A gazdasági növekedés nem cél, hanem eszköz

2018. augusztus 04. 13:24

Dolgozni már önmagában jó. Ma hétszázhatvanezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben. Interjú.

2018. augusztus 04. 13:24
György László
Magyar Hírlap

„Melyek a magyar gazdaságstratégia hosszú távú célkitűzései?

Ahogy a miniszterelnök a megválasztása után rögtön elmondta, és azóta meg is erősítette, Magyarországnak 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé kell kerülnie, ahol a legjobb lakni, élni és dolgozni. Ez egy nagyon fontos különbség a korábbi időszakokhoz képest, ugyanis ha eddig gazdaságstratégiáról volt szó, mindig számokról beszéltünk: mekkora legyen a növekedés, hogyan változzanak a bérek. Aztán nyilvánvalóvá vált, hogy a statisztikai mutatók javítása nem minden, a gazdasági növekedés nem cél, hanem eszköz, az elért eredményeket át kell forgatni az életminőség fejlesztésébe. Arra törekszünk, hogy a közösen megtermelt hasznot úgy fialtassuk, hogy az ország és a magyar családok számára kézzelfogható előnyöket jelentsen. Például a magyar gazdaságpolitika 2011 óta évi félmillió forintot csoportosít át minden munkát és gyermeket vállaló családhoz a multiktól.

Mi tesz igazán élhetővé, otthonná egy országot?

Dolgozni már önmagában jó. Ma hétszázhatvanezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben. A korábbi kormányok hibás gazdasági döntései miatt egész társadalmi rétegek szorultak ki a munka világából, miközben a munka tartást ad, a komplex munka és az ahhoz párosuló felkészültség pedig közelebb visz a Csíkszentmihályi Mihály által csak flow-nak nevezett boldogság-érzéshez. Olyan országot építünk, ahol tanulni is jó. Az életminőség szempontjából fontos a munkahelyek stabilitása is, amihez pedig képezni kell magunkat, hogy egyre komplexebb feladatokat tudjunk ellátni. Csak így tudjuk fenntartani a bérek elmúlt időszakban tapasztalt növekedését és stabilitását. Éppen ezért értékelődik fel a felnőttképzés minősége és a tanulás örömére való ráérzés. Ezért fektetünk a társadalmi felzárkózásba, a szakképző intézmények felújításába, magasabb tanári fizetésekbe. Sokan sokféleképpen próbálták már megragadni, hogy mitől jó lakni, élni és dolgozni valahol. George Steiner szerint az életminőséget a tudással mérhető emberi tőke minősége, az épített környezetünk minősége, a természeti környezet minősége, és a mindennapos társadalmi érintkezés szabályainak kiszámíthatóságában megragadható társadalmi tőke minősége határozza meg. Márpedig, ha belegondolunk mindezek tekintetében egyre jobban állunk Európában. Infrastruktúra-fejlesztésre húszezer milliárd forintot fordítunk 2017 és 2023 között, ebből tizenötezer milliárd forint az állami megrendelés. Természeti környezetünk a világban már ma is a felső öt százalékba tartozik. A keresztény gyökerű kultúra pedig olyan stabil évezredes alap, aminek értékét csak akkor vesszük észre, amikor a társadalmi együttélés kiszámítható szabályai megrendülnek tőlünk nyugatabbra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2018. augusztus 05. 14:50
....és hogy isiászod van, az is hosszú í vel írják ....?
Róbert__
2018. augusztus 05. 13:43
Mindjárt kitalálod, hogy rosszabbul élünk, mint négyéve? nyócéve? tízéve? :) Vigyázz, a fidesz és Orbán ebbe egyszer majdnem végérvényesen belebukott :)
tabakur
2018. augusztus 05. 00:02
György László László ötös . Az elvárt követelmények szerint jól megírtad a fogalmazásodat.Sugárzik belőle az optimizmus a jövőbe vetett hit és remekül érzékeltetted a fejlődésünk folyamatosságát. Végre sínre került az ország. Persze a hétszázezer munkahelyből több százezret nyugatra helyeztünk ki és 150-200 ezer ember meg emelt összegű ellátási segélyt kap ha bejelentkezik 8 órás robotra.Mint tudjuk a célja ,hogy addig se lopjanak. Olyan de olyan élhető ez az ország az embertelen bunkó alapoktatással,nagyszerűen brutális egészségügyi ellátásunkkal a polgárokra települő közigazgatásunkkal amivel mindenki megtudja hol a helye. Képzeld aranyos Lacim keleten ,északkeleten már olyan jó Magyarországon éni,hogy 30-60-ezer forintból is simán megélnek, megélnek úgy ,hogy még munkába se járnak.De miért? Mert a kormányunk olyan figyelmes,hogy nem akarta ezekben a megyékben élő embereket a gyárak,üzemek zajával zavarni(lehet,hogy aludni se tudtak volna az ott élők) Hanem csak egy- két nyugati megyét és Bp-t terheltek az ártalmas zajjal Lacikám az,hogy sok számodra mellékes mutatóban mind mind lefele csúsztunk tudom annak az igazolása,hogy végre túlléptünk a liberális gazdaságpolitikai kocsmán és végre megérkeztünk a tiszta keresztény közgazdasághoz ahol egy számít,hogy a centrális erőtérben létezők milyen boldog,ha úgy tetszik flowban élnek.
Akitlosz
2018. augusztus 04. 22:19
"Dolgozni már önmagában jó." És még szabaddá is tesz. Sowieso Krematorium.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!