Vitában a miniszterrel

2019. február 25. 17:47

A Palkovics-terv az innováció irányába vinné el az alapvetően alapkutatásokra optimalizált kutatóhálózatot.

2019. február 25. 17:47
Akadémiai Dolgozók Fóruma
Akadémiai Dolgozók Fóruma

„1. Palkovics miniszter szerint a kormányhatározatnak nem célja, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen.

Ezzel szemben fél év alatt már számos félkész ötletről érkeztek hozzánk hírek, de a mai napig nincs világos és nyilvános koncepció a minisztérium részéről.  Ami a pályázati felhívás sarokszámaiból kiderül, az az, hogy ha egyben maradna is az MTA kutatóintézet-hálózata, több szektorban megszorítás lenne, amely tömeges elbocsátásokhoz és értékteremtő kutatások leállásához vezetne.

2. A kutatást, a tudományt, az innovációt a kormány kiemelt értéknek tartja - közölte a miniszter, hozzátéve: az alapkutatások finanszírozása sem kerül veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alkalmazott és alapkutatások között.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a miniszter megnyilatkozásai alapján a Palkovics-terv az innováció irányába vinné el az alapvetően alapkutatásokra optimalizált kutatóhálózatot, az eddig is alulfinanszírozott alapkutatásokra pedig még kevesebb pénz jutna. 

3. A miniszter hozzátette, hogy kívánatos célja a kormánynak, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel, és hamarabb vezessenek eredményre.

Ez a cél csak alkalmazott vagy társadalomtudományos kutatásokkal szemben várható el. Azonban az utóbbiakkal foglalkozó központ a Palkovics-terv alapján mindenképpen kevesebb támogatásban részesülhetne, mint amennyi a fennmaradásához minimálisan elengedhetetlen. Ez még akkor is így volna, ha a más szereplők egyáltalán semmit sem nyernének a pályázaton. Ez pedig biztosan nem várható. Fontos megjegyezni, hogy az olyan kutatásokat, amelyek a mai társadalmat érintő kérdésekkel foglalkoznak - így például az oktatási reformokkal - a miniszter teljesen félreértve direkt politizálásnak tekinti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2019. február 27. 12:27
Az alapkutatásokban kényelmesen el lehet lubickolni, az alkalmazott kutatásokban viszont dolgozni kell. Ehhez nincsenek hozzászokva a kutatócskák. Persze hogy nem akarnak változást. Jelzem, közpénzen, az ÉN pénzemen megy a lubickolás, dőzsölés, no meg függetlenkedés.
Wendriner
2019. február 26. 08:55
"A Palkovics-terv az innováció irányába vinné el az alapvetően alapkutatásokra optimalizált kutatóhálózatot." Ez így jó!
atila68
2019. február 26. 08:34
A végén még el kell kezdeni dolgozni.
Libraman
2019. február 26. 08:22
Lehet itt persze mellé dumálni, de az MTA "társadalomtudományi dolgozói", ingyenélők! Ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!