Keresztény Kultúra: politikamentes keresztény közéleti blog?

2019. június 02. 11:50

Aki tehát most és itt keresztény/keresztyén hátterű, „politikamentes” közéleti blog írására adná a fejét, jobb, ha belátja, hogy ilyen nincs.

2019. június 02. 11:50
Köntös László
reposzt

„No de itt jönnek a problémák. Mit tegyen ebben a helyzetben az egyház? Mit tegyen egy egyházias-keresztény/keresztyén közéleti blog? Nyilván tartalmakat akar megfogalmazni. Ezért van, ezért lép a nyilvánosság elé. Embereket akar elérni. De abban a pillanatban, amikor ezt megteszi, ha akarja, ha nem, politikai állásfoglalást is közvetít, mert az, amit mond, egybecseng bizonyos pártok nézeteivel, míg másokkal szemben elutasító. És hiába mondja ekkor a keresztény/keresztyén üzenet tolmácsolója, hogy bocsánat, eszem ágában sincs politizálni, én csak az általam hitt biblikus meggyőződésemet közvetítem, az olvasatot mégis csak a politika fogja értelmezni.

S hogy ez jó-e, avagy rossz, most teljesen mellékes. Ez van. Aki tehát most és itt keresztény/keresztyén hátterű, »politikamentes« közéleti blog írására adná a fejét, jobb, ha belátja, hogy ilyen nincs. Vagy nem kell közéleti blogot írni, avagy a közélet fogalmát úgy ki kell tágítani, hogy abba minden beleférjen. Az nem lesz kockázatos.

De ezzel nem elkeseríteni akarom a Keresztény Kultúra szerkesztőit és szerzőit. Egyszerűen csak számolni kell azzal, hogy egy keresztény közéleti blog mégoly ártatlan és jószándékú »politikamentes« művelésében sem a szándék számít, hanem az olvasat. S ez már csak úgy van, hogy azt a tartalmat, amellyel egyetért, az olvasó politikamentes tartalomnak, a nagybetűs Igazságnak fogja elismerni, míg azt, amelyet nem, politikainak. Ez már csak ilyen. Ezt vállalni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2019. június 02. 12:04
A szerzőnek igaza van. A politika az emberi társadalmak működésének minden részére kiterjed. Jézus tanításai úgyszintén. A kereszténység nem csupán a hitéletről szól, hanem egyfajta politikai nézetrendszert is megtestesít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!