Ezért nem beteg a horvát futball

2018. július 25. 10:34

A horvát játékosok sok szempontból jobban hasonlítanak a nyugati csapatok szegény migránscsaládokból érkezett sötét bőrű sztárjaira, mint a nyugati többségi társadalmak középosztályból érkezett, jó illatú gyerekeire.

2018. július 25. 10:34
Sztankóczy András
Válasz

„A szegénység és a sport mint kitörési pont azt is jelenti, hogy bármennyire könnyű szembeállítani egymással a horvát és a nyugat-európai focicsapatokat azon az alapon, hogy az egyikben csak bennszülött játékosok játszanak, a másik pedig tele van bevándorlókkal, valójában a horvát játékosok sok szempontból jobban hasonlítanak a nyugati csapatok szegény migránscsaládokból érkezett sötét bőrű sztárjaira, mint a nyugati többségi társadalmak középosztályból érkezett, jó illatú gyerekeire. Főleg ha azt nézzük, hogy a horvát játékosok egy része is menekült. Modrić családja a polgárháború miatt kényszerült elhagyni otthonát, nagyapját lelőtték; emlékezetes a nyilatkozata: »A háború erősebbé tett. Minket nem könnyű megtörni.« De a másik legnagyobb sztár, Ivan Rakitić is szó szerint migráns, szülei Horvátországból, illetve Boszniából települtek át Svájcba, Rakitić már ott született, s ugyanúgy svájci nevelés, mint a svájci válogatott albánjainak többsége. Vagyis sok játékosnak idegen környezetben, hátrányból, nyomás alatt kellett megállnia a helyét – nem csoda, hogy ugyanerre képesek voltak a vb meccsein is.

Az etnikai homogenitás, a háború és a fiatal államiság miatt ezeknek a játékosoknak egész más a kapcsolatuk a válogatottal, mint a migrációs hátterű nyugati focistáknak. Hírhedtté vált az argentinok elleni győzelem után az öltözőben készült videó, amelyen horvát játékosok egy olyan zenész dalát éneklik, aki polgárháborús harcosból lett rocksztár (művészneve a géppisztoly után Thompson), s rajong az usztasákért, az említett dal is az egykori militáns szélsőjobboldali mozgalom köszöntésével, a Kitartás magyar megfelelőjével kezdődik. Vagy kicsit pozitívabban nézve ugyanezt, ahogy Igor Štimac, egykori kiváló focistából lett vezetőjük mondta: »Itt elképzelhetetlen, hogy valaki nem énekli a himnuszt. A horvát játékosoknak van nemzeti büszkeségük, és tudják, harcolniuk kell.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2018. július 25. 12:26
...és nem csak a horvátok. Pl. vízilabdában szinte az összes jugó utódállam a világ élvonalában. Hogy miért? "...egy szerb fiatal, ahogy belép a sportcsarnokba, már száz százalékig a sportra koncentrál. Ha ez csak kilencvenkilenc százalék, elzavarják. Nálunk fél órával a meccs előtt még az okostelefonját nyomkodja, facebookozik. Nincsenek gyerekek a nézőtéren, sokszor a tévében sem nézik a nagy meccseket, ez társadalmi probléma. Miközben a hazájában Djokovic, Ivanisevic, Rakitic vagy Modric nemzeti hős, itthon sokkal kevesebben ismerik Szilágyi Áront vagy Berki Krisztiánt, utóbbiról legtöbben a celebre asszociálnak. "(Magyar Nemzet - amikor még volt)
pollip
2018. július 25. 12:23
Azt hittem, már elértünk egy konszenzust, miszerint az Európán belüli munkavállalás és lakhely változás nem migráció.
KannibálTatárÚr
2018. július 25. 12:12
Míg a grundok szegény gyerekeiből lettek válogatott focisták, a magyar foci is jól állt. Ma dúsgazdagok elkényeztetett gyerekeinek az otthonuk az akadémiák. Ha elveszik tőlük a labdát (leszerelik), majd az apuka vesz újat.
Crüwel
2018. július 25. 11:17
Azert nem beteg a horvat futball mert most megint van jo par 6 es 14 ev kozti gyerek akik neztek a vbt, mint anno Modricsek , Sukert Bobant ,Proszinecskit (ezt rendszeresen el is mondjak hogy mekkora pluszt jelentett szamukra a 98 as csapat es az hogy egyszer ok is meg akarjak csinalni... ) es most ezek a gyerekek megint megfogalmaztak egy celt maguknak.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!