Román diaszpóratüntetés, a magyar népmese mintájára?

2018. augusztus 11. 13:05

Gabriela Firea, Bukarest polgármestere végül nem engedélyezte a megmozdulást, arra hivatkozva, hogy egymillió személy összehívása rendbontással járhat és a fennakadást okozhat a forgalomban.

2018. augusztus 11. 13:05
Ambrus István
Transindex

„A megmozdulás célja az lenne, hogy felhívják a figyelmet a Szociáldemokrata Párt törvényhozási és kormányzási visszásságaira. A demonstráció szervezői az elképzelés szerint egymillió személyt vártak, illetve várnak Bukarestbe az augusztus 10-ére összehívott megmozdulásra.

Gabriela Firea, Bukarest polgármestere végül nem engedélyezte a megmozdulást, arra hivatkozva, hogy egymillió személy összehívása rendbontással járhat és a fennakadást okozhat a forgalomban. Ezt megelőzően a bel- és külföldi állambiztonsági szervek vezetőivel is egyeztetett az esetleges negatív következményekről, amely nem csak a feltételezett rendbontás megelőzését szolgálta, hanem egyfajta üzenet is volt a külföldre emigrált román állampolgárok számára.

Gabriela Firea arra hivatkozott, hogy ez a rendezvény politikai alapon szerveződik, amely mögött az USR és a PNL áll. A határon túli románok szövetségének elnöke, Emanuel Cioaca pedig bejelentette, hogy az engedély hiányában nem áll módjában hivatalosan megszervezni a nagy találkozót, de ott lesz a Győzelem téren augusztus 10-11-én. Ennek ellenére a Facebookon több olyan bejegyzés is megjelent, amelyben a külföldön élő román állampolgárok zászlókat lengetve azt hirdették, hogy már útban vannak Bukarestbe. A jelenlegi kormánypárt ezzel a gesztusával ismét bebizonyította, hogy hatalmának megőrzése érdekében lemond a külföldön élő román állampolgárokról, és a gyülekezéshez való alkotmányos jogait is semmibe veszi. Ez nem újdonság a PSD részéről, az elmúlt évek választási kampányai és a begyűjtött szavazatok is azt mutatják, hogy a jelenlegi kormánypárt számára az a legelőnyösebb, ha lehetőségéhez mérten szinte nem csak a szavazáshoz való jogától, de a szabad véleménynyilvánítás lehetőségétől is megfosztja a külföldön élőket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. augusztus 12. 04:06
Egymillió személyt? Van ám realitásérzék!
figyelő4322
2018. augusztus 11. 19:08
Nem is tudom mit lehet várni egy olyan országtól, ahol a hatóságok segítségével igen bunkó emberek baltával fenyegetik a Székelyeket, szemet vernek ki, s talán gyilkosságot követnek el csak azért, mert a Székelyek ünnepelnek Március 15-én. Arról nem is beszélve, hogy nem is régen két fiatalembert évekre elítélnek petárdák TERVEZETT használatáért. Bizánci, balkáni kultúra. És az utóbbi évszázadban Erdélyt is azzá akarják formálni. Az ország stratégiai helyzete miatt a nyugatiak szeretik őket, de csak az orrukat befogva.
A teremburáját
2018. augusztus 11. 15:26
A Transindex ballibsijei mi a fenét remélnek Johannis és Ludovic Orban libsijeitől? Nem véletlen ezek a tetűk jelentgetik fel a magyarságot mindenért, nem ők próbálnak megakadályozni minden olyan törvényt/kormányrendeletet amely kedvez a magyaroknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!