A semmi hídján

2019. január 03. 14:08

Rengeteg emberrel találkozhatunk, akinek még soha nem jutott eszébe épkézláb gondolat

2019. január 03. 14:08
Czakó Gábor
Magyar Hírlap

„Rengeteg emberrel találkozhatunk, akinek még soha nem jutott eszébe épkézláb gondolat, ám mégsem érzi ennek hiányát, sőt környezete sem, mert a szórakoztatóipar tömi belé az álzenét, az álkönyvet, az áleszmét. A munkahelyén se látszik marslakónak a sok hasonszőrű között.

Vagy, hogy a saját szakmámat említsem: hány meg hány író – ne rekesszük a többi puhakezűt: festő, filozófus, zenész, politikus meg mindenféle más életművész él és babértól övezve virul egyetlen épkézláb gondolat nélkül évtizedeken, vagy akár egy egész életen át? Valaha talán kibuggyant belőle valami, amit mások eszme-szerűségnek véltek, s amire néhány régi vágású ember lecsapott: ő, talán ő lesz az, akit keresünk! Talán-tán valahogy így könyvelődött el szakmájában tehetségnek megannyi semmirekellő, noha hasonló fölvillanása nem akadt soha többé. És ez nem hiányzik sem neki, sem híveinek sem kritikusainak, csak az igazi olvasóknak, szemlélőknek, hallgatóknak.

Mert bizony, még ilyenek is keveregnek a szemétkultúra egyre zajosabb és szagosabb örvényében, melyben bárki elkábíthatja magát a nótát követve: »Ringasd el magad!« A hűségesek pedig várnak s kitartanak Mesterük soha nem avuló szavai mellett. A Megváltó pedig eljön, hiszen itt jár-kel köztünk a világ végezetéig.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. január 04. 23:09
Az az lgt nevű hülyeség is mekkora értéktelen kamu szar. Szilvásgombóc? Ne már. Ezek a csávók nem elégszenek meg azzal, hogy ne ríjanak ki túlzottan a hasonló hülyék közül, hanem még fel is szopják egymást! Egy ilyen megafaktoron ezeket a már akkor is vacakokat szedik elő, aztán a tehetséges fiatalokra rászívják magukat, mint a presser meg a hobó. Hogy hátha most. Hát most sem.
brekker
2019. január 04. 14:20
"A szobor igen vitatott alkotás. Egyrészt a miniszterelnök alakját erősen idealizálta az alkotó, hisz Nagy Imre tipikusan tömzsi, kissé túlsúlyos magyar paraszti alkat volt, nem ilyen melankolikusan merengő, kávéházi figura, mint a szobor. Másrészt sokan támadták az alkotás egyszerű szimbolikáját is. Nagy Imre alakja ugyanis az önkényuralomból a demokráciába vezető szimbolikus hídon áll, melyen majdnem sikerül átjutnia. De talán kedvezőbben ítéljük meg az alkotást, ha némi iróniát keresünk az elhelyezésében. A szobor a politikai irányítás és hatalom központjától, az Országháztól a szabadság tere felé félúton áll. Félúton, vagyis éppen ott, ameddig Nagy Imre és a magyar nép a szabadság felé vezető úton 1956-ban eljutott." http://budapestcity.org/06-szobrok/05/Nagy-Imre-szobra/index-hu.htm
annamanna
2019. január 04. 05:22
Egyébként kíváncsi lennék, a cím miről jutott eszébe, nekem ez ugrott be róla: A semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szeliden s nézik, nézik a csillagok.
Senki Alfonz
2019. január 03. 23:32
Azt kellene már elfogadni, hogy van tömegkultúra - Zámbó Jimmy szintje - a megfelelően nagy számú hívőivel és van a valódi kultúra, ami magától értetődően a kevés hozzáértők - vájt fülűek, vájt szeműek és vájt agyúak - maroknyi csapatának és az emberiségnek szellemi örömeit, előrehaladását szolgálja. Mivel a választói jogok mindenkinek járnak 50-es IQ felett, ezért a politika a nagy tömeget célozza meg a tömegkultúrán keresztül, hogy azok tagjai őt támogassák. És ezt minden politikai oldal tudja, ki is használja. A nagy írók, költők, meseírók már rég leírták a lehetőségeket, hogy kiemelkedjen valaki a tömegből, vagy csak egy eleme legyen a társadalmi lecsónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!