Támadás jeladásra

2019. augusztus 22. 11:25

A metoo nem lázad a többnejűség, a férfi megfellebbezhetetlen uralma, a kislányok, nők eladása ellen.

2019. augusztus 22. 11:25
Kondor Katalin
Kondor Katalin
Magyar Hírlap

„Az operarajongók tudják, nemrégiben pedig a televízióban bárki láthatta is Domingót a Zefirelli rendezte csodálatos Traviatában. Nagyon szép volt fiatalkorában. Aligha hinném, hogy szüksége volt zaklatni bárkit is. Fordítva inkább el tudom képzelni. Mármint, hogy őt zaklatták egyesek. Az AP hírügynökség jelentése szerint »az énekes évtizedeken át nem megfelelően viselkedett« a nőkkel szemben. Az állítólagos zaklatások pedig a nyolcvanas években történtek. Ejha, ez bizony nem szép dolog! Ám hogy mindezt miképpen lehet majd bizonyítani, annak megjóslásához kevés a fantáziám. Ahhoz meg végképp, hogy kitaláljam, miért csaknem negyven év múltán került e téma napirendre. Cui prodest? Kinek az érdeke? Seneca Medea című drámájában a teljes mondat így hangzik el: »No és kinek áll ez érdekében? Akinek jól jött ez a vétek, no éppen az követte el.« Vajon ki lehet az? Megtudjuk valaha is?

Ide kívánkozik, hogy van még néhány érdekessége a me too világmozgalomnak. Nem lázad például az ellen a különös szokás ellen, amit az Európát és Észak-Amerikát is elözönlő muszlim áradat hoz magával. A többnejűséget, a férfi megfellebbezhetetlen uralmát, a kislányok, nők eladását, megcsonkítását, alárendeltségét, s még sorolhatnánk. Hol van ez esetben a mozgalmi bátorság?

A társadalomtudósok egy része úgy vélekedik, a me too mozgalom, de minden más mozgalom is akkor lehet sikeres, ha megmozgatja a társadalom azon tagjait is, akiknek hatalmi pozíciójuk megőrzése miatt nem közvetlen érdekük a változás. Szabad a gazda! Megmozgatta? Nem tudnék rá válaszolni. Azt viszont tudom, hogy bizonyíték nélkül vádolni valakit nem tisztességes dolog. Bűnösnek kikiáltani a fér­fiakat pedig anélkül, hogy a kikiáltók magukba néznének, egyszerűen ostobaság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. augusztus 23. 09:53
Nem hiszem, hogy Placido Domingonak valaha is erőszakoskodnia kellett volna. Ez az egész akkora kam, hogy csak arra lehet jó, hogy a kifulladó mítúba kis életet leheljen. De nagyon kevés.
magnahungaria
2019. augusztus 23. 09:06
Nagyon jó írás, gratulálok! Nem tudom, nyugati országokban ezt hogy szabályozzák, nálunk magánvádas bármilyen szexuális bűncselekmény (a sértett tudja, hogy zaklatták-e vagy nem), 30 napja van, hogy feljelentést tegyen. Nem 30 éve! Ma ez az új divat. Bárkit tönkre lehet tenni azzal, hogy valaki rámutat: 37 évvel és 12 nappal ezelőtt rám nézett a strandon, vagy megbámulta a lábaimat ... röhej ...
zakar zoltán béla
2019. augusztus 22. 19:17
100%
OberEnnsinnen
2019. augusztus 22. 15:21
"Akinek jól jött ez a vétek, no éppen az követte el." Örök érvényű igazság. Nem népspecifikus, de a sémiológia tetteiben első helyeken szerepel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!