Könyörgöm, NE akasszuk fel!

2019. augusztus 10. 12:53

A virtuális lincselés megszokott már, lehet a kiváltó ok élve megnyúzott macska vagy megégetett sün, húsvét előtt pedig egy háziasszonyt és gyermekeit koncolta volna fel az online csürhe, miután a nyúlhús konyhai felhasználásáról írt.

2019. augusztus 10. 12:53
Korompay Csilla
Magyar Hírlap

„Az igazságszolgáltatás olyan, mint a házasság: amint azt utóbbira mondani szokták, nem tökéletes intézmény, de még nem találtak ki nála jobbat.

Születnek vitatható bírói döntések, és előfordul, hogy egy büntetőügyben túl enyhének vagy éppen indokolatlanul súlyosnak tartjuk a kiszabott ítéletet, a »jogszolgáltatás« azonban feltétlenül objektívebb és racionálisabb, mint egy megtorlást követelő sértett, illetve hozzátartozó gondolkodása. Ezen felül az igazságszolgáltatás folyamatosan változik, követve a jogtudomány fejlődését és az általános morál alakulását, az emberben viszont, hiába múlnak az évszázadok és -ezredek, él és virul az ösztönlény. Mindebből következően leszögezhető: bármilyen bírósági ítélet jobb, mint egy lincselés.

Márpedig lincselésre kész tömeget – nevezhetjük nyugodtan csürhének – nem nehéz kreálni ma sem. Olvassuk, a kutyáját brutálisan kivégző hatvannyolc éves asszonyt rendőrök és polgárőrök védik a lincselés ellen – más források szerint a fiai bújtatják –, mindenesetre a veszély valósnak tűnik. A világhálón természetesen már le is zajlott a virtuális lincselés, pontosabban napok óta zajlik, tíz- és százezrek nyilvánították ki posztokban és kommentekben, milyen válogatott módszerekkel kínoznák és ölnék meg a nőt. A jelenség megszokott már, lehet a kiváltó ok élve megnyúzott macska vagy megégetett sün, húsvét előtt pedig egy háziasszonyt és gyermekeit koncolta volna fel az online csürhe, miután a nyúlhús konyhai felhasználásáról írt.

Bár nincsenek kétségeim afelől, hogy a netlincsbajnonokok így is, úgy is szívesen kerékbe törnének, hangsúlyozom: nem az állatkínzókat veszem védelmembe, mint ahogy nyilván minden normális ember keze ökölbe szorul az igazi rémtörténetek hallatán. És az autó után kötött kutya esete ilyen. Kapja meg a büntetését az elkövető. Kapja meg itt, a földön a bíróságtól. Kapja meg itt, a földön a lelkiismeretétől. És kapja meg majd az égi ítélőszéktől. És igen, szigorítsák az állatvédelmi törvényt, hogy erősebb elriasztó hatása legyen. De ne lincseljünk! Hiszek abban, hogy ezt az önbíráskodási formát már meghaladta a mi társadalmunk.

A virtuális lincselés visszaszorítása pedig majdnem ugyanennyire fontos lenne. Ne nőjenek fel úgy gyermekeink, hogy ez természetes számukra! Ne szembesüljenek vele nap mint nap, hogy nagyszüleik, szüleik vagy egyéb családtagjaik és ismerőseik mások kibelezéséről, karóba húzásáról, felnégyeléséről, forró olajba forgatásáról és egyéb „igazságos” megbüntetéséről írnak, kedvesen mosolygó profilképük mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wrobcsi
2019. augusztus 11. 17:46
Még aki vonzódik is az önbíráskodáshoz, az is gondolkodjon el, hogy egy kutya/egyéb állat miatt embert ölni? Akkor már legyen arányos és ilyet a caracalli rémre kérjen, ennak a nőnek elég egy kiadós verés. Részemről a caracallinak életfogyt, de nem szanatorium, ennek meg felfüggesztett.
Géza Kékazég
2019. augusztus 11. 14:12
Az emberek imádják azokat a helyzeteket, amikor igazuk van, és ennek tudatában "jogosan" élhetik ki szadista vágyaikat.
kata56
2019. augusztus 11. 09:13
De. Akasszuk fel. Aztán mielőtt elájulna, akkor tartsunk néhány perc szünetet, hogy magához térhessen. Aztán megint akasszuk fel.. aztán megint szünet.. így kb 5-6x, na jó 10x. Videóra felvéve és demonstratíve közzétéve. Aztán elmagyarázni neki, hogy pontosan ezt érezte a szerencsétlen állat..és hogy csak azért csináltuk meg vele, hogy el tudja képzelni, mit érezhetett. Mert e tudás bírtokában nyilván soha többé nem tesz ilyet, mert ugye ő jóember, csak eddig nem tudta, hogy mit is csinál. Most már ugye tudja..és ugye ezért soha többé nem fog ilyet tenni, sőt harcolni fog azok ellen, akik effélét tesznek merő tudatlanságból.. Minden ilyen esetet hasonlóképpen intéznék el. Aztán ha a tapasztalat bírtokában is megismétli a tettet, akkor már csak 1x kell felakasztani, ezúttal véglegesen... Gyanítom, rohamosan csökkenne a bűnismétlés...
Európai téridő
2019. augusztus 11. 07:41
A kedves cikkíró hölgy "kollégái" is "részesek" az efféle uszítások, bujtogatások "elkövetésében".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!