Az őshonos kisebbségekről

2018. július 17. 17:37

Az európai őshonos nemzeti kisebbségek/etnikai csoportok olyan kisebbségek, amelyek határváltozások és más történelmi események következtében jöttek létre.

2018. július 17. 17:37
Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója
FUEN.org

 „A FUEN az európai őshonos nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok ernyőszervezete. 

Önmeghatározás

Az európai őshonos nemzeti kisebbségek/etnikai csoportok olyan kisebbségek, amelyek határváltozások és más történelmi események következtében jöttek létre. Európai őshonos, nemzeti kisebbségeknek/etnikai csoportoknak tekintjük azokat az európai népcsoportokat is, akik nem hoztak létre saját államot és kisebbségként élnek egy adott állam területén.

(részlet a FUEN-Chartából)

Napjainkban több mint 300 különböző őshonos nemzeti kisebbség él Európában. Minden hetedik európai polgár valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik, illetve beszél egy regionális vagy kisebbségi nyelvet.

Ezen 300 közösség szükségletei és az előttük álló kihívások rendkívül sokszínűek. Európában akadnak kiváló modellek a többség és kisebbség közötti egyensúlyra, azonban olyan államok is vannak, amelyek őshonos kisebbségeik létét is tagadják.

Az európai kisebbségek több figyelmet és befolyást kérnek régiós, állami és európai szinten egyaránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2018. július 17. 17:47
Kulfoldon is igy reklamozzak magukat? Vagy elhitetik a magyarokkal,h tesznek valamit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!