A székely és a hidegecske

2019. január 08. 20:12

Mínusz négy-öt fok nem a világ vége, de még a mínusz tízről sem állítható, hogy Európa eme szegletében ismeretlen lenne. Székelyföldön pedig kiváltképp nevetséges, amikor e pár fokocskát össznemzeti jajongás övezi.

2019. január 08. 20:12
Mózes László
Háromszék

„Természetellenes hideg telepedett e meggyötört országra – zengedezik e napokban következetesen a hírtelevíziók, jókora csodálkozást keltve azokban, akik tisztában vannak azzal, hogy január elején nem rendellenes, inkább csak megszokott, ha tisztességes mínuszokat mutat a hőmérő.

Mínusz négy-öt fok nem a világ vége, de még a mínusz tízről sem állítható, hogy Európa eme szegletében ismeretlen lenne. Székelyföldön pedig kiváltképp nevetséges, amikor e pár fokocskát össznemzeti jajongás övezi.

Hogy e hidegecske mégis oszlopos hír, azért is lehetséges, mert ebben az időszakban csupán a legégetőbb feladatokat végzik el – jó honi szokás szerint ugyanis a lakók nagy többsége követi a  görögkeleti szokásrendet, miszerint, aki csak teheti, Jézus születésének napjától január hetedikéig ünnepel, mulatozik, s csak akkor dolgozik, ha a munkát már végképp nem tudja elkerülni –, így a közéleti események piacán is tekintélyes a pangás, magyarán, híreket kell gyártani. Ám maguk a hírek kovácsai sem rendelkeznek minden háttér-információval, így azt sem tudják, hogy ebben a mínusz négy-öt fokban semmi természetellenes nincs, sőt. Egy kis földrajz, egy kis természetrajz, vagyis egy kis általános műveltség kellene csupán, s máris kevesebb lenne az indokolatlan rémüldözés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. január 09. 19:34
Na, igen. Üdítő ezt az írást olvasni, ebben az elmebetegre gárgyult világban, ahol télen a hideg, nyáron meg a meleg miatt ajvékolnak. A kettő közt meg azért, hogy mi lesz velünk a szörnyű klímaváltozásban. És a rendkívül okos, tanult és tudós tömegek meg az atlanti világban jórészt be is szopják a maszlagot, amit algóré típusú alakok gyártottak le nekik.
Esvány
2019. január 09. 07:58
Majd ha 15-20 fokkal hidegebb lesz, akkor szóljatok, hogy megérkezett a tél!
útonjáró
2019. január 09. 07:28
ez már jó pár éve így megy... télen az a "hír", hogy "hűha, leesett a hó, meg mínuszok vannak...", nyáron az, hogy "mecsoda hőség van már megint...", és így tovább... még körkapcsolások is szoktak lenni, hogy hol mekkora ... ;))
Tehetős Totó
2019. január 09. 04:13
Nincs erőss üdő, csak szarember!- tartja a csíki mondás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!