Holokauszt: örök szégyen

2019. január 28. 13:13

A katolikus egyház 700-850 ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól. Ma már az is tudható, hogy a KGB lejárató akciója volt a hírhedt Helytartó darab XII. Piuszról.

2019. január 28. 13:13
B. Varga Judit
Látószög blog

„1945. május 9-én XII. Piusz pápa a Vatikáni Rádióban hálaadó imát mondott a megpróbáltatások befejeződéséért és közbenjáró imádságot a halottak millióiért. Majd a népeket figyelmeztette: »A háború a romok káoszát hagyta maga mögött, olyan anyagi és erkölcsi romokét, amilyeneket a világ még sohasem látott történelme során.«

Pinchas Lapide teológus és vallástudós, akinek munkássága középpontjában a zsidó-keresztény párbeszéd áll, 1967-ben megjelent kiváló könyve (Three Popes and Jews) szerint a teljes katolikus egyház 700-850 ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól. Ma már az is tudható, hogy a KGB lejárató akciója volt a hírhedt Helytartó darab XII. Piuszról, mint akinek fontosabbak voltak a Vatikán kincsei Hitler áldozatainál.

»Újra megfontoltam, hogy kiátkozom a nácikat, hogy a világ előtt vádolhassam meg a zsidógyilkosságok bestialitását. Sok könny és ima után azonban beláttam, hogy a tiltakozás nem használna az üldözötteknek, sőt, a zsidók sorsát tovább nehezítené« – látta be 1942 októberében. Joachim von Ribbentrop a nürnbergi per alatt tett vallomásában elmondta, hogy a pápa annyi beadvánnyal bombázta a német külügyminisztériumot, hogy azokkal »egész irattárakat lehetett volna megtölteni«. Utolsó diplomáciai próbálkozásként, 1943. június 21-én a német nunciust Hitler nyári rezidenciájára küldte tárgyalni. A pápai követ, Cesare Orsenigo erről így számolt be: »Fontos megbízatásomban Berchtesgadenbe repültem. Hitler vezér és kancellár fogadott, amint azonban felhoztam a zsidó és zsidóság témát, Hitler elfordult, odament az ablakhoz, és ujjaival az üvegen dobolni kezdett. Elképzelheti, milyen kínosan éreztem magam, amikor úgy kellett előadnom szándékomat, hogy beszélgetőpartnerem nekem háttal áll. Mégis megtettem. Ekkor Hitler hirtelen megfordult, odament az asztalhoz, amelyen egy pohár víz állt, megragadta a poharat és dühösen a padlóhoz vágta. Ezzel az igencsak diplomatikus gesztussal küldetésemet befejezettnek és sajnos elutasítottnak tekintettem.«

Ő volt az is, aki a háború elkerülése érdekében 1939. május 4-én átadta Adolf Hitlernek XII. Piusz öthatalmi (német, francia, brit, olasz, lengyel) értekezlet összehívására szóló javaslatát, de Hitler elutasította  ̶  és a többi fél sem törte magát. (Ahogy elnézték és belügynek tekintették a megelőző évek állami német zsidóüldézését és az első táborok felállítását, és ahogy szemet hunytak a szovjet állami táborrendszer akkorra már két évtizedes működése felett is. Utóbbiról a húszas évek elején értesültek a Szolovki-szigetekről megszökött rab elbeszélésből.)

Hazánkban az apostoli nuncius, Angelo Rotta október 15-e után a diplomáciai szokásokon túllépve, felkereste az új külügyminisztert, báró Kemény Gábort, hogy »nagy mérsékletre« figyelmeztesse. Október 21-én több mint kétórás eszmecserét folytatott Szálasival, aki megígérte, hogy sem deportálásra, sem a zsidók megsemmisítésére nem kerül sor, helyette »csak« annyit akart, hogy a zsidók dolgozzanak Magyarországért  ̶  munkaszolgálatban. Aztán következtek a nunciatúra és a semleges hatalmak képviselőinek közös jegyzékei Szálasihoz, majd a városmajori gyilkosságsorozat… A pesti oldal nyilasházai közül a legtöbb gyilkosság az Andrássy úti Hűség háza udvarán történt. Itt élte ki magát a nyilasok egyik legelvetemültebb hóhéra, Megadja József. Valamiért a karácsony utáni napokban „dolgoztak” a legintenzívebben; ekkor volt itt a legtöbb félholtra vert üldözött.

Mary Fulbrook történészi sebészkés alá veszi a kollektív emlékezet, a kollektív bűntudat vagy a másik véglet, a bűntudattól mentes politikai kultúra összes látható, gyógyuló és felszakadni nem akaró sérüléseit. Mi, akik a »kései születés kegyelmében« (Helmut Kohl) részesültünk, múltról szóló nyilvános diskurzusainkon túl figyelnünk kell az „új” értelmezések nélküli valódi emlékekre, a kollektív irányzatoktól mentes összegyűjtött (collected) emlékezetre. Mert néha jobb és elegendő a tiszta forrásokhoz, az eseményekkel egyidőben vagy közvetlenül utánuk keletkezett leírásokhoz fordulni. Olyanokhoz, mint az Örök szégyen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 30. 17:46
Továbbá ugyanott: Israel Zoller Izrael Zolli.jpg Született 1881. szeptember 27.[1] Brody Elhunyt 1956. március 2. (74 évesen)[1] Róma Állampolgársága olasz Foglalkozása rabbi Tisztség Chief Rabbi Iskolái Firenzei Egyetem Sírhely Campo Verano Israel Zoller (Brodi, 1881. szeptember 17. – Róma, 1956. március 2.) római főrabbi a második világháború alatt. Élete során áttért a római katolikus vallásra. Eredeti neve Israel Zoller, később vezetéknevét Zollira, keresztnevét pedig Eugenióra változtatta, így a következő neveket használta eredeti nevén kívül: Israel Zolli, Eugenio Zolli.
syphax
2019. január 30. 17:40
"..Amikor az amerikaiak bevonultak Rómába, már tájékozódtak a helyi ügyekről, ezért megkérték Zollit,(Pinchas Zolli főrabbit) hogy újra töltse be a főrabbi tisztét. Nagyon jól tudták, hogy a két elnök, Almansi és Foa, akik elérték Zolli leváltását, kollaboráns volt, és egy megbízható embert akartak a helyi zsidóság vezetőjének. Zolli visszautasított minden tisztséget, a meglévőkről is lemondott és sok-sok ima és elmélkedés után 1945. február 13-án Rómában megkeresztelkedett, felvette a katolikus hitet, és a keresztségben az Eugenio nevet választotta XII. Piusz iránti tiszteletből, hálát érezve, hogy annyi zsidót mentett meg." Ezt írja a Wikipedia.
syphax
2019. január 30. 17:29
Mindenesetre EGY TÉNY ÖNMAGÁÉRT BESZÉL--mindenről, és mindent megmond és bizonyit. ÉS EZ A TÉNY A KÖVETKEZŐ: A RÓMAI ZSIDÓ FŐRABBI(!!!) a II.Világháború befekjeződése UTÁN A XII.PIUS PÁPA IRÁNTI MÉLYSÉGES TISZTELETE OKÁN KA-TO-LI-ZÁLT!!! KATOLIZÁLT A ZSIDÓ FŐRABBI RÓMÁBAN!!! (ERRE VARRJON GOMBOT, AKI AKR!)
syphax
2019. január 29. 21:05
1,) A Római Pápa Jézus Krisztus FÖLDI HELYTARTÓJA--nekünk katolikusoknak.. és nem "főember". 2.) A nácik akiket dél amerikába "menekitettek" NEM IS VOLTAK KATOLIKUISOk--a katolicizmustól oly' távol volt mind Eichmann-tól Dr.Mengelé-n át Franz Stangl-ig, de az állitólagos menekitők sem voltak azok. 3.) Ha volt is egy-két már HIVATALONKIVÜLI nyugdijas biboros, aki esetleg valamit segitett az elrejtőzésben: i.) AZ NEM(!) A HIVATALOS RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZ, NEM A SZENTSZÉK HIVATALOS UTASITÁSÁRA TÖRTÉNT--legföljebb a zsidók akik be akarták mártani és mószerolni a katolicizmust ilyesmit terjesztettek--rágalmazásos alapon. ii.) de még ha semmi nem is lenne helytálló előző érveimben, akkor sem lenne Önnek igaza, mert jelentéktelen volt azoknak a száma akik Dél -Amerikába "menekültek" ÉD JELENTŐS NÁCI személyiségek lettek volna. És a menekitők nem csak katolikusok voltak, hanem pl. ZSIDÓK is--ölég ha Dr.Lénárt Sándor magyar zsidó orvost emlitem Braziliában, Tehát zömmel és döntően NEM KATOLKUSOK voltak a menekitők sem--és a náci menekülők meg a katolicizmusnak kifejezett ellenségei voltak, legföljebb valakik nagyon katolkusnak szerették volna őket beállitani. Ráadásul a számuk és politikai súlyuk is jelentéktelen volt a "hitleráj"-ban--Eichmann-t és Mengelé-t leszámitva. ÚGYHOGY SZUM,MA-SZUMMÁRUM, NAGYON KILÓG A LÓLÁB!!! EZZEL A RÁGALOMMAL A NEMZETKÖZI KATOLICIZMUST AKARJA BEFEKETITENI ÉS LEJÁRATNI A NEMZETKÖZI SZABADKŐMŰVES, KOZMOPOLITA, GLOBALISTA KERESZTÉNYELLENESSÉG SÖPREDÉKVILÁGA--A ZSIDÓSÁG EGY RÉSZÉNEK ALJAS MEGTÁMOGATÁSÁVAL! MARADJUNK ENNYIBEN!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!