A régi-új szélsőjobb és a konzervatívok Magyarországon

2019. augusztus 09. 21:10

Konzervatív nézőpontból összemosódik a baloldali és a liberális nézőpont.

2019. augusztus 09. 21:10
Borbély András
Mérce

„A »túl sok egyenlőség«-től való ódzkodás a konzervatív (mérsékelt jobboldali, nemzeti szabadelvű) kritika egyik sarokpontjának tűnik. Hányszor olvastam, hallottam (vágták a fejemhez!) magukat politikailag konzervatívnak valló emberektől, hogy a »túl sok egyenlőség« bizony káros. A konzervatívok szerint a radikális egyenlőség olykor a liberálisok, olykor a baloldaliak veszélyes ideája, de nem derül ki, hogy akkor végül is melyiké, mivel konzervatív nézőpontból összemosódik a baloldali és a liberális nézőpont. Nos, amennyire én látom, a kérdés nem olyan bonyolult, mint amekkora a körüle keltett eufemizáló homály.

A liberalizmus szótárában az egyenlőség többnyire jogegyenlőséget, tehát törvény előtti egyenlőséget, illetőleg legföljebb esélyegyenlőséget jelent. A jogegyenlőség a modern jogrendszer egyik alapelve, s ahogyan Kapelner Zsolt Körösényiék cikkére reagálva helyesen megjegyzi, egyáltalán nincs ellentmondásban a szabadsággal:

»A szabadság előfeltételezi az egyenlőséget és az egyenlőség megköveteli a szabadságot. Csakis a társadalmi együttműködésben egymással egyenlő felekként részt venni képes emberek lehetnek szabadok nem csak az állam, de a többi ember és a közvélemény szabadságkorlátozó uralmától.« (Kapelner Zsolt: Konzervativizmus és új jobboldal a 21. században, Mérce, 2019, június 10.)

Amennyiben tehát az egyenlőséget a liberális hagyomány vonatkozásban vesszük figyelembe, akkor a konzervatívok a »túl sok egyenlőség« hangsúlyozásával föltehetően a jogkiterjesztés elve ellen akarnak állást foglalni, vagyis az etnikai, vallási, szexuális, táplálkozási stb. kisebbségek egyenjogúsítása ellen vannak. Föltehetően (bár nem biztos, hiszen ezeket az eufemizmusokat nem fejtik ki) e kisebbségekre gondolnak a szerzők, amikor azt mondják, hogy a »progresszív liberalizmus« a »csoportidentitások mindent felülmúló fontosságában hisz«, ami állítólag marxista sajátosság lenne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. augusztus 11. 11:21
"Konzervatív nézőpontból összemosódik a baloldali és a liberális nézőpont." Azért, mert a hülyeséggel kevert gazemberség oszthatatlan (indivisible), mint a világkommunizmus.
kispufi
2019. augusztus 10. 20:57
Fontoskodva szart pofozni, az nagyon megy. Mellébeszélni. Érdemben bármit tenni, a társadalom hasznára alkalmazni, na, az nem. Ezért mossuk össze a különböző szélsőséges, csak a többség iránti gyűlöletben egységes alfajaitokat, mert oly lényegtelenek ezek az idióta különbségek, amiket autofellációként használtok.
Zsaturnuzs
2019. augusztus 10. 19:33
A merce.hu szélsőbalos propagandája kiválóan alkalmas vörös posztónak. Muszáj rendszeresen ezzel hergelni a Mandiner olvasóit? Komolyan kérdezem. Borbély András kurtán ide idézett cikke kifejezetten zagyva ráadásul. Erős a gyanúm, hogy a szöveg mennyisége alapján fizetik. Esetleg grafomán. Egyetlen jelzőt érdemel a cikke: SZÓFOSÁS. (Elnézést, de az erőteljes szóhasználat is indokolt néha.) Nomármost gyenge ellenfél ellen nehéz dicsőséget szerezni. Ahhoz méltóbb ellenfeleket kellene keresni.
tolan
2019. augusztus 10. 10:00
Hé, te Jérce! Ki tanított téged írásra, ha mindjárt a második mondatod vagy 70 szóból áll? Ezen kívül van benne egy gondolatjelek közé zárt "gondolat", 2 db idézőjel, 3 db zárójel! Ennyi elég is volt belőled!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!