Héjjas Iván rehabilitálásáról

2018. október 29. 22:27

Az utókornak is tartozunk azzal, hogy nem engedjük feledésbe merülni ezeket a bűnöket.

2018. október 29. 22:27
Sárosi Péter
Foucault ingája

„Abban egyetértünk a szerzővel, hogy a második világháború után indított népbírósági eljárás, amelynek eredményeként Héjjast 1947-ben távollétében halálra ítélték, valóban nem volt a jogszerűség mintapéldája. Koncepciós pernek azonban semmiképpen nem nevezhető, hiszen Héjjas valóban elkövette azokat a bűncselekményeket (vagy legalábbis azok egy részét), amelyekkel vádolták.

Domonkos könyve jól illeszkedik a NER több fronton képviselt emlékezetpolitikai törekvésébe, hogy a Horthy-rendszert és annak vezéralakjait tisztára mossa a történelmi bűneiktől. Ebben a törekvésben most eljutottak egészen odáig, hogy egy szadista bűnözőt állítanak példaképül az ifjúság elé.

Nem csak a megkínzott és meggyilkolt áldozatok emlékének, de az utókornak is tartozunk azzal, hogy nem engedjük feledésbe merülni ezeket a bűnöket, köztük Héjjas gonosztetteit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2018. október 30. 21:49
Elmondok egy történetet, amit az éjszakai Budapest-Gyékényes vonaton mesélt el egy idős férfi. 45 után kitelepítették őket. Az őrök kényük-kedvük szerint bántak velük. Egy reggel az egyik őr a magtárba vezényelte 15 éves gyönyörű lányát és ott megerőszakolta. Elviselték az őr gúnyolódását, és valahogy túlélték. Azután jött 1956. Az apa fegyvert szerzett és agyonlőtte a volt őrt. Kaposvár előtt leszállni indult, de a fülke ajtajából még visszanézett. Megvallom, felálltam és kezet fogtam a férfivel. Ennyi a történet.
Senki Alfonz
2018. október 30. 21:30
Létezik- e most a Földön, vagy csak itthon Magyarországon olyan független, nem ide-oda hintás történész vagy magát műveltnek mondó bárki is, aki tisztességgel elmondja mindkét oldal hibáit, bűneit, vagyis a tényeket???? Héjjas Iván embertelenül kínzott meg és végzett ki embereket, de Szamuely Tibornak pedig merevedése és kéjérzete volt a kivégzések nézés eközben!! Létezik-e most Magyarországon olyan keménypöcsű, vagy keménycsiklójú tudós, független értelmiségi, akiben van annyi tisztesség, hogy előítéletmentesen tud és mer tényeket közölni, sőt talán még következtetni is??? "Szeretem Platónt, de az igazságot még jobban szeretem." Hajrá tisztesség, hajrá mindenki, hajrá igazság!!! Hajrá Magyarország, ha a becsületesség, tisztesség hazája!!!!!
fakutya Bobber
2018. október 30. 21:18
A kommunizmus halálos áldozatainak száma a kilencvenes évekig száz millió.
Rasdi
2018. október 30. 17:19
De azért Héjjas pozitívumait is érdemes vizsgálni. Ha egyszer Nagy Imre esetében az egyetlen valamirevaló pozitívum (a pere során a "megbánás" elmulasztása, és a halálos ítélet felvállalása) szemmel láthatóan feledteti minden korábbi cselekedetét, mások esetén se szabad teljesen egyoldalúan ítélkezni. (Teszem azt ott volt a nyugat.magyarországi harcokban, aminek következménye lett az ottani népszavazás, és Sopron és környékének Magyarországhoz tartozása.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!