A lakástakarék, azaz a kiszolgáltatottság ügye

2018. október 19. 16:42

Megint az történt, amit már megszoktunk a Fidesztől. Nem mérlegel, nem tekint át észérvek alapján semmit, hanem úthengerrel és dózerral takarít el mindent, ami csak az útjában áll.

2018. október 19. 16:42
Szabó Brigitta
168 Óra

„Azt viszont figyelmen kívül hagyta, hogy az állami támogatást nem a bankok, hanem az állampolgárok kapták kvázi jutalomként azért, mert előre gondolkoztak, mert gondoskodtak magukról, illetve hogy a lakástakarékok által nyújtott kamat, plusz a költségvetési hozzájárulás négyéves időtávon nagyjából 10-12 százalékos hozamot biztosított az ügyfeleknek, akkorát, amekkorát jelenleg csak kevés biztonságos, vagyis kisebb kockázatú, nem spekulációs befektetésen érhetnek el. Hogy sok fiatalnak ez a pénz jelentette az elindulást az életben. Vagy sok szülőnek ez adta meg a lehetőséget, hogy a havonta maximum húszezer forintos befizetéssel hozzá tudjon majd járulni gyerekének lakásvásárlásához, hiteltörlesztéséhez.

De nem csak ez a baj. Megint az történt, amit már megszoktunk a Fidesztől. Nem mérlegel, nem tekint át észérvek alapján semmit, hanem úthengerrel és dózerral takarít el mindent, ami csak az útjában áll.

Így mentek neki a civileknek, a CEU-nak, vagy éppen a kutatói hálózatoknak. Mert adódik a kézenfekvő kérdés, ha szerintük nem volt jó a termék, mert mondjuk túl magas volt az állami hozzájárulás mértéke, akkor miért nem módosították, miért nem csökkentették inkább.

Valószínűleg azért, mert mindent gyűlölnek, amiben nem érvényesül eléggé az állam túlhatalma, ami gondolkodásra készteti az embereket, ami öngondoskodás vagy olyan pénz, amely nem az oligarcha rendszerbe folyik közvetlenül. Tavaly 62 milliárd forint állami támogatást fizetett ki a költségvetés a lakástakarék pénztárak ügyfeleinek. A lakosság 13 százalékának, több mint egymillió embernek van ilyen szerződése. Csak összehasonlításképpen, a 3500 férőhelyes felcsúti ministadion, a Pancho Aréna bruttó 12 milliárd forintba került, az új Puskás Stadion bekerülési költsége pedig bruttó 140 milliárd forint körül van. A felcsúti kisvasút 5,7 kilométerére egymilliárd forint ment el, és gyakorlatilag üresen jár. És ha kell, meg is hosszabbítják a nyomvonalat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. október 20. 17:34
Majd ugyanígy kell ledózerolni mindent ami a fideszhez kapcsolódik a felcsúti görény bukása után.
Zsolt75
2018. október 19. 20:50
Hú. Mínusz évi 72000. Elvették az esélyt. Egy átlag dohányos az ötszörösét égeti el évente.
Kup Lung
2018. október 19. 19:58
Kétségtelen elkapkodott intézkedés volt hacsak nem jönnek ki nagyon gyorsan egy másik (akár állami ) olyan konstrukcióval ami éppolyan jó a magyaroknak mint az eddigi . ---- Azért azt tegyük hozzá hogy valóban sokan szerették hisz a legjobb volt sokak számára az állami támogatással . Hisz keveset kellet havonta megtakarítani . De előre is odaadták már kvázi hitelkonstrukcióként a lakástakarékok az összeget pár éve . ---- A másik dolog hogy mennyibe került az államnak . Nem sokba ! Ugyanis a 65 MRD / év az az ügyfeleké volt . A magyar embereké akik nem gazdagok nem kocsmázzák el hanem igen becsülendően a lepusztult vagy új ingatlanjukba fektették . ---- A bankokét Bánki Fidesz képviselő szerint (a beterjesztő ugye) 60 milliárd forintra becsülte 2010 óta !!!! Tehát a 3 szereplő 8 év alatt ennyit aratott szerinte . Elhiszem Bánkinak ! Ezért mondom hogy aki ezt sokallja ekkora hatalmas ügyfélkörnél az nem mond igazat . ---- Ráadásul akár egy újnál is kell banki v. kincstári szereplő ami szintén kiadás lesz ! Az állami sincs ingyen. Hisz ember ,irodák , pénz kell hozzá ott is . De szerintem az OTP eleve benne lesz megint ha lesz új "állami " , úgyhogy az egyik nagy főszereplő egy kanyit sem fog veszíteni . ---- Kínácsi vagyok volt e értelme megszívatni aok állampolgárt egy 36 000 MRD GDP -vel rendelkező országnak évi 8 MRD/év haszonért amit a 3 szereplő úgymond "lenyúlt" . Persze ott is magyarok dolgoznak ,fizetésüket megkapják . Tehát hogy ebből a 8 MRD-ból mennyi a Csányiék vagy a Fundatmenta haszna az mondjuk a fele , 4 MRD /év lehet ?
Peter8811
2018. október 19. 19:04
"Megint az történt, amit már megszoktunk a Fidesztől. Nem mérlegel, nem tekint át észérvek alapján semmit, hanem úthengerrel és dózerral takarít el mindent, ami csak az útjában áll." Ti finoman, ahogy a bivaly baszik, szőrmentén takarítottátok el a nyugdíjam felét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!