Egy antiszemita hármas rablógyilkosságtól a kegyelemig

2018. október 27. 13:25

Hogyan tekintsünk száz év távlatából Héjjas Iván különítményparancsnokra, a nyugat-magyarországi felkelés egyik vezetőjére, rongyos gárdistára, „ébredő” magyarra, és nemzetgyűlési képviselőre?

2018. október 27. 13:25
Gellért Ádám
Index

„Hogyan tekintsünk száz év távlatából Héjjas Iván különítményparancsnokra, a nyugat-magyarországi felkelés egyik vezetőjére, rongyos gárdistára, »ébredő« magyarra, és nemzetgyűlési képviselőre? A magyar történelem egyik elfeledett legendás alakja, vagy tömeggyilkosságok felbujtója?

Ha kezünkbe vesszük Domonkos László nemrég megjelent könyvét (A Héjjas-nyárfa árnyékában, Kairosz, 2018.), akkor inkább az előbbi vélemény erősödhet meg bennünk. A szerző szerint ugyanis Héjjas »a XX. századi magyar történelem azon legendás alakjai közé tartozik, akikkel szemben az egyik leggyalázatosabb karaktergyilkosságot követték el«. (...)

Domonkos a fenti forrásokra nem hivatkozik, lábjegyzetei átböngészése után megállapítható, hogy önálló levéltári kutatásokat nem végzett, de a korabeli sajtóanyag alapos elolvasását is megspórolta. Itt kell ugyanakkor megemlíteni, hogy ezek a viták úgy zajlanak, hogy Héjjas Ivánról és az ún. Héjjas-különítményről, de úgy egyáltalán a több tucatnyi különböző más gyilkosságot végrehajtó (fél)katonai alakulatokról sem készült átfogó történeti munka az elmúlt száz évben. Csakúgy a fehér-, mint a vörösterror átfogó, szaktudományos megírása várat még magára.

Azért éreztem különösen fontosnak a fenti eset bemutatását, mert ha ilyen ügyekben sem vagyunk képesek nemzeti minimumot kialakítani, ha politikailag vagy ideológiailag motivált értékítéleteinknek szolgáltatjuk ki az egy évszázaddal ezelőtti közös történelmünket, ha nem akarjuk felismerni a nyilvánvalóan bűnös és követésre méltatlan cselekedeteket, akkor sosem fogunk tudni egymással dűlőre jutni, s rég viták fogják gúzsba kötni jelenünket.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. október 28. 15:13
Még mielőtt vitába bocsátkoznánk fiam van PÁR nagyon fontos kérdés: Hogyan tekintsünk száz/100/ év távlatából a LENIN FIÚK-ra? Hogyan tekintsünk száz/100/ év távlatából SZAMUELY TIBORRA és tsaira..................? Ha meg vagy a válasszal ..............folytathatjuk!!
néhai Ch.Pilot
2018. október 28. 14:49
A nemzeti minimum az lenne, Gellért uram, hogy egységesen kinyilvánítsuk: amit a kommunista diktatúra alatt 1945-1990-ig iskolában, médiában, munkahelyeken, mozi- és TV-filmekben sulykoltak a magyar jobboldalról, a nemesekről, királyokról, arról, hogy kik voltak a magyar nemzet hősei és gonosztevői, az mind hazugság, annak mind az ellenkezője igaz. De hát önök, akiknél a nemzetköziség van maximumra járatva, hogy is lennének képesek egy nemzeti minimumban megállapodni...
lynx
2018. október 28. 12:24
Arról írj,  aki vérfürdőt rendezett szombaton a pittsburghi zsinagógában. 11 halott 6 sebesült. Várom az esszét napjaink antiszemitizmusáról az Egyesült Államokban. Összehasonlítva a magyarral.
Ozzy
2018. október 27. 20:02
Vörös terror fehér terror ezen ellehet vitatkozni még 100 évig,de az antiszemita kártya mindig előhúzható lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!