Nem szentekből áll az irodalom

2018. november 03. 17:55

Adynak köszönhető az, hogy a magyar költészet kimozdult a Petőfi és az Arany géniuszát követő tehetetlenségből.

2018. november 03. 17:55
Orbán János Dénes
Magyar Idők

„Az irodalom nem a szentek művészete.

Ady Endre egy egzaltált, beteg ember volt, gyenge jellem, bohém, szenvedélyes őrült. Életműve egy részét nem józanul írta. Verset még lehet írni részegen, hiszen a vers az érzelem műfaja, de publicisztikát nem, mert ott szükség van a józan értelemre. Szentesi Zöldi László Ady: zseni vagy nem zseni? című írásában (888.hu, 2018. október 29.) utal Ambrus Zoltán visszaemlékezéseire (A legendák és a tények. Találkozás Ady Endrével). Érdemes elolvasni Ambrus írását Adyról és a részegen írt politikai újságcikkről.

Szóval én Ady Endre politikai hőbörgéseit és szánalmas, ostoba, legtöbbször nyálas publicisztikáját nem tudom komolyan venni. De arra élénken emlékszem, hogy amikor édesanyám 14 éves koromban a kezembe nyomta az Ady-összest, hogy most már elérkezett az idő, beleszerettem Ady verseibe és egyúttal a költészetbe, olyannyira, hogy aztán magam is költő lettem.

S bár versei között is akad jócskán középszerű szalagmunka, költészetének csúcsai félelmetesek, és vannak olyan versek, melyekből mintha Isten hangja szólna. Méltán van ott, ahol van: a versei és költészeti paradigmaváltása révén. Ady után már nem lehetett úgy írni, mint előtte, Adynak köszönhető az, hogy a magyar költészet kimozdult a Petőfi és az Arany géniuszát követő tehetetlenségből, majd újabb géniuszoknak nyitott terepet.

És ami a legfontosabb: ne Adyt büntessük, és ne a kortárs nagy írókat! Koncentráljunk inkább annak a bűzös közegnek a felszámolására, amely akkor is, most is túszul ejtette a nagy tehetségeinket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadakat terelő juhász
2018. november 05. 09:13
Ime egy bizonyíték arra, hogy a gátlástalan jobboldali "értelmiségiek " ,mindent elkövetnek azért, hogy minél nagyobb zavart keltsenek az országban. " Szentesi Zöldi László által jegyzett publicisztikában az alábbi sor szerepel: És akkor Ön, Mácsai Pál, előjött a függöny mögül, és elmondta Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak című versét, amelyet általában Akasszátok fel a királyokatként emlegetünk (csatoltam, megtekinthető). A két vers persze nem ugyanaz, de a Mácsai Pálra támadó írás tovább megy, és Petőfi költészetét is jellemzi imigyen: Petőfi Sándor eredetileg is rettenetesen buta és ártalmas versét. Szentesi Zöldi szerint egyébként azért „rettenetesen buta és ártalmas” a Dicsőséges nagyurak című vers, mert szerinte azt 1994-ben Mácsai híres szavalásában „halálos fenyegetésként aktualizálta”. Ebből úgy tűnik, hogy Szentesi Zöldi nem olvasta végig a verset, mert abban azután, hogy Petőfi felhív a Dicsőséges nagyurak felkötésére, verse második fele pont arról szól, hogy ezt nem szabad csinálni. Hanem még se!… atyafiak, Megálljunk! Legyünk jobbak, nemesebbek Őnáluk; Isten után legszentebb a Nép neve: Feleljünk meg becsülettel Nékie. Legyünk nagyok, amint illik Mihozzánk, Hogy az isten gyönyörködve Nézzen ránk, S örömében mindenható Kezével Fejeinkre örök áldást Tetézzen. Felejtsük az ezer éves Kínokat, Ha az úr most testvérének Befogad; Ha elveti kevélységét, Címerit, S teljes egyenlőségünk el- Ismeri. Nemes urak, ha akartok Jőjetek, Itt a kezünk, nyujtsátok ki Kezetek. Legyünk szemei mindnyájan Egy láncnak, Szüksége van mindnyájunkr’ aHazának. Tehát Petőfi verse azzal szemben, amit Szentesi Zöldi állít, felsorolja a társadalom problémáit a dicsőséges nagyurakkal szemben, majd arra szólít fel, hogy a népnek ezen túl kell lendülnie, és együtt kell megoldani az ország problémáit a nagyurakkal."
Hunyadi Mátyás
2018. november 04. 18:28
Ja! És O.J.D. maga! Jobban tenné, ha ilyen cikkek helyett irodalmat alkotna. Mert ebből a tevékenységből ugyan meg lehet élni - de szép lassan "senkivé" válik az ember. Szomorú. És nem igaz, hogy nincs más lehetőség!
Hunyadi Mátyás
2018. november 04. 18:25
Ennyi genny - ami itt ömlik! Nemzeti gennyes agyhártyagyulladás. Vagy gennyes nemzeti agyhártyagyulladás. Kb. mint a nemzeti szeméthordás, persze milliós vezetői fizetésekért. Egy költő (képzeljétek!) verseket ír. A versek az érdekesek, a költő meg nem érdekes. Mondok valamit, igazából: sosem. A költők élete persze megítélhető/elítélhető, stb., sokszor lehet érdekes is (Byron). De az életét a költészetétől mindig külön kell választani. Mondjuk valaki buzi, zsidó, iszákos, tolvaj matematikus - de matematikusnak nagyon jó, ha a matematika fejlődéséhez hozzájárult - akkor, bizony, ahhoz hozzájárult. Figyelem már régóta; hogy a "senkik" milyen mérgesen tudnak ugatni - a "valakikre".
Rasdi
2018. november 04. 16:52
Az biztos, hogy Ady zseni volt, ami a költészet eszköztárának használatát, alkalmazását illeti. De azért ebből a szempontból se szabad őt ennyire túlértékelni. Ha úgy vesszük, akkor ez szinte mindenkire alkalmazható, aki az irodalom bármelyik területén ennyire mestere volt a szakmájának. A művészetek területén - beleértve az irodalmat is meg a képzőművészetet is - bizonyos szakmai, technikai színvonal elérését követően - a meghatározó külső közeg, kiadók, kritikusok, műkereskedők stb. szubjektív ízlése vagy valamilyen érdeke határozza meg, kit miként fogadjon el a szélesebb "közönség". Sőt ez a mechanizmus sokszor még humán tudományok területén is tettenérhető. Ennek a mechanizmusnak a sajátja, hogy olykor akár nemzedékeken keresztül hat, míg azután elő nem kerül egy szabóinas, hogy kimondja: "a király meztelen".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!