Švejki válasz a balkáni mentalitásra

2019. március 06. 16:11

Besoroztak, és hirtelen a maga legmasszívabb brutalitásával rontott rám a Nyers Balkáni Mentalitás.

2019. március 06. 16:11
Pressburger Csaba
Pannonanizáló Balkánaán

„Két kedves kollégám is megosztott a napokban egy-egy történetet a Facebookon, amelyek arról szóltak, hogy szembejött velük a nyers balkáni mentalitás. Először mindketten kulturáltan igyekeztek viszonyulni hozzá, ám ez hatástalannak bizonyult: az efféle mentalitás immunis az ilyesmire – nagyjából ez volt mindkét poszt végkövetkeztetése. Ám míg az egyiküknél a kulturált első nekifutást nem követte második (csak néma bosszankodás), addig a másik esetben a kolléga nem hagyta annyiban a dolgot, és maga is nyersre váltott, ami meg is hozta az eredményét.

Észak-Bácskában nőttem fel, túlnyomórészt magyar környezetben, így kevés kapcsolatom volt a nyers balkáni mentalitással, nem ismerkedtem meg a hozzá rendelhető nyelvi regiszterrel sem, és erre később sem került sor, amikor Újvidékre, immár egy többségi szerb közegbe kerültem, hiszen egyetemista (értsd: intellektuális) körökben mozogván legfeljebb indirekt módon találkoztam a fentebb aposztrofált mentalitással és regiszterrel.

Ám 27 éves koromban, az addigi életpályám felől nézve, egy teljesen értelme(zhete)tlen kitérő következett: besoroztak Szerbia és Montenegró Katonaságába. És hirtelen a maga legmasszívabb brutalitásával rontott rám a Nyers Balkáni Mentalitás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. március 06. 22:11
Vajon milyen ember az aki bácskai magyarként pressburgernek hívja magát?
j.m.p.
2019. március 06. 19:07
köcsög olvas svejket. kalasnyikovot a seggébe!
voltospultos
2019. március 06. 18:59
Az oroszoknak Kutuzov, a jenkiknek Sherman, nekünk Bem. A cseheknek Svejk.
bunko_jobbos
2019. március 06. 18:03
Érdekes cikk, de egy másik cikkében azt írja, hogy nem ment el szavazni novmberben, mert nem fekszik neki a sorosozó retorika a magyar kormánytól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!