Kérem a téteket!

2019. január 08. 21:45

Az ellenzék által eddig elkövetett számos hiba közül az egyik, hogy folyamatosan teljesen valószerűtlen célokat és sikerkritériumokat fogalmaz meg.

2019. január 08. 21:45
Jávor Benedek
Jávor Benedek
HVG

„Az ellenzék által eddig elkövetett számos hiba közül az egyik, hogy folyamatosan teljesen valószerűtlen célokat és sikerkritériumokat fogalmaz meg magának és támogatóinak. A tavaszi választási kampányban felbukkanó, különböző nevekkel összekapcsolt „kormányok” például azt a tévhitet ültették el a választókban, hogy tényleg csak az a kérdés, hogy ki lesz az új miniszterelnök, miközben bármilyen racionális elemzés egyértelművé tette, hogy a kormányváltásnak vajmi kevés esélye van. Néha az embernek az a benyomása támadt, hogy ha választók talán nem is, de a pártok tényleg elhitték, és olyan vehemenciával küzdöttek egymás ellen, mintha valóban ez lett volna a tét. A vége a veszteségminimalizáló stratégiák (pl. intenzívebb koordináció) elutasítása lett, és az, hogy a Fidesz visszaszerezte a 2015-ben elvesztett kétharmadát. Az ebből fakadó választói kiábrándulás pedig máig sújtja az ellenzéket.

Az EP-választáson nem szabad elkövetnünk ugyanezt a hibát. A pillanatnyi pártérdekeken és a jól hangzó szólamokon túllépve a választáson követett stratégiának egy hosszú távú elképzelésbe kell illeszkednie, és reális célokat kell megfogalmaznia. A reális minimumcél ebben a helyzetben a Fidesz által megszerzett mandátumok számának a korlátozása a mostani szintre, a kormánypárt további erősödésének, kétharmados győzelmének megakadályozása lehet. Ez a teljesíthető eredmény nem csupán itthon képezheti alapját a további ellenzéki építkezésnek és az önkormányzati választásra készülésnek, de Orbán mozgásterét is jelentősen csökkentené az EPP-n belül. A hosszú távú elképzelésnek pedig a 2022-es országgyűlési választásokon megvalósítandó sikeres ellenzéki stratégiát kell szolgálni. Ami a magyar választójogi rendszer (kvázi kétpártrendszer) sajátosságaiból fakadóan – ahogy azt már közvetlen az elbukott áprilisi választások után kifejtettem - nem lehet más, mint az ellenzéki erők valamiféle együttműködése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2019. január 09. 14:55
Az Jávor által eddig elkövetett számos hiba közül az egyik, hogy folyamatosan teljesen valószerűtlen célokat és sikerkritériumokat fogalmaz meg. Ennyi, nem több.
nyugalom
2019. január 09. 14:19
Elgondolkodtató, hogy az ellenzék telis-tele van jogászokkal, diplomás (vagy majdnem) alakokkal, sziporkáznak, tüntikéznek, és nincs, nem is volt egy épkézláb javaslatuk, soha semmit nem szavaztak meg , nem támogattak - mindezek ellenére azt hiszik, 3/3-ot kapnak az idén mindkét választások alkalmával, a kormány lemond magától, stb. stb. Ez a nívótlan, vigyorgó alak az alja már mindennek, karácsony, dettike, ágikák, .... jujjjjjjjjj!
zolizolizoltan
2019. január 09. 13:03
Az LMP-nek a Jobbikkal közös listán kell indulnia az EP választáson, hogy ne vesszenek el a rá adott szavazatok. Úgy tűnik, az MSZP elébe akar menni a Jobbik-LMP EU parlamenti összefogásának és ehhez segédkezik a Jávor-Hargitai duó. Várom "mi Ferink" megszólalását is.
Tatulus
2019. január 09. 12:51
Ja, ha már itt vagyok - Ma bővült a politikai kis-szótár! Rugóláb Ágica a TV-székházbéli balett-bemutatóra azt mondta, az a "látvány politizálás"! Vagyis a látvány-pékség mellett már létezik a látvány politizálás is! Nagyszerű! Remélem ezek után mindenki méltó helyére teszi ezeket a látvány-politikusokat is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!