Római Klub

2018. június 26. 07:13

A Római Klub, részvevőinek minden jó szándéka ellenére, egyértelmű kudarc.

2018. június 26. 07:13
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az alakulás időpontja nyilván nem a véletlen műve. A hatvanas évek végén, hetvenes évek elején számos drámai felismerés ment végben szerte a világon. Az egyik legfontosabb felismerés az volt, hogy a világot alapvetően az egyre inkább felgyorsuló technoevolúciós folyamatok határozzák meg, és ez egyre több és egyre súlyosabb olyan kérdést, kihívást intéz az emberiséghez, amelyre azért kellene közös válasz, mert a következmények egészen közvetlenül érintenek kivétel nélkül minden embert.

Ám akkor is és az óta is egyre nyilvánvalóbb, hogy noha a kihívás közös, az emberiség mint »kollektív alany«, mint egy egységes válaszadásra képes »kollektívum« nem létezik. Mi több, nemcsak hogy nem létezik, de hosszú távú boldogulását, sőt, egyáltalán a fennmaradását is gyakran egymással tökéletesen szembemenő elképzelések mentén keresi, olyan létstratégiákat alkalmazva, amelyek teljes mértékben kizárják egymás véghezvihetőségét. Bár a Római Klub kezdeményezésére az elmúlt ötven év során negyven úgynevezett »világjelentés« készült el, amelyek igen neves tudósok által jegyzett elemzések, prognózisok, vitaanyagok, ennek az alapdilemmának a megoldásához az emberiség ma sincs közelebb, mint ötven évvel ezelőtt volt.

Ebből a szempontból a Római Klub, részvevőinek minden jó szándéka ellenére, egyértelmű kudarc. Ám egy olyan kudarc, amely menet közben számos igen fontos kérdést tett jóval komplexebbé, számos, az emberiségre leselkedő globális csapdára irányította rá a figyelmet. Ráadásul azt is tudomásul kell venni, hogy a kudarc módfelett tanulságos is lehet. Már persze, ha tudunk és akarunk is tanulni a kudarcainkból. Az ötvenedik évforduló kapcsán érdemes tehát eltöprengeni azon, hogy vajon mi is a kudarc legmélyebb oka, illetve, hogy mit és hogyan tanulhatnánk ebből a kudarcból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2018. június 26. 18:09
Bármennyire fáj is a jobboldaliaknak, akkor ment el a hajó, amikor Reagan nyert, és levetette a Fehér Ház tetejéről a Carter által felszereltetett napkollektorokat. Utána az USA megnyerte a hidegháborút, beindult a globalizáció és a népességnövekedés a harmadik világban.
brekker
2018. június 26. 17:40
ourfiniteworld.com/2017/06/12/falling-interest-rates-have-postponed-peak-oil/
Palepoli
2018. június 26. 12:44
A Római Klub jelezte előre azt 1972-ben, hogy 2000-re elfogy a kőolaj?
Mich
2018. június 26. 11:12
Oké, a (világon) közös narratíva (a Világról) hiányzik (és kérdés, hogy lesz-e valaha is), de azért fontos, hogy az egyes alanyok (Római klub, Bogár László stb) mit állítanak a narratívájuk, "problémaviláguk" központjába... A Római Klub 1972-ben (A növekedés határai) tudatában volt sok problémának, de a központba a természeti kincsek (=ásványok, főleg a kőolaj!) véges voltát állította. Ma a globális környezet szennyezése áll a központban. Pedig nyilvánvaló, hogy mindkettő a globális népesség (7,5 milliárd) és annak növekedésének (évi kb 200 millió) a függvénye. De ez ügyben egyedül Kína tett globális jelentőségűt. Azóta inkább csak az európai (magyar) születés-ösztönzés ellen bukkan fel az érv, hogy "hát egyébként is túl sokan vagyunk (globálisan)"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!