Veszélyes tél Amerikában

2018. szeptember 05. 09:01

Alighanem történelmi jelentőségű választás elé nézünk.

2018. szeptember 05. 09:01
Charles Gati
Népszava

„A legtöbb magyar olvasót még nemigen érdekli a novemberi amerikai választások kimenetele. Pedig az amerikai belpolitika és előbb-utóbb a külpolitika szempontjából is hallatlanul fontos, alighanem történelmi jelentőségű választás elé nézünk. Új elnököt ugyan nem választ az ország, de sok-sok más politikai pozíció betöltésre vár. A képviselőház 435 – azaz összes – tagja már nagyban kampányol, a százfős szenátusban 33 hely kétséges. A közvélemény érdeklődése növekszik, a szakemberek igen magas részvételre számítanak. Ez nem lesz a »szokásos időközi« választás, mert a tét óriási: ha a demokraták többséget szereznek a képviselőházban, ami e pillanatban valószínűnek látszik, Trump elnök politikai mozgástere alaposan leszűkülhet.

Az amerikai alkotmányos rend egyik kevéssé ismert sajátossága az, hogy mindkét házban a többség képes szinte bárkit, még a minisztereket is, arra kötelezni, hogy eskü alatt válaszoljanak a honatyák kérdéseire. A képviselőház még az elnököt is behívathatja az impeachment-eljárás keretében, azaz akkor, ha a képviselők többsége eljárást indít az elnök ellen. Mindez persze fontos része a fékek és egyensúlyok alkotmányos rendszerének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2018. szeptember 06. 20:48
Kedves Sárl, A ti belterjes dagonyátoknak vége, senki nem veszi komolyan a "fékek és ellensúlyok"süket dumát! Ez kb. olyan mint a Soros barátod EU-s kitartottjainak az "Európai Értékek" (European Values) blablája, ha érted egyáltalán a párhuzamot? Ráadásul kedves barátnőd killary is leszálló ágban van, finoman szólva. Fékeitek elkoptak, ellensúlyaitokat a feketék már elvitték, te pedig már beszükültél agyilag! Vedd észre hogy súlytalan lettél, persze sohasem voltál igazi fajsúlyos ember, csak felültél a mainstream hullámra és irtad, mondtad amit gazdáid elvártak tőled!
gin74tonic
2018. szeptember 06. 00:11
De szep mikor az amcsi-magyar komcsi hazauzen:)
Peter8811
2018. szeptember 05. 19:57
Csárlsz, úgy fogsz járni mint Nagy Imre, szabad elvonulást kapsz és felhúznak mint a lendkerekes autót, de ne keseredj el 50 év múlva újra fognak temetni. A munkás mozgalom be látja, hogy mekkora nagy ember voltál, a Klinton néni szőnyege alatt kivont karddal rohangáltál.
tango47
2018. szeptember 05. 18:10
Keményedik a Trump elleni harc és egy esetleges az impeachment-eljárás sincs kizárva, ha a félidős választásnak a győztesei a demokraták lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!