A szélsőjobboldali Marine Le Pen hirtelen liberális lett a francia Fake news-ellenes törvényektől

2018. november 29. 16:48

A szélsőjobboldali Marine Le Pen tehát kénytelen volt az ügyben a libertárius kánonba csatlakozni, kritikáiban legtöbbször az álhírek álhíreknek való minősítését ellátó lehetséges intézményekbe szállt bele.

2018. november 29. 16:48
Lebanov Barbara
Balra át!

„Az egyik legfontosabb kérdés tehát az álhírek jogi szabályozásával kapcsolatban, hogy milyen grémium, testület, személyek döntenek az adott hírek álhírré minősítéséről, illetve azok eltüntetéséréről. A szakirodalom megegyezik abban, hogy mindenképpen a mindenkori hatalom gyakorlóitól független, értéksemleges szakembergárdának kell ellátnia a feladatot. Az »idealizált szakemberkép« monopóliumáért jelen esetben az újságírók és a bírók küzdenek. Előbbiek arra hivatkoznak, hogy az igazságszolgáltatás egy hatalomnak rendkívül kiszolgáltatott és azzal szimbiózisban működő hatalmi ág, így ahogy a hatalmat ellenőrizni nem lenne érdeke, a hatalom érdekét szolgáló álhíreket sem lenne érdeke kiiktatni, illetve a meglehetősen rögös és hosszú bíróvá válás útja miatt az idősödő bírók technológiai felkészültsége is kérdéses. Utóbbiak viszont a bírói függetlenségben nagyobb garanciát látnak, mint azoknak az újságíróknak a szakmai integritásában, akik sok esetben maguk az álhírek termelői, a legtöbbször reklámbevételekből megélő, így lobbicsoportoknak inkább kiszolgáltatott szerkesztőségek.

A szélsőjobboldali Marine Le Pen tehát kénytelen volt az ügyben a libertárius kánonba csatlakozni, kritikáiban legtöbbször az álhírek álhíreknek való minősítését ellátó lehetséges intézményekbe szállt bele. »Ki fogja eldönteni egy hírről, hogy hamis? A bíróságok? A kormány?«

A törvény végül – a legelegánsabb jogállami megoldást követve – a bíróságok hatáskörébe utalta a verdikt kimondását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2018. december 02. 19:11
"milyen grémium, testület, személyek döntenek az adott hírek álhírré minősítéséről, illetve azok eltüntetéséréről. A szakirodalom megegyezik abban, hogy mindenképpen a mindenkori hatalom gyakorlóitól független, értéksemleges szakembergárdának kell ellátnia a feladatot." A szakirodalom szent dolog! Gyerekkori neve : cenzúrabizottság. Természetesen független ( mitől?) és értéksemleges ( semleges értékektől). Mindenképpen szakembergárdának kell ellátni a feladatot :) Szocionista Ildikó eléggé ráér, igazi civil lett. Heti két felknit kell leadnia a Népszavában. Szakember!
hátakkor
2018. december 02. 19:07
A fakenews nem új találmány. Már Guttenberg nyomdája előtt is létezett. Egyetlen ellenszere van - a kételkedés. A sorok közt kell tudni olvasni. Honnan jött a hír, ki közli és miért.
szandrarabo
2018. december 02. 15:42
ahaa
figyelő4322
2018. december 02. 08:32
Ez a cikkíró valami nagy bunkó lehet. Nem tudja, hogy LaPen ideológiája nem áll messzebb a libertáriustól mint a vulgár marxista liberálisoké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!