Társadalmi tanítás és keresztény demokrácia

2019. augusztus 21. 12:08

A keresztény demokrácia mindenkié, a liberális demokrácia az elité.

2019. augusztus 21. 12:08
Horváth Pál
Látószög

„A keresztény demokrácia öntudatosan és büszkén populista, hiszen végső célja a demosz, a populus egészének, a közjónak a szolgálata és minden egyes tagja személyi méltóságának egyenlő elismerése. Vele szemben a liberális demokrácia egészen más, valójában elitista demokráciának nevezhetnénk. A liberális elvek által vezérelt, hívei által egyedül lehetségesnek mondott társadalomban ugyanis nem a nép, hanem az azt uralni és megvezetni képes elit gyakorolja a hatalmat, formálja, manipulálja a véleményeket. Egy olyan leplezett timokrácia, befolyás- és pénzuralom kerekedik az emberek fölé, amelyet valódi értékek helyett a vagyon hatalma irányít. Nagyon is igaz rá II. János Pál szava, aki szerint »ha egy demokrácia nélkülözi az alapvető értékeket, akkor a történelem bizonysága szerint könnyen leplezett vagy leplezetlen diktatúrává változik«, amely ellen csak egy szép, szabad, igazságos célok felé forduló keresztény demokrácia veheti fel a küzdelmet. Ebből az is következik, hogy a liberális és a keresztény demokrácia egymást kizáró alternatívák, amelyek élhetnek ugyan együtt vagy egymás mellett, de nem békélhetnek egymással. Már csak azért sem, és ezt is ki lehetett hallani a tusnádfürdői beszédből, mert a keresztény demokráciának önmagán túlmutató forrása és tartalma van, ez pedig nem más, mint olyan szilárd erkölcsi értékek rendszere, amelyek nem viszonylagosak, nem plurálisak, nem tetszés szerint átírhatók, XVI. Benedek szóhasználatával »nem alkuképes értékek«.

A hiteles keresztény demokrácia erkölcsi értékközösség, amelyet nem pusztán az emberek egy része által megélt eleven hit, hanem a társadalomtestet a zsigerekig átjárni képes hagyomány és kultúra is közvetít. Az ilyen társadalom messze nemcsak hívő embereknek lehet az otthona, hanem mindenkinek, aki a magáénak fogadja el mindazt, ami szép, jó és értékes, de hajlandó és képes is hátat fordítani annak, ami rossz, csúnya vagy káros, messze nemcsak e fogalmak sajátosan vallási, hanem általános emberi értelmében.

Keresztény demokrácia megteremtésére, túl a politikai akaraton vagy a hívő emberek jámbor buzgalmán, ott van esély, ahol természetesen van jelen a társadalmi szeretet, a szolidaritás és szubszidiaritás, ahol az embereknek nem pusztán jelene, de tudatosult múltja és remélt jövője is van. Az a politika dolga, hogy erejéhez mérten igyekezzen ilyenné formálni vagy ilyenként megmaradni engedni a társadalmat. Hitnek, egyháznak, vallásosságnak pedig egy ilyen demokratikus közeg megőrzésében vagy újraélesztésében az a szerepe, mint Krisztus példázatában a kovásznak, hiszen olyan alapértékeket kell képviselnie, melyek nem csupán az övéi, hanem minden jóakaratú emberé. Nem más ez, mint egy sajátos etikai minimum elfogadása, amelynek olyan alapelvei vannak, mint az egész világért vállalt felelősség, a haza, a nemzet tisztelete, a környezet megóvása, a munka megbecsülése, a munkából való közös részvállalás, az egymás iránti türelem. Bár ez soha nem könnyű, de szép és nehéz küldetés azok munkája, akik mindezek politika nyelvére történő lefordítására vállalkoznak, meg- és kiérdemelve minden felelősen gondolkozó hívő, keresztény ember támogatását. Azokét, akiknek tudniuk kell, hogy a kereszténység sajátos küldetése a világban szellemi, lelki, anyagi és cselekvő értelemben sem más, mint a szeretet parancsa által vezérelt emberszolgálat. És erre Tusnádfürdő idei üzenete is lehetőséget, el nem szalasztható esélyt kínál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. augusztus 21. 20:04
PONT!!!!
Bástyaelvtárs
2019. augusztus 21. 19:00
ahogy a fenti foto alapján te kinézel, Pali bátyám előbb jutna eszembe Tevje a Hegedűs a háztetőn-ből mint egy keresztény agitátor . Mert még az ő szájából is hitelesebben hangzana a keresztény szó mint a tiétekből. A legújabb bonmot - t, a keresztény szabadság kifejezést is Kálvintól lopta a führered. Csak Kálvin Jánosnál egészen mást jelentett mint orbánnál... De hülyíteni vele a birkát tusványoson arra tökéletes. Mint ahogyan ez a csúsztatásokkal teli szöveged arról, h a liberális demokrácia az elit érdekeit szolgálja csupán. Ez akkor lenne igaz, h nem lennének szabad demokratikus választások a nyugati országokban . Ha az isten adta nép egy pillanatig is úgy érezné, hogy nem az érdekei szerint mennek a dolgok 20 mp alatt leváltanák a kormányt és igazkeresztény jódemokrata konzervatívokat ültettek volna a helyükre. De ez még a nagy eu-i EP választáson sem történt meg pedig a "mocskos brüsszeli demokratákat" aztán tényleg maga az elitista sátán vezérli orbán szerint.... Meg osztán ott van még az alázatosság és irgalom mint keresztény erények, amik - lássuk be - nyomokban sem fedezhető fel a fidesz vezetők lelkivilágában. Nem gondolom, h hitelesen képviselik az propagált keresztény eszméket.
kortárs
2019. augusztus 21. 16:23
Ez nagyon jó írás, köszönjük!
__Y__
2019. augusztus 21. 16:08
Nincs ilyen, hogy "kereszténydemokrácia". Aki ilyennek vallja magát, az valójában szimplán szocialista, csak ez így már nem annyira szalonképes. Elég unalmas már, hogy arról szól a politika, hogy mindenféle szivárványos,nacionalista,zöld,vallási meg egyéb leplekkel álcázzuk azt,amik valójában vagyunk. Ha nyersen lecsupaszítjuk és lehúzzuk az összes ilyen fedőleplet, akkor végeredményben csak két opció marad, vagy piacgazdaság párti vagy, vagy pedig szocialista. A kettő közül pedig csakis a piacgazdaság életképes, a szocializmus mindig megbukik, teljesen mindegy ,hogy éppen nacionalista,zöld ,vallási vagy szivárványos lepel mögé bújik,attól az még vörösterror marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!