Édes íze a sónak

2019. július 08. 07:51

Távol vagyunk még attól az időtől, amikor Rákosiról a rendező pályaudvar, Révairól a lexikon, Kádárról pedig a kollaboráns hazaáruló jut eszünkbe.

2019. július 08. 07:51
B. Varga Judit
Látószög

„Kormos Valéria Álomszövők című kötetének hősei nem hányódó kisemberek, nem is döntésképtelen átlagosak, de végtelenül kiszolgáltatottak, akár feljebb, akár alul vagy középen vannak társadalmi rangsorukban. Néha szédülünk, néha derülünk életük, sorsuk olvasásakor.

Kormos Valéria tudja, mikor mit kell kimondani vagy elhallgatni – mikor, melyik lesz beszédesebb. »Egyre kuszábbnak éreztem ezt a nőt. Büszke az „R”-gárdára, védi a Rákosi-rendszert, rezzenéstelen az arca, amikor mondja, hogy „56-ban is részt vettem ilyen begyűjtésekben”, utal rá, hogy az „ellenforradalom” leverése után ügyészi pályára irányították. Közben mentegetőzik, hogy mindig idegenkedett a direkt politikától, mert szerinte az a gerinctelenséggel, az egyéni érvényesüléssel, a hazugságokkal egyenlő.« – írja a markáns arcú, életébe, pártjába belefáradt nőről, nyomozótisztről, aki az újságírói tapintat hatására talán rendet tudott teremteni érzéseiben, gondolataiban. Vagy az első számú nőideál: a dolgozó nő, aki a lakótelepi álomlakás helyett egyelőre még az érte épült munkásszálló Varia-bútorain osztozik harmadmagával egy szobában. Hajnalban indul a gyárba, ahol a »Fejét pettyes kendővel köti be, haját összefogja alatta, hogy ne akadjon bele semmibe. A műhely padlója némelyik helyen olajfoltos, vigyáznia kell, hogy el ne csússzon. Egyszerre tizenkettőt, de van, hogy huszonnégy gépet kezel. Folyamatosan járkál közöttük. Egyszerre több műveletre összpontosít. Gyakori, hogy elszakad a fonál, villámgyorsan kijavítja a hibát. Nagyobb baj, ha szikrát kap egy kelme és meggyullad. – Nem esel pánikba, szaladsz a poroltóért, segítséget hívsz, de a többi gépnek nem szabad leállnia. Ha ez történik, termeléskiesést jelent, a kárt levonhatják a béredből, de komolyabb következménye is lehet – sulykolták belé.« Incibe, a 3306-osba, aki csak egy szám volt a rendszerben, a szövőnők »megbecsült« kasztjában, tizenévesen… Amikor a szerző bő harminc év után újra találkozott vele, manökenkülseje, életigenlése elbűvölte.

Pedig ma sem könnyű Incinek. Ápolónő az Uzsokiban. Vagy a szókimondó értelmiségi, aki divattörténelmet írt hazánkban, s aki rátermettségével már az »átkosban« kijutott a tengerentúli álomország szakmai, múzeumi rendezvényére. Akinek tudását nem kisebb tekintély, mint az amerikai Vogue-ot kormányzó Diana Vreeland ismerte el. F. Dózsa Katalin »pofázós karakterével«, ahogy magáról beszélt időnként, a szerző előtt sem hallgatta el: »…utáltuk a szocializmust, de ebben kellett élnünk, meg kellett próbálnunk a korlátokon belül boldogulni.« Emlékszem, amikor nekem is elmesélte Várbeli irodájában a Kormos Valériának is elmondott, jelen kötetbe bekerült találkozását gróf Széchényi Pállal. Megkérdezte tőle, miért nem ment el 1956-ban, amikor előbb a nyilasok, aztán az ávósok, majd a kitelepítés, házuk felgyújtása… Az ősei annyi szépet és jót kaptak ettől az országtól, hogy némi rossz neki is kijár – hangzott a grófi válasz.

A hatvanas évek végére a kádári konszolidáció szakított azzal a »hosszú ötvenes évekre« jellemző gyakorlattal, amely a mindennapi élet biztonságát fenyegette. A rendszer a korlátozottan, de elérhető javak gyarapítási lehetőségét kínálta. A jobb életkörülmények iránti természetes vágy sokak számára feledtette, miben is élnek valójában. A több hús, több kenyér és jobb ruha, a komfortosabb, valamivel nagyobb lakás, a Trabant, a Wartburg, a Lada, a hétvégi telek vagy a balatoni nyaraló mind élhetőbbé tették a hétköznapokat. A kóla és a farmer egyszerre volt rebellió és konformizmus a felemás jóléti szocializmusban. Hogy ezért, vagy csak a fiatalságuk okán tapasztalható ma is nosztalgia az idősebbekben (»jobb volt, amíg Kádár élt«), nem tudni. Távol vagyunk még attól az időtől, amikor Rákosiról a rendező pályaudvar, Révairól a lexikon, Kádárról pedig a kollaboráns hazaáruló jut eszünkbe.”

(Kormos Valéria: Álomszövők – Nőnek lenni a Kádár-korban. Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2019)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. július 08. 09:46
!!!!!!!!!!!!!!!!
ráadás-éve
2019. július 08. 08:49
Kb. 3 generáció kell, hogy a kádári nosztalgi kihüljön. Az első generáció voltak azok akik 1990-ben minimum 30 évesek voltak és tapasztalták a rendszerváltás utáni visszaesést. Ezek jövőre 60 évesek. A második generáció ezeknek a gyerekei, akik még a szüleik nosztalgiáit hallgatva nőttek fel. Ezek most a 30-as éveik elején vannak. A nosztalgia meg nem a valós emlék. Ezek gyerekei a harmadik generáció lesz, amely 2050 körül lesz a 30-as éveiben. Ezeknek már a nagyszülők emlékei távoli lesz. A Horthy-kor óta most van a 3. generáció és már távoli emlék az a kor. Csak a mostani 80 évesek nosztalgiáznak még utána.
krakken96
2019. július 08. 08:34
1964-1978 kozott nagyobb volt a jolet mint elotte meg utana barmikor... Ez a no nem ismeri a magyar valosagot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!