A vébé másik arca

2018. június 19. 19:28

A futball továbbá a gesztusokról is szól. Ezekben a gesztusokban tűnik ki leginkább, ha egy játékos vérbeli sportember, nem lelketlen profi.

2018. június 19. 19:28
Sztakó Zsolt
Felvidék Ma

„Öt nap focimaraton után, amikor a topfavoritok már mind bemutatkoztak, a hatodik nap csendesebbnek ígérkezik. Legalábbis, a párosítások alapján.

És a futballőrültre rá is fér egy nyugalmasabb nap, amikor csak fél szemmel követi az eseményeket, és gondolatban végigpörgeti az elmúlt napok drámáját. Mert a futball, kérem szépen, az igenis dráma. És ehhez elég csak a játékosok mimikáját figyelni a pályán, ahogy lereagálják az eseményeket, a bíró döntéseit, a kudarcaikat.

Például, a perui játékosét, aki egy pillanat alatt válhatott volna nemzeti hőssé, ha belövi 36 év után Peru első gólját, de kihagyta. Vagy Mo Salah tehetetlen fájdalmát a kispadon, mikor Jimenez befejelte Uruguay vezető gólját, és ő nem segíthetett a csapatának.
De nemcsak a pályán zajlik a dráma, hanem a nézőtéren is, mert a szurkoló úgy együtt él a játékkal, és az olyan érzelmeket képes belőle kiváltani, amire a színházban csak a legjobb előadások képesek.

A foci azonban nemcsak dráma, tragédia, de komédia is. Amikor például a földön fetrengő játékos próbálja elhitetni a bíróval, hogy őt éppen most rúgták agyon. Néha bizony nagyon élethűek ezek az alakítások, és csak sajnálhatjuk, hogy kevés kiöregedett focistát látunk viszont a színpadon vagy a filmvásznon.

A futball továbbá a gesztusokról is szól. Ezekben a gesztusokban tűnik ki leginkább, ha egy játékos vérbeli sportember, nem lelketlen profi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2018. június 19. 23:51
Azért, hogy Mo Salah a kispadon ül, jól megrugdosnám Sergio Ramost.
__Y__
2018. június 19. 20:11
A futball olyan mint maga az élet, ugyanúgy megvan benne a csalás, a szerencse, a hiba, a félreértés, a korrupció, a versengés, az öröm, a bánat, a tehetség, de természetesen a lényeg itt is a fejekben dől el. Az utóbbi vb(2014) mondjuk végtelen pocsékra sikerült, annyira unalmasak voltak a meccsek, hogy már alig emlékszem valamire. Csupa 0-0,1-0,1-1... kiszámítható, érdektelen játék, az argentinok irritáltak a legjobban, konkrétan úgy jutottak a döntőbe, hogy az egyenes kiesési szakaszban 2 gólt ha rugtak összesen. Egyetlen élvezhető meccs volt az egész VB-n, amikor a németek 7-1re elverték a brazilokat. Most a jelenlegin, nem is tudtam hirtelen, hogy kinek drukkoljak, magyarok ugye sosem jutnak ki vb-re(legalábbis az én életemben még nem fordult elő), így az olaszoknak szoktam(Buffon miatt elsősorban, szegényt sajnáltam, hogy ilyen gyenge csapat vette most körül, megérdemelte volna, hogy részt vegyen a bajnokságon, de egyedül nem tudta a vállán bevinni ezt a dilettáns válogatottat.). A többi ilyen népszerű csapatot annyira nem csípem. Így hát úgy döntöttem, hogy az esélytelenek nyugalmával fogok Svájcnak drukkolni.
Onurisz
2018. június 19. 20:07
Sajnáltam a peruiakat. Játszották a focit, tele improvizációval. Nem egy gladiátorcsapat, amelynek minden lépése ki van számolva tervezőasztalon, mégis működött az összjátékuk. A peruiak láthatóan imádják őket. Mi is imádnánk, ha így játszana a csapatunk. Sajnos nagyon pechesek voltak. Eddig ez volt az egyetlen mérkőzés, amikor a teljesítménye alapján igazán szurkolni tudtam egy csapatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!