Anti-korrupcióról és polarizációról még egyszer

2018. június 29. 15:28

Úgy tűnik, Porcsalmi Bálint ezt az ügyészállam jelszavától reméli. Én, a magam részéről kételkedem benne.

2018. június 29. 15:28
Borbáth Endre
Transindex

„A polarizált pártverseny logikája nem feltétlenül gyengíti egyik oldalt és erősíti a másikat. Másodlagos az, hogy ki szolgálja az »igaz« ügyet, és ki a »szekus/ügyész államot«. A polarizált verseny a két oldal közti koalíciót nehezíti meg. Ez az, amire az előző cikkben szerettem volna rámutatni, és aminek a jelentőségét úgy érzem az RMDSZ alábecsüli. Bár nincsenek erről elérhető adatok, a magyar választók minden jel szerint a román választókhoz hasonlóan fontosnak tartják a korrupcióellenes harc folytatását. Ha ez így van, az RMDSZ egyre nehezebben fogja tudni fenntartani azt a koalíciós stratégiát, ami hosszú évtizedeken keresztül működését jellemezte és ami biztosította hozzáférését kormányzati forrásokhoz. Ezeknek a forrásoknak az elosztása alapozza meg a pártnak a választóival való kapcsolatát.

Sajnos túlmutat mindkét általam írt cikk témáján, de reagálni szeretnék Porcsalmi Bálint értelmezésére, az ügyészállam kiépítésére. Egyetértek az ügyvezető elnökkel abban, hogy szabályozni kell az ügyészség titkosszolgálatokkal való együttműködését, hiszen a status quo visszaélésekre adhat lehetőséget. Azonban, ahhoz, hogy ezt RMDSZ hitelesen képviselje, úgy látom elkerülhetetlen, hogy saját álláspontját legalább két kérdésben tisztázza. Egyrészt, a választók bizalmának visszanyerését nem szolgálja az, hogy tudtommal egyetlen RMDSZ-es politikust/tisztségviselőt sem ért belső szankció korrupciós ügy nyomán, majd három évtized alatt. Nem hiszem, hogy azért, mert ne lett volna rá példa. Másrészt, az RMDSZ része volt azon kormánykoalíciók egy részének, amelyek kialakították, működtették és jelenlegi állapotára fejlesztették az igazságügyi rendszert. Ehhez képest, nem csak az nem tisztázott, hogy mennyiben vállalt szerepet ezen intézmények létrejöttében, de az sem, miért tartja ezt éppen most fontosnak, és nem lépett akkor, mikor például első miniszterének ügye elkezdődött. Liviu Dragnea politikai befolyása kell egy átfogó igazságügyi reformhoz, ezért most, 2018-ban? Egyáltalán, mennyiben egy etnikai pár felelőssége a román demokrácia állapota és hogyan tud olyan kérdésekben átfogó reformot végrehajtani, amivel saját viszonyát sem tisztázta?

A PSD szavazóival ellentétben az RMDSZ szavazók nem olyan közegben élnek, ahol a #rezist üzenetei ellentétes politikai identitást képeznének. Úgy tűnik, Porcsalmi Bálint ezt az ügyészállam jelszavától reméli. Én, a magam részéről kételkedem benne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!