Személyes történelem, avagy hogyan verték szét az egyházamat

2019. január 02. 11:46

Még jó, hogy Magyarországon van egy olyan kormány, amely nem a keresztyénség sírját ássa, hanem éppenséggel a kulturálisan keresztyén hátterű újrapolgárosodási folyamatok elindításán dolgozik.

2019. január 02. 11:46
Köntös László
reposzt

„Ez bizony nem lesz ez nyájas óévi-újévi poszt. Nem mintha ünneprontó szeretnék lenni, csak a Mandineren Szilvay Gergely készített egy interjút Földváryné Kiss Réka és Horváth Gergely Krisztián történészekkel, akik felhívják a figyelmünket arra, hogy pontosan hatvan évvel ezelőtt kezdődött el a téeszesítés utolsó, befejező, erőszakos hulláma. Mint tudvalévő, számunkra, reformátusok számára (is) ez azt jelentette, hogy a kommunista diktatúra szétverte egyházunk társadalmi bázisát. Ez ugyebár egy szimpla történeti adat. Hatvan év.  (...)

De a poén nem ez. A poén az, hogy eljött a rendszerváltás, Európa kinyílt, s lassan rá kellett döbbenünk, hogy a keresztyénség továbbra is a történelem bűnbakja. Nem elég, hogy a kommunizmusban a keresztyénséggel törölték fel a padlót, az oktatásban mi voltunk a hülyegyerekek, akik még azt sem tudják, hogy Isten nincs, egész bűnkatalógusok „összegezték” a keresztyénség történetét, a rendszerváltás után újra meg kellett tanulnunk, hogy megint csak mi vagyunk a bűnösök, akiken gúnyolódni lehet, akikbe bárki beletörölheti a lábát, akiknek szinte bocsánatot kell kérni, hogy még léteznek, s karácsonykor bátorkodnak karácsonyfát állítani. Meg nem tetszik nekik, ha a keresztet el akarják távolítani a nyilvános térből, s akiknek szinte már könyörögni kell az európai vezetőkhöz, hogy ugyan már, lennének olyan kedvesek felemelni a hangjukat az üldözött keresztyénekért is, s talán ideje lenne hangsúlyosan szólni arról a jogtiprásról is, amit a kommunizmus követett el az egyházakkal szemben.

Nos, elég volt! Elég volt a kussolásból. Nem mintha tökéletesek lennénk. De látnunk kell, hogy ami sok tekintetben a szemeink elé tárul egyházi vonatkozásban, az egy, a társadalmi bázisától megfosztott egyház ma is jelenlévő maradványa, s amelyet az ismert európai „progresszió” tovább akar döngölni a földbe.

Még jó, hogy Magyarországon van egy olyan kormány (figyelem, politizálok!), amely nem a keresztyénség sírját ássa, hanem éppenséggel a kulturálisan keresztyén hátterű újrapolgárosodási folyamatok elindításán dolgozik. Tudom, persze, ez a folyamat tele van ellentmondásokkal, politizálódik, de még mindig jobb, mint az a leplezetlen krisztofóbia, amely a mai nyugati tudatipart uralja, s amely megdöbbentő párhuzamosságot mutat a kommunizmus keresztyénség-gyűlöletével. Hiába, no, a kommunizmus a liberalizmus szemében mindig is bocsánatos bűn marad.

S még jó, hogy megjelent egy olyan történész nemzedék – mint ez az interjú is mutatja – amely támasza lehet egy újrainduló keresztyén öntudatosodási folyamatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2019. január 02. 23:14
"S még jó, hogy megjelent egy olyan történész nemzedék .... amely támasza lehet egy újrainduló keresztyén öntudatosodási folyamatnak.” - igen! Hurrá! Itt az ideje és lehetősége a magyarság megújulásának! Ahogyan Miniszterelnök Urunk már kihirdette: „Történelme során, nehéz helyzetekben mindig vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott a magyar társadalom megújulni. A vidék nem csupán profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, hanem társadalmi, kulturális és természeti értékek összessége.” (Nemzeti Vidékstratégia 2012-2020) De hoppá! Miből is? Elveszett a magyar falu! "...A parasztság eltűnt....Tömeges társadalmi létformaként ez nem fog visszatérni.... A hagyományos parasztság egyszer s mindenkorra felszámolódott." http://mandiner.hu/cikk/201812.. De majd münk, honfi kanszeminátorok, újraszaporíjjuk! Már Csányi OTP MIZO Pick Sándor földesúr csípőteleki holstein-fríz ősmagyar tehénkéit is münk csináljuk fel a patakparti ződ réten, a nádfedeles istálló mellett, a gémeskút tövében - Enya zenére... Persze csak a sajtáros menyecske meghágása után, mert még azután is sok marad a zacskónkban Orbán Viktor Miniszterelök Úrból.... azt pedig le kell csapolni, mer' az agyunkra megy!
Akitlosz
2019. január 02. 17:43
A keresztyének maguk azok, akiknek nem felel meg a kereszténység, azon belül főleg az egyház.
OberEnnsinnen
2019. január 02. 16:01
Talán - talán!? - a magyarság feladata: eggyé kovácsolni a Krisztus-hívőket, egy újszövetségi vallás alapján. Egy vallás - de azt minden magyarnak! Miről szólna? Annak felismeréséről, hogy mára az audio-vizuális ecetera, médiumok papjainak tömege hirdet igét, naponta a hashajtó fontosságától a genderizmusig, az emberiséget érintő milliónyi kérdést "papok" manipulálnak a tudattorzító tömegmédia eszközein át... Ez a magyar alapítású azt hirdetné: KRISZTUS ÚTJÁN: NE LÉGY ÁLDOZATA SENKINEK ÉS SEMMINEK! Ha ugyanis nem követed Jézus Krisztust: elkerülhetetlenül áldozat leszel. Piszkos bűzök áldozata.
catalina9
2019. január 02. 15:38
Személyes történelem, avagy hogyan verték szét az egyházamat" Bereczky Tamás 2018 december: "Nyugodtan szard le a Kisjézust! A karácsony egy felháborítóan bugyuta mesén alapuló, kínosan nyomasztó hazugságrítus. „A karácsony egy felháborítóan bugyuta mesén alapuló, kínosan nyomasztó hazugságrítus. Ajándékot kizárólag azért kapsz és adsz, hogy ideig-óráig megnyugtassa mindenki a lelkiismeretét. Senki sem szeret senkit, senki sem akar senkinek semmi jót, hanem csak egy este elégedetten akar lefeküdni, hogy a végtelen és céltalan versenyben ő győzött egy napra. A karácsony az elnyomó, kizsákmányoló, fallocentrikus, szegénygyűlölő imperialista kapitalizmus emberáldozatokkal dekorált, szenvedéssel és könnyekkel teli, brutális rítusa, a hazugságok orgiája, az oly hőn áhított ideális családmodell tönkretevője, az iszonyat és az enyészet végső diadala az emberiesség felett, a tárgyak és a vagyon véres győzelme az érzelmek felett, gyilkos rettenet. Nyugodtan szard a le a Kisjézust!” „Igen. Bereczky Tamás vagyok, ötvenéves, meleg, HIV-fertőzött, volt szerhasználó, elvált, zsidó értelmiségi apa.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!