La mulţi ani, Ungaria!

2018. december 01. 22:04

Nézzük meg, mi lenne ma, ha Magyarország nagy marad. Ha december elsején például Magyarországhoz csatlakozik Erdély románsága.

2018. december 01. 22:04
Techet Péter
Azonnali

„Nézzük meg, mi lenne ma, ha Magyarország nagy marad. Ha december elsején például Magyarországhoz csatlakozik Erdély románsága. (Voltak egyébként magyarbarát hangok az erdélyi románok között.)

Ma legalább hatmillió román élne Magyarországon. A budapesti parlamentben románul és németül szólalnának fel a képviselők Kolozsvárról, Brassóból vagy Nagyszebenből, autonómiát és nyelvi jogokat követelve. Esetleg az ő pártjaik alakítanának kormányt.

Magyarországnak lehetne – mint ma Romániának – egy nagyszebeni szász államfője. A székelyek pedig azért harcolnának, hogy inkább külön mehessenek ebből a Magyarországból.

Nem lenne ezzel persze semmi baj. De miként viselné el a dzsentroid magyar nacionalizmus, hogy csak annak árán tudta megőrizni birodalmát, hogy a politikai hatalomgyakorlásba nem csak a nemzetiségeknél is jobban megvetett magyar parasztságot és munkásságot, de magukat a nemzetiségeket is be kellett vonnia?

Aki azt álmodja, hogy Erdély száz évvel ezelőtt Magyarországhoz csatlakozott, álmodja hát hozzá a köszöntést is, ami ezt a napot övezné: La mulţi ani, Ungaria!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2018. december 03. 10:48
Techetnek olykor vannak jó írásai, de ez nem az. Ez sokkal inkább az Eörsi–Bauer-féle, „dafke átveszem a szomszédos nemzetek nacionalista dumáját” stílus. Mi az, hogy legalább hatmillió román élne Magyarországon? Egy száz évvel ezelőtti dologból kiindulva hogyan lehet ilyet állítani? Honnan tudja Techet, miként alakult volna a két világháború közötti időszak, majd a második világháború, benne Magyarország sorsa Trianon nélkül? Mi lett volna a kommunizmus idején? Mennyire asszimilálódott volna az Erdélyben a 20. század elejére igen nagyszámúvá váló románság? Szakmaiságát tekintve ez a cikk olyan, hogy egy szíriuszi őstörténeti fejtegetéseket propagáló honlapon is megállná a helyét.
Vakfolt
2018. december 03. 08:30
Nem veszi számításba ez a fekélyes buzi, hogy akkor valószínűleg a második világháborúba nem a németek oldalán mentünk volna. Egy sereg olyan szarság nem történt volna, ami ennek folyománya. S hogy lennének románok meg németek a parlamentben? Hát képzeld el lasszópók, előtte is voltak, és az anyanyelvükön nyomhatták! Hogy itt micsoda nacionalista elnyomás volt, mi? Pont olyanok a románok mint a kisgyerek, aki kihisztizi a fasz apjától az x csillióba kerülő monsterbarbi akármi lófaszt, aztán két hét után nem tud mit kezdeni vele, de idegbajt kap, ha a tesója játszik vele.
Ipacs Mona
2018. december 03. 08:16
Büdös patkány.
tolan
2018. december 02. 18:02
Ez az ember nem tudja értelmezni a történelmet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!