Ez színtiszta államosítás

2019. május 29. 12:34

A kutatói szabadság lábbal tiprás ellene megy az európai értékeknek.

2019. május 29. 12:34
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
MTI-OS

„Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) megdöbbenéssel olvasta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kormány, figyelmen kívül hagyva a tudományos élet véleményét, parlamenti erőfölényével visszaélve, einstandolja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát.

Az újonnan felállítandó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kapja meg ingyen használatra az MTA épületeit. Ez színtiszta államosítás. Létrehozzák a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot, amely eldönti a támogatott kutatások irányát. Ez a kutatói szabadság lábbal tiprása, mely ellene megy az európai értékeknek.

Ezért kérjük a kormányt, és legfőképpen Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, mint beterjesztőt, hogy gondolják végig még egyszer a törvényjavaslatot, és keressenek egy konszenzuson alapuló megoldást! A magyar tudományos élet szabadsága nem lehet alárendelve rövidtávú aktuálpolitikai kérdéseknek.”

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. május 30. 18:29
Az állam NE ENGEDJEN ! Azért nagyon meggondolandó 22 ezer ember egyetemi színtű, többségük doktorátussal, emeritusok havi fizetéseinek folyamatos leperkálása a semmiért vagy tévtanokért (például a magyarok eredete kutatások). Szocialista, sőt kommunista marxista-dialektikus tanulmányokon szórakoznak akadémikusok és még nyugdíjas korukban is vindikálnak maguknak magas összegű pénzeket. Jó fejőstehén az állam, jó kifizetőhely a Magyar(?) Tudományos Akadémia. Már odáig mentek, hogy a Wikipédián is csakis az ő megállapításik olvashatóak. Ők a megmondók a magyarok dolgaiban, holott nagy többségük nem is magyar.
Esvány
2019. május 30. 08:59
"keressenek egy konszenzuson alapuló megoldást" Volt, leszavaztátok, így jártatok! A dolog kísértetiesen emlékeztet a brit parlamenti huzakodásokra Brexit ügyében.
Esvány
2019. május 30. 08:56
- Államosításról nem beszélhetünk, hiszen nem az állam tulajdonába kerülnek az intézetek - A kutatói szabadság megsértéséről sem beszélhetünk, hiszen a kutatás eredményét vagy következtetéseit nem befolyásolja az a tény, hogy a kutató az állam jobb vagy bal zsebéből kapja a fizetését. - Az pedig egyenesen nevetséges, hogy az állam pénzén eltartott akadémikusok "csakazértis" ellene szegüljenek az állami elvárásoknak és közben pofátlanul követelőzzenek. Mindig ment a sírás, hogy a Fidesz nem csinál reformokat, most meg az a baj, hogy itt a reform!
TAVIROZSA
2019. május 30. 07:48
"Az 1949. évi XXVII. törvény szovjet típusú akadémiává alakította át a tudósok testületét, amikor összeolvasztotta az MTA-t a Magyar Tudományos Tanáccsal. Ezáltal az Akadémia szervezetétől és funkciójától korábban idegen államhatalmi szerepet is kapott: „tervszerűen irányítja legfelsőbb fokon az elméleti és az alkalmazott tudományok művelését”. Feladata lett az országos tudományos terv kidolgozása, a tudományos utánpótlás biztosítása, az új, egységes és központosított tudományos minősítés, a tudományos egyesületek és társaságok felügyelete, a tudományos könyv- és folyóirat-kiadás irányítása. A szovjet minta, a „demokratikus centralizmus” szellemében alakult át az Akadémia szervezete is: a határozatokat a közgyűlés helyett az elnökség hozta, s az osztályok ügyeiben sem a tagok szavazata, hanem az elnökség döntött. ..." Ezt gugliztam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!