Mit takar az, hogy Orbán Viktor munkahelye ilyen végtelenül puritán?

2019. január 10. 08:29

A politikai vezetők látványos puritanizmusa megpróbálja elfedni a politikai elit iszonyatos, mások számára elképzelhetetlen gazdagságát.

2019. január 10. 08:29
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„Ennek a látványos politikai puritanizmusnak több célja is lehet. Nagy Sándor például hadvezérként is híresen puritán életet élt, legalábbis külsőségekben. A katonái rokonszenvét nyilván ezzel tudta leghatékonyabban megszerezni, még akkor is, ha a puritanizmusa közben ő volt a világ egyik leghatalmasabb politikusa, akinek az akarata előtt tényleg nem nagyon létezett semmilyen korlát. De a rokonszenv megszerzését mostanra politikai szempontból leginkább a luxus takarása váltotta fel.

Ott van például Kádár János, akinek a puritanizmusáról szinte legendák szólnak. Kádár idilli képe az, hogy egy stokin ülve eszi a krumplilevest vagy a krumplis tésztát, később atlétában sakkozik. És valószínűleg mindezek meg is történtek, de Kádár eközben a Rózsadomb legszebb részén élt egy medencés villában, ahol a falon Rippl-Rónai képei lógtak, a Balatonon pedig saját szigetet épített a Bauhaust imitáló part menti nyaralója mellé.

Kádár puritanizmusa látványosan tudta elfedni azt a valóságot, amelynek ő is részese volt: hogy a párt vezetése hatalmas, mások számára elérhetetlen vagyont szerzett meg magának akkor, amikor a magántulajdon szinte be volt tiltva Magyarországon. És az, hogy a politikai vezetők látványos puritanizmusa megpróbálja elfedni a politikai elit iszonyatos, mások számára elképzelhetetlen gazdagságát, 2019 elején is elég fájó pont Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikerics
2019. január 12. 13:24
A csont le van rágva! Orbán nem egy öröklakásba költözött. Ha annyira zavar, legyen erőtök hozzá, hogy a ti általatok megválasztott kormányfő is beköltözzön. Vagy savanyú a szőlő?
Akitlosz
2019. január 11. 01:42
Kádár János nem a saját nyaralójában nyaralt, hanem az MSZMP pártüdülőben másokkal, akár csak közkommunistákkal együtt.
Box Hill
2019. január 10. 19:19
Soros gazdagságáról beszélsz? Esetleg Trumpéról?
Peter8811
2019. január 10. 15:24
"Fekete-Győr András ellen nyomoz az ügyészség" Nem ellene nyomoz, hanem érte Kádár is így szólt Rajk Lászlóhoz amikor letartóztatták: Laci érted jöttünk nem ellened.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!