A népiesség új hívószava: legyél menőbb, mint Esterházy

2018. július 18. 08:10

A csúcspopulista Orbán csak királysága kilencedik évében hajolt le a csodás fegyverért, hogy meghirdesse a nyílt kultúrkampfot.

2018. július 18. 08:10
Haskó László
Magyar Narancs

„A rendszerváltás első pillanataiban (sőt már azelőtt, a lakiteleki Lezsák-sátorban) megindult a népies mozgalom rezuszcitációja (újjáélesztés szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel). A hagyományosan soviniszta-nacionalista (antiszemita) magyar (szélső) jobboldal számára nincs jobb ideológiai fundamentum a »romlatlan egyszerű nép« becses kultúrájánál.

Meglepő, hogy a csúcspopulista Orbán csak királysága kilencedik évében hajolt le a csodás fegyverért, hogy meghirdesse a nyílt kultúrkampfot. Ugyanis ez történt a Petőfi Múzeumban az új népiesek összejövetelén; nyilván afféle gumicsontnak szánva, rágja csak az ellenzék, de keresni azért lehet ezen is. A verejtékillatú verseiről ismert volt államtitkár menten fel is szólította az övéit, hogy övék a pálya, írjanak remekműveket. Ahogy eddig, ezután sem fognak. A Terror Pláza kulturál-hőscincére még nagyobbat dobott: minden pénzt bele a jó népiesek zsebébe. Ez könnyebben fog menni, ehhez nem kell tehetség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phötön
2018. július 18. 23:40
Ennek is fura helyen van a füle.
tevevanegypupu
2018. július 18. 14:41
Szerintem tisztelt szerző elfelejtette, hogy még Örkény Istvánt is jó pár évre tiltólistára tették..csak mikor "megtért", akkor vették elő újra..Szabó Magdát úgyszintén, Szobotkát meg sem jelentették..stb..stb..Esterházy viszont a kezdetektől megjelenhetett, kiadták..stb..stb..
Lord Shen
2018. július 18. 14:14
Tehetségtelen senki vagy te vén fos, pont mint az eszterházy. Attól, hogy egymást felszopjátok még nem vagytok művészi géniuszok barom.
figyelő4322
2018. július 18. 13:22
Ezekre a Haskó-féle sárgamájúakra leginkább ez a kifejezés illik: Világrontó Véglények Végső Vonaglása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!