Ha békét akarunk Izraelben, előbb meg kell ismernünk az arab világot

2019. február 28. 13:41

A szerződések addig érvényesek, amíg az ellenség Izraelt legyőzhetetlennek tartja.

2019. február 28. 13:41
Amichay Mihály Éva
Neokohn

„Azok számára, akik nem ragaszkodtak rögeszmésen a tételhez, hogy a világbéke akadálya az arab-izraeli konfliktus, nyilvánvalóvá vált az elmúlt években, hogy a probléma egész másutt van, hiszen Izrael a terrorfenyegetettség ellenére ma a béke szigete a lángoló Közel-Keleten.

Az is kiderült az elmúlt negyven évben, hogy a területi engedmények a legjobb esetben is csak bizonytalan időtartamú tűzszünetet eredményeztek. –Egyiptom és Jordánia esetében, rosszabb esetben az ellenség csak közelebb került, hogy nagyobb károkat okozzon –, az oslói egyezmény alapján beengedett Fatah terroristák akcióztak, a 2005-ös gázai kivonulás után pedig megerősödött a Hamasz-aktivitás. A libanoni háború egyoldalú, izraeli kivonulással való megoldása is újabb és újabb fordulókat hozott, hol rakéták, hol terroralagutak formájában.

Az utóbbi időben sokszor jut eszembe az iraki-zsidó barátom mondása:

»Kétségtelen, Ti, askenázik teremtettétek meg az országot, de mi, a hamizrachim (keleti zsidók) fogjuk megtartani

Begin, Rabin, Peresz, Saron békeakarata a semmibe vész a levantei érdekek szövevényében. Ide olyan politikus kell, aki érti az arab viselkedési mechanizmust, mely szerint a béke záloga, hogy Izrael olyan erős legyen mind gazdaságilag, mind katonailag, hogy ne legyen érdemes kikezdeni vele. Az „arab tavasz” során megtámadott izraeli követség, a Sinai-félszigeten gyarapodó egyiptomi, harci alakulatok, vagy a jordán király által visszakövetelt területek mind arra utalnak, hogy a megkötött szerződések hudajbija tipusúak. Addig érvényesek, amíg az ellenség Izraelt legyőzhetetlennek tartja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2019. március 01. 16:58
A konzervatív, Izrael-párti zsidók nem a magyarok ellenségei. A magyarok sem mind DK-sok.
Phötön
2019. február 28. 20:41
Ez még a heti válaszon ezt írta: "Eva Mihály Amichay 2008 január 8 at 13:26 lev jelentkezem, mint nyiltan cionista magyar zsidó, de lehet, hogy beleront a képbe, hogy izraeli is vagyok…:)"
III. Öreg Banya
2019. február 28. 18:25
Büdös kufár zsidónő.
Rugo
2019. február 28. 17:28
Az az ország soha nem fog békében élni környezetével, hülye p*csa. Ilyen a zsidó. A kisebbségi létet sem fogadja el, a többségit pedig lehetősége sem volt megtanulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!