A demokrácia lassú folyam(at)a

2018. június 01. 12:13

A demokrácia, mint hatalomgyakorlási forma igényli az erős kohéziót.

2018. június 01. 12:13
Paár Ádám
Méltányosság

„A demokrácia nem működik parancsszóra, miként a modernizáció sem. A demokrácia, ha nagyon lecsupaszítjuk a szó eredeti értelmét, többségi részvételen alapuló közösségirányítást jelent. Ez azonban feltételezi azt, hogy az illető közösség minél kisebb lakosú, és kulturális értékeit, normáit tekintve egységes legyen, vagyis ne legyenek olyan konfliktusok, amelyek megroppanthatják a belső kohéziót. A demokrácia, mint hatalomgyakorlási forma igényli az erős kohéziót. Minél kisebb az adott közösség, annál erősebb a tagok fölötti közösségi kontroll, amelyet jó esetben mindenki elfogad. Ám napjainkban már nem kisközösségekről, hanem több tíz-, sőt olykor százmilliós államokról, az Egyesült Államok esetében birodalomról, sőt globális társadalomról beszélnek. Míg a hagyományos paraszti közösségekben még megvolt az esélye annak, hogy mindenki ismert mindenkit, egy tízmilliós országban ez lehetetlen. A kisközösségekben a hírek szájról szájra terjedtek. Ma a média közvetíti a híreket, információkat. Ez egyoldalú kommunikációs csatorna, amely szükségszerűen torzítva éri el az állampolgárokat.

Csoda-e, ha a mai demokráciákban egyre nagyobb mértékű a dezillúzió! Ahogyan a parasztok nem értik Bánó Fülöp baloldali nézeteit, úgy ma számos brit, francia, amerikai kisváros, falusi ember nem érti az országos politikát. Számukra a politika a felhőrégióban zajlik. Távol tőlük, nélkülük.

Hogy a demokrácia működhet-e így, a jövő zenéje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. június 03. 12:30
Ha már egy egylet "agytröszt"-nek becézi magát, akkor legyen ez magában elegendö arra hogy távoltartsuk magunkat tölük. (Ez korántsem azt jelenti, hogy ebböl a lyukból csak bolond szél fúj)
Antigoné
2018. június 02. 07:53
"Ahogyan a parasztok nem értik Bánó Fülöp baloldali nézeteit, úgy ma számos brit, francia, amerikai kisváros, falusi ember nem érti az országos politikát. Számukra a politika a felhőrégióban zajlik. Távol tőlük, nélkülük." Megint jön a bőgatyázós felsőbbrendűség?
szeekely
2018. június 02. 00:25
Ez hova lett, forradalmarok? http://mandiner.hu/cikk/20180601_gotz_kubitschek_konzervativ_forradalomra_van_szukseg Gotz Kubitschek tiltolistan a mandin?! LOL!
pemete jakab
2018. június 01. 20:00
"A demokrácia, mint hatalomgyakorlási forma igényli az erős kohéziót." A magyar társadalomra sok minden jellemző, de a kohézió biztosan nem. Mondjuk, egy olyan országban, ahol egymást túlharsogva milliók játsszák el az önös érdekeik leple alatt a társadalmat megosztó pártok hasznos idiótáit nem is igen lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!