tanár: Andics Erzsébet, Lukács György és Rusznyák István. Utóbbi mint orvos (és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke) nagy és aljas szerepet játszott abban, hogy 1955-ben Nagy Imre betegségét felhasználják megbuktatásához. A hatvan név között találunk azonban érdekesebbeket is. Ilyen Odescalchi Margit (hercegnő, teljes neve: Johanna Elisabeth Palma Julia Eleonora Emilia Maria Immaculata), aki a náciellenességből (testvérét 1945 januárjában kivégezték) egyenesen a kommunisták karjaiba vetette magát. A Magyar Nők Demokratikus Szövetségének budapesti elnöke lett, s ahogy lenni szokott, bolsevikebb, mint sok más kommunista. Azért 1956-ban ő is meglépett, a legenda szerint egy csirkefarmon dolgozott Ausztriában. Teljes nevét alighanem ott sem használta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. szeptember 01. 09:05
Szerencsés jó ember, jó történész, tiszteletre és szeretetre méltó. Mindig szívesen olvasom, miatta veszem a szombati újságot - többek közt.
Szabó A. Imre
2019. szeptember 01. 05:31
Szerencsés Károly jó történészhez méltóan remek érzékkel tárja elénk a számunkra legtanulságosabb történelmi párhuzamot. 1947 februárjában kihirdették a párizsi békeszerződést, amelyből világossá vált minden magyar számára, hogy a szovjet csapatok maradnak, a nagyhatalmak odavetették Magyarországot prédaként a Szovjetuniónak. Augusztusban a Szövetséges Ellenőrző Bizottság angol és amerikai tagjai elhagyják az országot, az eddigi részleges és viszonylagos kontroll is megszűnik a diktatúra kiépítése felett, 100%-ban a kommunisták és a szovjet lesz az úr. A békeszerződés kihirdetése után két héttel a szovjetek elhurcolják Kovács Béla kisgazda pártfőtitkárt, az ÁVO gőzerőre kapcsol a Magyar Közösség-perek (2400 embert vontak vizsgálat alá) lefolytatásában, áprilisban már megszületnek az első halálos ítéletek (Donáth György és 12 társának pere), májusban bejelentik, hogy az épp Svájcban tartózkodó Nagy Ferenc kisgazda miniszterelnök az államellenes összeesküvés vezetője, távollétében lemondatják, az Országgyűlés legnagyobb frakcióját adó Kisgazda Párt képviselőit tömegesen letartóztatják és Rajk László kommunista belügyminiszter augusztusra bejelenti az új választások kiírását. A "kékcédulás" választásokon a kommunisták olyan látványosan és akkorát csaltak, hogy nem lehetett eltitkolni, ezért a Kisgazda Pártból kiváltakból alakult Magyar Függetlenségi Párt új választás lebonyolítását kérte, amire a kommunisták nemes egyszerűséggel érvényteleníttették a Függetlenségi Párt mandátumait, arra hivatkozva, hogy az ajánlószelvényeik között hibásan kitöltötteket találtak. Nyilván, hogy mindennek fölemlegetésétől rém idegesen lesznek a balosok, ballibek, mert ez az ő demokratikus hagyatékuk... Idegeskedjenek csak, mert van miért idegeskedniük, mi pedig soha ne feledjük, hogy kikkel is állunk szemben.
Óbor Dezső
2019. augusztus 31. 19:41
A mai ellenzék dettó ugyan úgy viselkedne mint a fenti cikkben felsorolt elvtársak. Mit várhatunk a szemkilövető hazug bandátol mikor a felmenőik is hazaáruló gyilkos rabló gazemberek voltak! Most is élvezik a mocskos felmenőik által rabolt vagyonokat, (meg a rendszerváltás zavarosában, ők is irdatlan mennyiségü nemzeti vagyont loptak ahogy tanúlták) Csak néhány név Apró Dobrev Bauer Gyurcsány stb!......még az ük unokáiknak is összelopkodták a vagyont.
u.cserkész
2019. augusztus 31. 12:34
Még emlékszem, választási plakát: Dr. Münnich Ferenc, foglalkozása munkás.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!