Távol Moszkvától

2018. augusztus 23. 07:20

Moszkva és a többi város ma olyan, mint a nyugati nagyvárosok voltak még békeidőkben (a migránsáradat előtt).

2018. augusztus 23. 07:20
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Moszkva nem nyújtott sok újdonságot, a KGST-időkben többször megfordultam ott, sőt még Leninnel is találkoztam, most kevesebben érdeklődnek iránta, és csak egyes napszakokban látogatható. Néhány dolog azonban határozottan megváltozott. Annak idején a Vörös tér sarkán lévő GUM áruház áruszűkössége viccek tárgya volt, most bárhol a világon megállná a helyét, ami nincs itt, az talán nem is létezik. A másik, Moszkva és végig a Transzszibériai vasút mentén a városok, amelyekben csak jártam, tiszták, nincs az utcán szemét, nincsenek aluljárókban alvó hajléktalanok, nincsenek koldusok, az emberek jól öltözöttek, este a metrón csúcsforgalomban a munkából hazamenő embereken nem látszik az a letargia, ami a hazai metró utasain gyakorta tapasztalható. 

Moszkva és a többi város ma olyan, mint a nyugati nagyvárosok voltak még békeidőkben (a migránsáradat előtt). Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsen szegénység, úgy mondják a lakosság mintegy húsz százaléka a létminimum alatt él, de ez az utcákon nem látható. Moszkvában az átlagfizetés hatvan-, vidéken negyvenezer rubel körül van, ezt nagyjából öttel kell szorozni, hogy forintosítsuk, de tudnunk kell, hogy az ilyen összehasonlítások csak tájékoztató jellegűek.

Mára Moszkvában és a többi meglátogatott nagyvárosban is (Kazany, Jekatyerinburg, Novoszibirszk, Krasznojarszk, Irkutszk) kialakultak a citynek nevezett modern üzleti negyedek futurisztikus üveg-beton magasépületekkel, semmiben sem maradva el nyugat-európai hasonmásaiktól. Ami eltér, az az aranykupolás templomok tömege, amelyek közül sokat az elmúlt húsz évben építettek újjá, az eredeti tervek szerint, nem kímélve a hozzá való anyagokat (márványt, aranyat, féldrágaköveket). 

A kommunizmus idején lerombolt vagy csak lepusztított templomok újbóli megépítése, illetve restaurálása nemzeti prioritás lehet, hiszen minden városban számos példa van rá. Azt mondják, a finanszírozásban élen járnak a jelcini időkben meggazdagodott oligarchák, Putyinnak elég csak utalni rá, hogy ezt, vagy azt rendbe kellene hozni, és örömest megteszik, ami könnyen el is hihető, ha például Hodorkovszkij sorsára gondolunk.

Van még egy dolog, ami feltűnt: a régi és az új szimbólumok békés egymás mellett élése. Láttam olyan emléktáblát, ahol a sarló és kalapács együtt szerepelt a pravoszláv kettős kereszttel. Fényképezőgépünk számára könnyen találhatunk olyan helyeket, ahonnan egyszerre látszanak a vörös csillagos szocreál épületek, a díszesen felújított hagymakupolás templomok, a Lenin-szobor és a cári kétfejű sas – most már mint Oroszország címerállata. Nem szeretnék kisebb botrányt kelteni azzal, hogy mindezt átfordítom magyarra (mi lenne, ha nálunk is így kezelnék a különböző történelmi korok szimbólumait), az azonban elgondolkodtató, hogy más népek történelmében, talán egy-két kivételtől eltekintve, csupa pozitív szereplő van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2018. augusztus 24. 14:22
"Moszkvában az átlagfizetés hatvan-, vidéken negyvenezer rubel körül van, ezt nagyjából öttel kell szorozni, hogy forintosítsuk, de tudnunk kell, hogy az ilyen összehasonlítások csak tájékoztató jellegűek." Annál is inkább, mert Moszkva a világ egyik legdrágább városa, ott mondjuk kijönni 300 ezer Ft-nak megfelelő pénzből eléggé nehéz lehet...
Csigorin
2018. augusztus 24. 11:48
En tobbszor is jartam Moszkvaban, Jekatyerinburgban, volt hogy hosszabb idore is, es csak megerositeni tudom a leirtakat.
Palepoli
2018. augusztus 23. 16:30
A Baltikum is ilyen, Riga, Tallinn, Tartu. Nincsenek cigányok, arabok, négerek, igy az utcaképet sem rontja a sok cigány, arab, néger. Nincsenek zsidók. Büszkék a történelmükre,100 éves államiságukra. Nem kicsizik magukat, pedig kevesebb észt él a földön, mint ahány magyar Erdélyben. Nagyon kellemes országok.
bunko_jobbos
2018. augusztus 23. 16:04
Jó beszámoló, de van egy nagyon fontos tény, ami a közeljövőben itt is lényegi lesz: az elfoglalt muszlim kultúrájú országok ott is gyorsabban szaporodnak, mint az oroszok, csak ott még csak nem is migránsnak számítanak, hanem állampolgárnak. Baj lesz még abból is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!