Díszvendégként Sanghajban

2018. november 06. 21:00

A diplomáciai udvariaskodáson túl a szavaknak és méltatásoknak itt valóban súlyuk volt, hiszen tény: Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése minden várakozást felülmúlt az elmúlt évtizedben.

2018. november 06. 21:00
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Ez most, nem is olyan rég Kínának mégis sikerült. Ugyan az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) nagyságában még messze járnak az Egyesült Államoktól, ám az összesített GDP-ben már megelőzték. Ráadásul Kína Amerika legnagyobb hitelezője, és a külkereskedelmi többlet túlsúlya miatt Donald Trump amerikai elnök kénytelen volt megindítani a vámháborút.

De mesés gazdasági eredményeit nem csak azért érte el Kína, mert 1,4 milliárdan élnek az országban, és ebből adódóan több mint kétszer akkora belső piacra építhetnek, mint Európa. Van egy másik tényező is: a kínaiak és a távol-keletiek szorgalma, odaadó, fáradságot nem ismerő munkája, amelyről leginkább a saját földjükön lehet képet kapni. Emlékszem, a pekingi olimpia előtt négy évvel nemcsak hogy elkezdtek valamit a felkészülésből, de a betonkeverők még éjfélkor is rótták a városi utakat, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a majdani megnyitáskor. Ami azt jelenti, hogy Kínában nem vesznek semmit félvállról. 

Számunkra az olimpiához hasonló jelentőségű a Sanghajban most megkezdődött első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE), ahol a nagyhatalmak között díszvendégként mutatkozhat be Magyarország. A CIIE-n hat szektorban – technológiai okos megoldások, fogyasztói elektronika, autóipar, fogyasztási cikkek, élelmiszerek és mezőgazdasági termékek, egészségügyi berendezések és termékek – mutatkoznak be országok és vállalatok, és mindegyik területen van keresnivalónk. Nem véletlen, hogy a rendezvényre Orbán Viktor miniszterelnök is kiutazott, és megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping elnökkel. A diplomáciai udvariaskodáson túl a szavaknak és méltatásoknak itt valóban súlyuk volt, hiszen tény: Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése minden várakozást felülmúlt az elmúlt évtizedben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimfak
2018. november 07. 12:00
Miert van az, hogy a libsiknek minden magyar siker faj?
KannibálTatárÚr
2018. november 07. 08:04
Kína Mo.-ra van utalva.
öszödibeszéd
2018. november 07. 04:42
Szédületes az európaiak tájékozatlansága Kínával kapcsolatban. 25-35 milliós hightech városok vannak Kínában, döbbenetes építészeti, közlekedési, logisztikai etc. megoldásokkal. London egy falu, New York valami kopottas Disneyland Kínához képest, az agyhalott európai politika középkorias bevándorlóival, rosszarcú és beteges pseudo-liberális politikusaival kész röhej Kínához viszonyítva. Meg kell nézni a YouTube - on vagy a NatGeo-na mai Kínát, aztán más szemmel látjuk a világot és benne saját és európai kultúránk helyét: https://youtu.be/tUDF2IGy0Hg - ezek a világ jelenlegi császárai
popzene
2018. november 06. 21:39
A tizenvalahány "díszvendég" közül csak Pakisztán büszkébb nálunk erre a címkére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!