Orbán rendszere konzerválja a romák leszakadását

2018. június 05. 12:08

Úgy tűnik, a szegregációt nem tekintik problémának.

2018. június 05. 12:08
Karafiáth Orsolya
24.hu

„Persze úgy tűnik, a szegregációt nem tekintik problémának, hiszen a kormányzat terveiben többek között az is szerepel, hogy az egyházi iskolák számát növeljék, ami egyenes út, főképp vidéken, a szegregáció tömegesítéséhez. Szépen levezethető az aljas modell, és még csak megfogni sem lehet a dolgot, hiszen a lépések önmagukban nem támadhatóak. Durván ez a menetrend: leszakadó (leszakadófélben lévő) vagy erősen polarizálódott helyen az önkormányzat átadja egyik iskoláját az egyháznak, az pedig megengedheti magának, hogy szelektáljon a tanulók között,
így a tehetősebb családok gyermekeit veszik csak fel. Elitintézménnyé válnak, és mivel magasabb a nívó, a képzettebb pedagógusok is szívesebben tanítanak ezekben az intézményekben. Az önkormányzatiba meg mehet a maradék.

A szülőket nehéz hibáztatni, hiszen ki vinné önként olyan iskolába a gyermekét, ahol verekedések vannak, lopások, esetleg fejtetű, s ahol nincs tekintélye a pedagógusnak.

Így jönnek létre a gettósított iskolák, csupa szegény és/vagy roma tanulóval, bukdácsolókkal, megakadásokkal, kibukásokkal. Hivatalosan persze nincs szegráció. A kormány családpolitikája sem őket támogatja: a gyerekek utáni adókedvezmények nem rajtuk segítenek. És így a szegénység konzerválódik, örökítődik tovább. A magyar nőkkel köttetett szerződésben sem érintettek a romák; viszont a közmunkaprogram arra jó, hogy helyhez és hálához kösse őket. Kíváncsi vagyok, mit mutat majd a legközelebbi felmérés. A tendenciák világosak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. június 06. 20:03
Orbán a családi pótlék iskolatátogatáshoz kötésével és a közmunka programmal ezerszer többet tett, mint a libsik összesen. A "jogvédők" az állandó okvetetlenkedésükkel pedig kifejezetten ártottak is (pl. amikor a cigány szülők egyetértésével, felzárkóztatási célzattal történő kettéosztást szegregációnak titulálva betiltatták.
realista
2018. június 06. 19:45
Milyen leszakadásról beszél ez a nő. Mondjon még egy országot (persze Indiát kivéve), ahol még Miniszterelnök is lehet belőlük. A szegény "leszakadt" Farkas Flóriánnal, meg sok magyar cserélne.
terra
2018. június 06. 11:10
Ez a lökött tyúk viszi tovább a rózsadombi szdsz-es jogvédők vonalát. Valószínűleg ő sem látott még élő cigányt közelről.
makapaka2
2018. június 06. 09:59
Karafiáth állandóan hülyeségeket, és hazugságokat írogat. Ezért pénzt is kap?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!