Szeretettel várja Keresztes László Lóránt pártja a fideszeseket

2019. január 03. 14:25

Az LMP társelnöke valójában Bokros Lajos egykori pártcsaládjának, az ECR Group-nak a tagja, bár erről ő maga és az LMP is mélyen hallgatott.

2019. január 03. 14:25
Lebanov Barbara
Balra át!

„Bár a magyar közéletben nem ismert információ, hogy az LMP társelnöke és a párton belüli nacionalista fordulat zászlóvivője azt a pártot is képviseli, amely gond nélkül befogadná a Fideszt és akik szerint az Orbán-kormánnyal kapcsolatos aggályok csak az európai liberális sajtólobbi ármányai, Keresztes valójában Bokros Lajos egykori pártcsaládjának, az ECR Group-nak a tagja, bár erről ő maga és az LMP is mélyen hallgatott. (PR-szempontból valószínűleg elég helyesen.)

Hogy ez az elég lényeges körülmény miért nem derült ki az interjúból, inkább a párt és a politikus erről való egyoldalú hallgatásának köszönhető, mintsem a szerző tudatos félrevezetésének, hiszen az ECR csúcsjelöltje is úgy nyilatkozik, mintha még nem hallott volna az LMP-ről. 
Sőt, Keresztes valamiért még az országgyűlési képviselői önéletrajzából is kifelejtette.

Az LMP és a zöldfrakció között tátongó ideológiai űr egyébként a bevándorlás-kérdés eszkalációjánál tágult; az LMP-n belüli nacionalisták szerint ugyanis inkább egy konszolidált Orbán-narratíva a megoldás. Csakhogy amíg az orbáni narratíva egy jobboldali ideológiára épül, az LMP egy ideológiamentes, technokrata migrációs politikával igyekszik egyszerre átpozicionálni magát a jobboldali centrumba és fenntartani egy ökopárt képét.
Az LMP jelenlegi társelnöke ezért az országgyűlési vezérszónokikban és propagandatévékben is csak annyiban ellenkezik az orbáni migrációs politikával, hogyaz ügyet meg kell vizsgálni, bonyolult kérdés ez, nem riogatni kell, klímaváltozás és amúgy meg lokálpatriotizmus és én is nemmel szavaztam a – semmilyen közjogi kötőerővel nem bíró –kvótanépszavazáson, szóval magyar vagyok. 

Keresztes László Lóránt volt egyébként az is, aki a baloldali Diem25 megalakulásakor (azóta ők Sanders mozgalmával meghirdették a progresszív internacionálét) az LMP Országos Elnökségének ülésén felkérte elnökségi társait, hogy kollektíven határolódjon el a párt Yanis Varoufakistól, a Diemtől, mert ők szélsőséges, felforgató baloldaliak.

Nyilvánvaló tehát, hogy az LMP-nek már semmilyen keresnivalója nincsen ideológiailag a zöldfrakcióban. Vagy egyáltalán a zöldpolitikában: a lokálpatriotizmus, a zöld regionalizmus számukra egyenlő lett a magyar etnonacionalizmus támogatásával, a globalizációkritika a védővámos nemzeti kapitalizmus eszményével, a rendszerkritika pedig a kormány jobbról előzésével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2019. január 04. 11:33
Én azt tartom magamról, hogy követem a magyar belpolitikát, de üssetek agyon, én ezt már nem tudtam követni. Milyen nímandokról van itt szó?
teljesenertelmetlen
2019. január 04. 11:32
Ez a nő sötét. Nem csak a képen.
Dorset Naga
2019. január 03. 20:33
Komirnyók egymás között, álruhában.
atila68
2019. január 03. 20:01
Egy kávét kérek! Egyébként meg ez ki ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!