Damoklész kardja Marosvásárhely felett

2018. augusztus 21. 07:35

Valószínű, hogyha a mai ellenzék lenne hatalmon, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium körüli cirkusz hasonló forgatókönyv szerint ismétlődne meg.

2018. augusztus 21. 07:35
Makkay József
Krónika

„Ez a szappanoperává nyúló iskolatörténet megjárt már minden szintet, a két ország legmagasabb diplomáciai egyezkedéseinek színtereit is. A mostani, újabb állomáson még mindig nincs eldőlve a sorsa, mert Damoklész kardjaként ott lebeg fölötte valamiféle újabb megsemmisítő határozat. 

Egyértelmű, hogy a marosvásárhelyi magyarságra rájár a rúd, itt lehet a legnehezebben elérni bármit. Miközben Kolozsváron már a kilencvenes években 4-5 színmagyar kollégium működött, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból hosszas huzavona után 2005-re távozott az utolsó román osztály.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügye még ennél is súlyosabb, ahol minden eddigi próbálkozás indulásból elakadt. Elég, ha a 2012-es kormányválságra gondolunk, amikor a 78 napig fungáló Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök zömében demokrata-liberális (PDL-es) kabinetje egy bizalmatlansági szavazáson bukott bele abba, hogy kormányhatározattal különálló kart alapított a magyar nyelvű orvosképzés számára. Akkor éppen a ma kormányzó szociáldemokraták buktatták meg hazaárulás címszó alatt. Valószínű, hogyha a mai ellenzék lenne hatalmon, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium körüli cirkusz hasonló forgatókönyv szerint ismétlődne meg. Mert a román politikai elit színezettől függetlenül egy brancsból való.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnahungaria
2018. augusztus 21. 14:41
Erre valahogy nem ugrik a magyarországi ajvékoló brigád egyik tagja sem. persze, egy 1000 éve a szülőföldjén élő, saját nyelvéhez, kultúrájához még országa elrablása után is ragaszkodó nép a libsik szerint nem tartozik a védelmezendő kisebbségek közé. Honfitársaim! Látott már valaki olyan libbert, aki az erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai magyarság jogaiért nyüszített? Egyszer valamelyik helsinkis disznó azt röfögte, hogy igen, de sehol sem láttam nyomát ... és valahogy nem is jellemző rájuk ... nem transzneműek, nem muszlimok, nem terroristák, a saját szülőföldjükön szeretnének a saját nyelvükön tanulni, egy EU-s tagállamban ... na, ez nem éri el Drunkerék ingerküszöbét .... nincs 7-es cikkely ...
Burmin
2018. augusztus 21. 12:09
Tényleg érthetetlen, mi kára származik bármely románnak abból ha katolikus magyar gimnázium indul. Kérdezték ezt már ?
makapaka2
2018. augusztus 21. 10:28
Még viccnek is rossz arra gondolni, hogy mi lenne akkor, ha a mai ellenzék lenne hatalmon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!