Az ezredforduló generációjának új szocializmusa

2018. augusztus 06. 16:16

Ennek a vakmerő, fiatal baloldalnak új osztálytudata, forradalmisága és demokratizmusa van.

2018. augusztus 06. 16:16
Ben Judah
Mérce

„Bár az első jelek alapján fel lehet ismerni: rózsa-emotikonok, kirohanós podcastok, Jacobin-előfizetések, és Alexandria Ocasio-Cortez-retweetek. Ez az ezredforduló generációjának szocializmusa. De miben különbözik a régitől?

Spoiler: mindenben. Az Y-generáció szocializmusa ugyanis — Jordan Peterson és társai neosztálinista „kulturális marxizmust” emlegető ijesztgetéseivel szemben — teljesen más és új ideológiai alapokra épül.

Ennek a vakmerő, fiatal baloldalnak új osztálytudata, forradalmisága és demokratizmusa van.

I. Osztály

Ennek a generációnak az elsődleges küzdelme nem a szülőktől örökölt osztályharc. A korábbi generációk számára a szocializmus elemi része volt, hogy azt egy hegeli szellemben idealizált munkásosztály valósítja meg. Az ellenség a középosztály és a polgárság volt, a maga hatalmasságával és gőgjével — pontosan tükrözve Marx 19. századi leírásait az osztályhatalomról. Ez ma már nincs.

Az ezredforduló generációjának szocializmusát a „mi vagyunk a 99%” szlogen határozza meg.

»Egy dologban biztos vagyok”, mondja David Graeber, a Bullshitmunka c. könyv szerzője: „amikor azt javasoltam, hogy nevezzük magunkat ’a 99 százaléknak’, pontosan tudtam, mire gondolok.« A Zuccotti Park-béli tüntetések [azaz az Occupy Wall Street — a szerk.] nyomán híressé vált szlogen új értelmet adott az osztályhatalomnak.

»A ’mi vagyunk a 99%’ egy kompakt, önmagát magyarázó osztályelmélet az elpénzügyiesedett politika világára. Egy új módja annak, hogy osztályhatalomról beszéljünk a pénzügyi kapitalizmus kontextusában. A lényeg: a legfelső 1%-on kívül mindenki rosszul jár — ez teszi lehetővé, hogy túllépjünk a hagyományos baloldali politizálás begyepesedett határvonalain és egy új egységet kínálhassunk mindenkinek.« Az 1%-ot nevezték meg ellenségként, és ezzel tágra nyitották a baloldal kapuit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2018. augusztus 07. 10:01
idézet az eredetiteljesből: "Az interszekcionalitás megnyerte magának ezt a generációt: a feminizmus is szocializmus, az antirasszizmus is szocializmus, az LMBTQI is szocializmus." ez olyan "gyönyörű" mondat, hogy eskü megtanulom kívülről :D bájdövéj, új betű jelent meg a buziskodási rövidítés végén :D lassan tényleg elfogy az ábécé... valamelyik garbolci hangya segíccsen mán ki: mi az az "I" a végén? :DDD
Anonymtalan
2018. augusztus 07. 09:58
Apropó 1%, ahhoz mit tetszik szólni, hogy ama bizonyos 1%, amiről maga is beszél, az az, aki magukat fizeti? És maguk sem a 99%. Ismerjük ezt a régi bolsevik trükköt! Maguk arra kellenek ama bizonyos 1%-nak, hogy a maradék 94-98%-ot megregulázzák.
Anonymtalan
2018. augusztus 07. 09:54
Mindig ilynekete rángatnak elő, hogy csupán azzal, ha leírom a nevét már leantiszemitázhatnak.
Akitlosz
2018. augusztus 07. 02:32
Zsidó bolsevik kommunista propaganda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!