Krokodilkönnyek az Akadémiáért

2018. június 28. 10:09

A kutatómunkák és a publikációk csupa olyan témával foglalkoznak (szexuális devianciák, genderkérdés, vélt vagy valós hátrányos helyzetű kisebbségek stb.), amelyek a progresszív-liberális baloldal által tökéletesen uralt nemzetközi tudományos életben garantált népszerűséget hoznak, ám a legritkább esetben jelentenek valós, lényeges problémákat és még kevésbé keresnek ezekre valós megoldásokat.

2018. június 28. 10:09
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Magyar Idők

„A Magyar Tudományos Akadémia bizonyára tele van kiváló tudósokkal, és bizonyára nagyszerű tudományos kutatómunka is folyik az intézmény égisze alatt. Irónia és cinizmus nélkül mondom. De nagyon fontos szó az is. Mert hogy látványos semmittevés, kamuzás is zajlik.

A Figyelő magazin a minap egy listát közölt néhány »kutatóról« és kutatásaikról, amelyeknek már a címét sem mindig értjük, és nem azért, mert hülyék vagyunk, hanem mert nincs is semmi értelmük. Vagy ha a címnek még van is értelme, a tartalomnak nincs. Személyes kedvencem A roma LGBTQ első szikrái címet viselő anyag, de A szexuális munka és a prostitúció a neoliberális világgazdaságban: a feminista kritika lehetőségei Kelet-Közép-Európában, vagy a Férfiak, akik férfiakkal szexelnek, szexmunkások Magyarországon se kutya.

A listát végigolvasva mindenki megtalálhatja a maga kedvenceit. A lényeg: a kutatómunkák és a publikációk csupa olyan témával foglalkoznak (szexuális devianciák, genderkérdés, vélt vagy valós hátrányos helyzetű kisebbségek stb.), amelyek a progresszív-liberális baloldal által tökéletesen uralt nemzetközi tudományos életben garantált népszerűséget hoznak, ám a legritkább esetben jelentenek valós, lényeges problémákat és még kevésbé keresnek ezekre valós megoldásokat.

Pusztán a téma a lényeg, amivel a tudományos életben piros pontokat lehet szerezni. Ebből a szempontból az én kedvenc ­publikációm szerzője, Máté Dezső nem bízott semmit a véletlenre: már a címben is két kulcsszó, a »roma« és az »LBGTQ« (a különböző szexuális aberrációkat jelentő, egyre növekvő számú betűből álló hivatalos mozaikszó) szerepel. Szóval erre a sok-sok semmitmondó, ám a nemzetközi progresszív-liberális kánonban szakrálisnak tekintett, a publikációkat jegyző »kutatók« számára a panteonban azonnali helyet biztosító témákra a magyar állam nem biztos, hogy ezután is tízmilliárdokat kíván költeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xoltan
2018. július 03. 17:35
" Figyelő magazin a minap egy listát közölt néhány »kutatóról« és kutatásaikról, " Es milyen magyarazatot fuzott a kivalasztas modszertanahoz a Figyelo? Bocs, nem olvastam. Csak mintha nem lenne reprezentativ a minta a felsorolas alapjan. Amugy mibol tudja az iro, hogy pl prostitucio kerdedskorevel es a hatranyos helyzetu kisebbsegekkel nem kell foglalkozni?
Hunyadi Mátyás
2018. június 28. 17:03
Hogy ez a Jeszenszky milyen hülye!?
mcfarlane
2018. június 28. 16:26
Összességében kedvelem Jeszenszkyt, de ez most egy jókora alányalás... :( Eddig mért nem írt erről a "problémáról"?
sztd
2018. június 28. 13:58
A szerzőnek igaza van, és a minisztérium joggal kíváncsi arra, hogy a tudósok mégis mit és miért kutatnak a pénzéből. Az is egy jogos igény, hogy vállaljanak valamit, és annak legyen értelme. Ha azonban nincsenek állandó státiszok, akkor mindenki arra lesz kényszerítve, hogy pályázzon. Ez így rendben is lenne, de ki fogja elnyerni a pályázatot? A tehetséges, de teljesen ismeretlen fiatal tudósjelölt? Nem. Azok fogják elnyerni, akiket már a minisztériumban is ismernek. Vagy azért, mert eredményeket értek el, vagy azért, mert jók a kapcsolataik. A tehetséges fiatal hogyan fog eredményt elérni? Leginkább sehogy, mert mindig a másik pályázatában dolgozhat, a munkája más neve alatt jelenik meg, a cikket csak az a más olvassa, aki azután összefoglaló könyvet ír (hiszen ő annak a pályázatnak a gazdája, amelyikben a fiatal kutató is dolgozik), és még ismertebb lesz a neve. Mit fog tenni a fiatal és becsvágyó tudósjelölt? Elmegy oda, ahol előre juthat. Ez persze nem Magyarországon lesz. Ez van egyébként szerintem az orvosoknál is, ott is csak a professzor műthet így övé a hálapénz, a fiatal meg megy külföldre. Ez most az ideális eset. Nem írtam arról az esetről, amikor eleve csókos kapja a munkát, amikor a vezető kutató mindent mással csináltat, neki csak a neve (és a fizetése) lesz ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!