Rengetegen fogtak össze a hármas metró akadálymentesítéséért

2018. augusztus 27. 08:59

Belső vitáink, feszültségeink és határaink ellenére igenis tudunk együtt tenni közös érdekeinkért.

2018. augusztus 27. 08:59
Hruskó Erika
Mérce

„2018. május 10-én Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke megállapodást írt alá a metró teljes körű akadálymentesítéséről. Kovács Ágnes szerint a főváros ezzel a beruházással azt üzeni más önkormányzatoknak, a magyar társadalomnak és a magyar államnak, hogy egy beruházást ilyen minőségben is meg lehet valósítani, csak konszenzus, konstruktivitás és megfelelő nyitottság kell hozzá. A MEOSZ elnöke szerint mindez mérföldkő volt a magyar fogyatékosságügyi szakpolitikában is.

A hármas metró teljes akadálymentesítésének harca ezennel lezárult. Írásbeli nyilatkozatban vállalta Budapest főpolgármestere, hogy az összes megállónak a teljes körű akadálymentesítése megvalósul.

A harc utáni nyilatkozatokban mindenki magáénak érezte a győzelmet. Az ellenzéki pártok arra hivatkoztak, hogy ők érték el a metró teljes akadálymentesítését, ezért nincs szükség ebben az ügyben a népszavazásra. Egy 2018. április 21-én megjelent cikk szerint a MEOSZ elérte, hogy az M3-as metró mind a 20 állomását 2023-ig teljes körűen akadálymentesítsék. A Rehab Critical Mass pedig a NIOK Alapítvány Legsikeresebb érdekérvényesítési projektje elnevezésű díját nyerte el a Teljes értékű Metrót akciójával.

Ez az írás azért született, hogy rávilágítson arra a társadalmi összefogásra, amilyen léptékű együttműködés fogyatékosügyi területen még soha nem történt Magyarországon, és amely hatalmas sikert ért el a mozgássérült emberek jogérvényesítésében. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a nagy nyilvánosságot kapott események és szervezetek mögött milyen sokan és milyen sokat dolgoztak azon, hogy ezt az eredményt elérjük.

Fontos az is, hogy ebben az ügyben a többségi társadalom is mellénk állt, és ez a támogatás mindenképpen hozzájárult a sikerhez.

Ez a példa megmutatta, hogy belső vitáink, feszültségeink és határaink ellenére igenis tudunk együtt tenni közös érdekeinkért. Persze ezt is tanulni kell még, és remélem, eljön a nap, amikor a fogyatékosügyi területen is valódi partnerként kezeljük majd egymást, és vállvetve, egymást megbecsülve, okos munkamegosztással dolgozunk ugyanazért célért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2018. augusztus 28. 15:45
No de a metrófeljárók ritka esetben (az M3-son pl. Klinikák, Arany János utca) nyílnak a felszínen, a legtöbb egy aluljáróban (vagy oda is fel kel jutni), amelynek azután 4-8 feljárója van a felszínre! Azokhoz mind lift készül?
Peter8811
2018. augusztus 27. 11:59
Ti összefogtatok Bokros Lalyossal is, hogy akadálymentesen tudja felezni a nyugdíjamat.
zakar zoltán béla
2018. augusztus 27. 11:05
Jércze
Gyéressy Károly
2018. augusztus 27. 10:57
Ismét sikerült a kérdést százszorosan túllihegni, rengeteg teljesen felesleges költséget kierőltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!