Válasz a Szombat „szerkesztőségi” álláspontjára

2019. április 08. 16:37

A zsidóságnak önmagára, saját erőviszonyosságaira, szellemi és intellektuális kapacitásának kihasználására kell koncentrálnia, hogy túlélje az előttünk álló évszázadot.

2019. április 08. 16:37
Szerencsés D. Márton
Facebook

Meglepett, egyben az intellektuális hanyatlás egyik szimptómájának tekintem (szándékos, visszaélésszerű félreértelmezést, fölényes, kioktató magatartást nem feltételeznék látatlanul), hogy a nyugati zsidóságban uralkodó mentalitással szemben megfogalmazott kritikus írásomat egyszerre sikerült sikerült nem megérteni és beigazolni. A Szombat címlapjára, a Kibic közösségi felületén terjesztett „mémre” tett utalás csak a cikk egyik apropója volt, a szövegben nem az említett orgánumokat minősítettem.

A cikk továbbra is egyetlen gondolat mementója marad, ami röviden úgy foglalható össze, hogy a „téma” (az Endlösung valósága) több évtizedes moralizáló-agitáló súlyozása, a hamis bűntudat-generálás, az emberekre zúdított holokauszt-horror kiégette a befogadókészséget, menthetetlenül „zsidó témává” tette, az ehhez a viszonyuláshoz önmagát elkötelező zsidóságot pedig a „téma rabjává”, egyben bénulttá és ügyetlenné, idegenné Európában. Ezért kell számára külső támasz, védelem és segítség, ami a balliberális politika „megszállásával” meg is érkezik. Ez azt is jelenti, ha a téma egyszer eltűnik (ami be fog következni), anakronisztikussá válik, a zsidóság vele együtt szárad ki, süllyed el, válik meghaladottá, szellemileg üressé. Nem lehet ez az egyetlen kötelék, ami a zsidósághoz fogja az egyén identitását, mert a zsidóság kulturális egység, aminek – természetesen – része a holokauszt is, de tudnunk kell: nem sikerült értéket teremteni a botrányból, nem sarjadt belőle új erkölcsi és civilizációs alap, ezért fenntartásokkal kell közelednünk felé.

Az európai civilizáció megtagadta a megsemmisítő táborok univerzumára és képtelenségére érkezett kevés releváns, valódi választ. Kétségkívül ez okozhatja majd a vesztét is. A zsidóságnak ezért önmagára, saját erőviszonyosságaira, szellemi és intellektuális kapacitásának kihasználására kell koncentrálnia, hogy túlélje ez előttünk álló évszázadot.

Írásom nem célzott támadás egy hetilap szerkesztősége vagy olvasói közösségével szemben, hanem támadás, vádirat egy általános, de rendkívül destruktív magatartásforma ellen, amely számára a népirtás, a gázkamrák, az ebből fakadó áldozati életérzés és pszichózis jelenti az identitásképző alapot. A reakcióban feltűnő volt, hogy ugyan magukra vonatkozóan elutasítják az„általánosítást”, de a jobboldallal szemben önmaguknak mégis megengedik ugyanezt.

Idézet a válaszcikkből:

„Az előítéletes homogenitás-vád, amit megfogalmaz, nem a Szombatról és a zsidókról szól, hanem a jobboldal percepciójáról, amit a zsidókról hordoznak, és azon igényéről, hogy a zsidók, vagy mindenki, egyféleképpen, ideologikusan gondolkodjanak a valóságról, és fogadják el a mai magyar jobboldal narratíváját”.

Nem célom és senkitől nem kaptam, nem is kaphatnék felhatalmazást arra, hogy elfogadtassam a zsidósággal a „jobboldal narratíváját” (bármit is jelentsen ez, mert egyáltalán nem létezik ilyen „központi ideológia”). De annyit elárulhatok, ha a jobboldal ejtené rabul a zsidóság lényegét és fosztaná meg önmagától, akkor írásomat úgy, annak ellenében intonálnám.

Olvasói lojalitásomra számíthatnak a jövőben is.

Szerencsés D. Márton 
2019. április 7.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2019. április 10. 07:49
Innen kívülről, "jobboldalról" teljesen egyértelmű, hogy a magyar zsidóság döntő többségét foglyul ejtette a "baloldali", liberális gondolkodás, sőt időnként olyan érzése is volt a magamfajtának az elmúlt harminc évben, hogy ez fordítva is megfogalmazható. Az is nagyon valóságosnak tűnik, hogy van egy olyan zsidó identitás, amely nem a valláson, nem a nemzetiségen, hanem kizárólag a holokauszt áldozatiságon alapul. Amit pedig a Szombat szerkesztősége a a kormány (jobboldali) emlékezetpolitikai provokációjáról mond, alátámasztja a baloldali szellemi fogságot. Az ominózus szobor (amelyet számos jobboldali kritika is ért) állítólagos üzenetét nem a kormány, nem is jobboldali megmondóemberek vagy politikusok, hanem mindenestől a baloldali "fogságzsidók" találták ki. Mit lehet azzal a vitával kezdeni, hogy 'te azt üzened - dehogy üzenem azt - de én tudom, hogy azt üzened'? A Sorsok Háza projekt körüli huzakodás inkább baloldali zsidó szervezetek pozícióvesztési játszmájának tűnik, mint jobboldali emlékezetpolitikának. Szakály Hajóágyú Sándort lehet nem kedvelni, de az ominózus megnyilatkozását elég árnyaltan körüljárta már azóta. Mindebből valamiféle zsidóságról szóló "mai magyar jobboldal narratívát" összerakni, jellemző baloldali zsidó üldözési mániának tűnik inkább, mint valóságos narratívának. Minimum az szükséges hozzá, hogy kormánypolitikusok számos megnyilvánulását, beszédét és jobboldalinak számító szellemi emberek írásait, állásfoglalásait figyelmen kívül hagyják. De a figyelembe vett és kifogásolt megnyilatkozásokból is alighanem csak erős előítélettel lehet ilyesmit összeeszkábálni.
abcd
2019. április 09. 06:34
Talán SZDM maga sem gondolta át, mibe nyúlt bele, de nem féltem őt, majd elmagyarázzák neki. A holokauszt kultusz hatalmi tényező, eszköz. Mi történne Izrael állammal, ha az USA levenné a kezét róluk, valószínűleg szétszednék egymást, még mielőtt az arabok felébrednének, hogy szabad a pálya. A zsidóság világgazdaságban betöltött funkciója még mindig meghatározó, de lejmenetbe fordult, megjelentek más szereplők, akik helyet követelnek maguknak. A diaszpóra zsidóság által alkotott, gazdasági katalizátorként működő hálózat jelentősége csökkent, más népek is kiépítették a hálózatukat, az internetről meg nem is beszélve. SZDM kérdése - Túlélheti e a zsidóság a liberális demokráciát? - önmagát a holokauszt kultusz gettójába záró zsidóság számára akár prófécia is lehet.
Bell & Sebastian
2019. április 08. 23:43
A zsidóság elsősorban kulturális kohézió, és csak másodsorban vallási. A kultúra eredendően a föld művelését, tágabb értelemben birtokba vételt jelent, azaz a nyersanyag, a munka és a kimunkált értékek együttese. A kultúra nem az, amikor valaki hegedűszóra csapkodja a bilgerli csizmáját. Nyilván a diaszpórára ez fokozottan érvényes, mármint hogy az köti őket össze, amit birtokba vesznek, ahogyan a céljaikra hajlítják, és betakarítják a gyümölcseit. Nagyon is igaz rájuk, hogy a sóleten és flódnin át a devizahitelezésen keresztül az uzsorakamat-szedésig a kultúra köti őket össze. Még egyszer és utoljára: nyersanyag + munka + teremtett értékek = kultúra.
duzur
2019. április 08. 19:26
Hová lettek a ma délelött kommentek ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!