Kevesebb hajléktalan? Hogyan?

2019. július 17. 11:30

A nemzetközi összehasonlítások azt mutatják, hogy ahol sűrűbb szövésű a szociális háló, ott kevésbé van szükség külön hajléktalan-ellátásra.

2019. július 17. 11:30
Győri Péter
Népszava

„A XXI. századi európai civilizáció kialakult normái szerint nem elfogadható, hogy emberek tömegesen éhezzenek, télen megfagyjanak; nem elfogadott, hogy emberek százai, ezrei a szabad ég alatt, vagy éppen maguk eszkábálta bódékban töltsék az éjszakáikat. Ezért az európai nagyvárosok, kormányok számos eszközzel küzdenek, hogy még a legelesettebbek, a legsérülékenyebbek is elfogadható lakhatási körülmények között élhessenek. 

Magyarország immár egy évtizede egészen sajátos úton indult el: a világon példátlan módon, kétszer is módosították az Alaptörvényt, hogy jogi eszközök, közelebbről büntető jogszabályok által szűnjön meg a látható hajléktalanság. Ennek eredménytelensége láttán ma már talán azok is belátják, hogy nem ez a megoldás, akik esetleg hittek az ilyen módszerekben. 

A tömeges, látható hajléktalanság nálunk az 1990-es rendszerváltás idején jelent meg, amikor összeomlott a korábbi bérlakás-rendszer, drasztikusan megemelkedtek a lakhatás költségei, tömegesen szűntek meg korábbi munkahelyek, százezrek veszítették el szerény egzisztenciájukat, számosan váltak földönfutóvá. A tömeges látható hajléktalanság a közvéleményt (jogosan) sokkolta. Permanens tűzoltó megoldásként évről-évre újabb és újabb szálláshelyek nyíltak – elsősorban Budapesten.

Ennek célja éppen az volt, hogy »senki ne fagyjon meg az utcán«, mindenkinek jusson legalább egy fűtött hely átmeneti krízishelyzete idejére. Azonban a piacgazdaság, vagy éppen a vadkapitalizmus kiépülésével párhuzamosan nem hogy kialakultak volna a – lakhatás biztonságát megtámogató – szociális lakáspolitika új eszközei, a tömeges egzisztenciális kríziseket megakadályozó jóléti, segítő eszközök, intézmények, de még a meglévő biztosítékok is – folyamatosan – megszűntek. A hajléktalan-ellátás mindezen hiányok gyűjtőhelyévé, pótszerévé vált.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. július 18. 11:36
Győri elvtárs!! Oszt a hajléktalanok személyes felelősségéről miért nem tetszik pofázni? A hajléktalanok háromnegyede munkaképes! Miért nem dolgoznak?? Aki AKARJA, az ki tud lépni a hajléktalanságból!!!! AZ AKARAT A LÉNYEG. Ha mindig a pelenkázás jut az eszetekbe a hajléktalanok száma csak NÖVEKEDNI fog!!!! ....és ti ennek örültök!!!!!!
puszika
2019. július 18. 11:29
Persze! Hiszen akkor ez a böffenet nem jelenhetett volna meg a Népszavában!!
Akitlosz
2019. július 17. 22:22
"A nemzetközi összehasonlítások azt mutatják,", hogy a kapitalistább országok magasabb átlagos életszínvonalat képesek biztosítani a polgáraiknak, mint a kommunistább országok, amelyekben az egyenlőségesdi miatt lehet, hogy még éppen nincsenek hajléktalanok, de nem is élhet jól senki, az egyenlőséget csak nagyon alacsony szinten képesek megvalósítani, amely egyenlőségesdi kiöli a motivációt az egész társadalomból és amint elfogy az elrabolható mások pénze a kommunista rendszer összeomlik. De ettől még ezek a vörösök fel nem adják. Nem létezik annyi kudarc, amennyitől feladnák az utópiájukat. Küzdenek szakadatlan a borzasztó világukért.
Volo
2019. július 17. 21:59
De te nem érted,ezt miért is írod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!