A Gruevszki-ügyről még egyszer

2018. december 03. 12:33

Magyarország megbízható ország. Olyan, aki a barátait, szövetségeseit megvédi.

2018. december 03. 12:33
Vasárnap.hu
Vasarnap.hu

„Hirtelen sok Macedón szakértőnk, sok nemzetközi jogászunk, és sok történelmet nem ismerő megmondóemberünk lett. Pedig a 20., de a 21. század történelme is bővelkedik a politikai menedékkérők kígyózó sorában. Mindenekelőtt azonban fontos rögzíteni egy alapfogalmat, az asylum, vagy más néven a menedékjog intézményét. 

Amikor az egyén és állama között olyan ellentétek feszülnek, amelyek az egyén számára a védelem nyújtását, vagy annak igénybevételét lehetetlenné, de legalábbis kétségessé teszik, akkor a »védelem gyakorlását az eredeti állam helyett egy másik állam vállalja,« vállalhatja át. Ez persze nem kötelező, hiszen a befogadó állam kockázatot vállal és –, mivel állampolgári kötelék sem fűzi a menekülthöz – könnyedén a kritikusok célkeresztjévé válik. Épp ahogy látjuk ezt Gruevszki esetében is.

Felmerül a kérdés, hogy miért jó ez? Miért jó, hogy Francis Walsinghamet befogadta Svájc, majd Franciaország, Mindszenty József bíborost az USA nagykövetsége, vagy napjainkban Carles Puigdemont Belgium? Mert minden államnak joga van hozzá. Ez alól kivételt jelenthetne, ha Nikola Gruevszki:
- az ENSZ valamely szakosított intézményének (pl. az IRO, UNRWA, UNRRA) a gondozása alatt állna már;
- más állam már befogadta volna;
- alapos okkal feltételezhető, hogy béke, háborús vagy emberiség elleni bűncselekményt követett volna el;
-az Egyesült Nemzetek céljaiba és elveibe ütköző cselekményekben lenne bűnös;
stb.

Gruevszkire azonban a fenti kivételek közül egyik se vonatkozik, ami amúgy nem más, mint az ENSZ 1951. évi menekültügyi egyezményt kihirdető 1989. évi 15. törvényerejű rendelet – kevés máig hatályos törvényerejű rendeleteink egyike. Magyarországnak tehát minden jogi lehetősége adott, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök számára menedékjogot adjon. Felmerül ugyanakkor a kérdés. Ha valamihez jogunk van, az miért jelenti azt, hogy élnünk is kell vele? Ez igaz, nem kell. Elképzelhető azonban, hogy Magyarország kifejezetten üzenni akart ezzel valamit.

Igen. Mégpedig azt, hogy Magyarország megbízható ország. Olyan, aki a barátait, szövetségeseit megvédi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. december 04. 12:14
Gruevszkivel együtt MÉG KÉT VOLT MINISZTERE IS--akiket G.-vel együtt itéltek börtönre-- ELNÖKI KEGYELEMBEN RÉSZESÜLT. A két volt miniszter jelenleg Görögországban dekkolnak. Érdekes, hogy róluk, a két volt miniszterről egy fél szó alig esik a magyar ballib médiákban....
koronaszepe
2018. december 03. 20:22
Minimum 3 éve hallgatjuk végtelenített folyamban, hogy egy menekült az első biztonságos országig menekült, hogy egy menekült nem választhatja meg, hogy hol kíván menekült lenni...
Zsaturnuzs
2018. december 03. 14:22
Gruevszki bűnöző. Rengeteg korrupt politikus van a világban mindenfelé, de a kicsit okosabbak általában el tudják kerülni az egyértelmű lebukást, ki tudnak bújni a vádak alól, sikerül elkerülniük az ellenük felhozott vádak bizonyítását. Gruevszki bűnöző és buta. Korrupt, lebukott, megvádolták, és rábizonyították a bűnösségét. Az Interpol is körözi. Magyarországnak NEM barátja. Legalább egy magyarnak valóban barátja, ezt már tudjuk egy ideje. MADARAT TOLLÁRÓL...
Pelso j.
2018. december 03. 13:52
Gruevszki miben s mióta szövetségese és barátja az országnak? Mondom, az országnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!